Welk verhaal vertel jij jezelf?
12 november 2020 
4 min. leestijd

Welk verhaal vertel jij jezelf?

 

Beluister hier deze blog via mijn Podcast

Voorwoord

Vandaag wil ik het hebben over jouw verhaal. Want wat is jouw verhaal? Gaat het nog wel over jou of is het tijd om een nieuw verhaal te vertellen? Veel mensen blijven namelijk hangen in het oude verhaal, in de oude situatie, bij de oude ik en blijven daarin in het hier en nu leven. Zo blijven ze hangen in de situatie waarin ze zitten, terwijl ze dat niet meer willen.

Stel dat jij iets nieuws wil gaan doen of leren en je denkt dat je dit niet kan, omdat je vanuit je verleden dingen tegen jezelf hebt gezegd of ervaringen hebt gehad die je nu nog steeds voor waarheid aanziet. Dit zijn de belemmerende overtuigingen die je hebt. Maar… het is ook je verhaal: wat neem je mee uit het verleden naar de toekomst en naar het hier en nu? Is het geen tijd om je verhaal te herschrijven?

 

Hoofdstuk 1: Mijn lastige verleden

Het kan zijn dat je een lastig verleden hebt gehad. Elke keer als je je voorstelt aan iemand, vertel jij over wie je bent.
“Ik ben die en die. Vroeger in het verleden heb ik iets heel naars meegemaakt en dit heeft me gevormd tot de persoon die ik nu ben. Omdat ik deze vervelende dingen heb meegemaakt, sta ik hier, maar ik wil niet meer zo zijn als ik in het verleden was en ik wil iets anders in de toekomst.”

Je kunt het ook anders aanpakken: “Ik ben die en die. Dít is wat me gebracht heeft, wie ik nu ben. Ik ben deze persoon en ik wil ergens anders naartoe. Dit wil ik doen om dit te bereiken.” Dan focus je je meer op het nu en op de toekomst.

Nog een voorbeeld: “Ik ben niet sportief. Echt niet!” Dat verhaal komt uit je verleden. Je hebt dat ooit voor waarheid aangezien. Als je, in het hier en nu, naar jezelf kijkt en zegt: “Ik ben fit en sportief en ik wil energiek zijn!” Dan kun jij direct je oude hoofdstuk sluiten en meteen een nieuw hoofdstuk openen. Je moet hier natuurlijk ook meteen actie bij ondernemen! Als jij je gaat gedragen naar de persoon die je wil zijn, dan ben jij meteen een fit en energiek persoon. Je wil je oude verhaal niet meer leven.

Vaak vertellen we ons verhaal over ons verleden om ons te verschuilen voor wat we nog niet bereikt hebben. Je mag je verhaal vanuit het verleden best meenemen, maar doe dit beknopt. Kijk vanaf dat punt naar wie jij graag wil zijn. Als je dat verhaal zó vertelt, sta je er heel anders in dan het verhaal van je verleden.

Je oude verhaal heeft je gebracht tot waar je nu bent. Waar je nu bent, is direct de persoon die je wil zijn! Dus je kunt vanaf nu zeggen: “Ik wil iemand zijn die fit en energiek is en positief in het leven staat.” Je kunt het nog dichterbij pakken: “Ik bén iemand die fit en energiek is en positief in het leven staat.”

 

Hoofdstuk 2: Een nieuw hoofdstuk

Je oude verhaal dient je niet meer. Het is niet meer het verhaal wie je wil zijn. Je wil anders zijn, een ander hoofdstuk openen. Dat doe je door jezelf de volgende vragen te stellen: “Wie wil ik zijn? Wie wil ik écht zijn? Wat wil ik écht heel graag doen? Wat wil ik hiervoor doen?” Vanuit daar ga je verder kijken naar de toekomst.

Wat klinkt beter?
“Ik heb dit en dit en dit allemaal meegemaakt en dit is waarom ik hier nu ben… en ik wil daar ergens heen.” Of:
“Ik heb dit meegemaakt en nu is dit wie ik ben. Ik ben nu een fit, energiek persoon die positief in het leven staat. Ik ga nu andere keuzes maken en ik wil dáár naartoe.”
Dat laatste straalt zoveel meer kracht uit! En dat zal je bij jezelf ook merken: het geeft je zoveel meer zelfvertrouwen. Het geeft je een direct gevoel waar je naartoe wil. Het draagt bij aan een open mindset om daadwerkelijk je doel te bereiken.

Dus… Wil jij nog in je oude verhaal leven? Wie wil je nu zijn? Welke richting wil je op? Als jij je oude verhaal blijft vertellen en herleven, zal jij altijd je oude persoon blijven. Wil jij nog steeds die persoon zijn die niet fit of sportief is? Want je praat het jezelf aan. Als je je niet sportief gedraagt, zal je niet sportief worden. Als je denkt dat je niet sportief bent, zal je nooit actie ondernemen om sportief te worden.
Doordat je direct sportief bent en dit direct tegen jezelf zegt, ga je dit veel gemakkelijker bereiken.

Besef je eens goed: welk verhaal uit het verleden vertel ik altijd aan mezelf en wat is mijn nieuwe verhaal? Wat wordt mijn nieuwe hoofdstuk? Waar wil ik naartoe? Wie wil ik zijn? Als je dat helder hebt, dan gaat het zo veel gemakkelijker zijn om je dingen te bereiken. Sterker nog: dan ga jij de dingen bereiken die je wil bereiken!

Het is tijd om nu vandaag de dag jezelf te veranderen! Je kunt nu per direct veranderen door nú anders tegen jezelf te gaan praten en acties te ondernemen die passen bij de persoon die jij wil zijn.

 

Hoofdstuk 3: Epiloog

Het gaat je echt ontzettend helpen om je oude hoofdstukken af te sluiten en een nieuwe te openen. Om je vaste mindset te switchen naar een groeimindset. Wees je bewust van je gedrag en pas je gedrag aan. Je gaat anders in het leven staan en je gaat een andere identiteit aannemen. Je kunt je aanpassen naar wie je wil zijn!

Het belangrijkste is dat je écht heel graag wil en dat je er iets voor wil doen. Het gevoel moet echt vanuit je tenen komen, vanuit je hart, waar je ook denkt dat het vandaan komt. Dat gevoel móét er zijn. Dat je denkt: dit leven wil ik niet meer leven. Ik wil dát leven leven, ik wil díé persoon zijn en ik ga me nú veranderen en ik ga het nú aanpakken!

Eigenlijk is het heel simpel. Makkelijk, nee. Simpel ja. Probeer ermee aan de slag te gaan! Heel veel succes met het openslaan van je nieuwe hoofdstuk!

Wil je meer weten over het switchen van je mindset? Al onze programma’s gaan dieper hier dieper op in.

Over de schrijver
Tamara is Mindset- en Inspiratiecoach en heeft al meer dan 2000 mensen op verschillende gebieden gecoacht en begeleidt. Met haar Motivatieservice en Progressieplanner inspireert en motiveert ze mensen zodat ze hun droomleven gaan realiseren. Wil jij dat ook? Check haar podcast, blog, e-book of website.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down