Wat doe jij het laatste deel van het jaar?
09 september 2021 
in Actie
7 min. leestijd

Wat doe jij het laatste deel van het jaar?

Hallo, tof dat je er weer bent! Ik moet eerlijk zeggen dat ik er net pas achter kwam dat ik morgen een podcast lanceren, want ik zit nog een beetje in de vakantiemodus. Ik had gezegd: dan even een podcast opnemen, maar voorafgaand moet ik natuurlijk nog een onderwerp vinden en uitwerken. Dit had ik nog niet gedaan. 

Dus ik begin gewoon met de podcast op te nemen. Deze podcast kun je hier beluisteren.

Nu we het toch over vakantie hebben, lijkt het me wel interessant om het over de tijd NA je vakantie te praten. Wat zijn jouw doelen voor dit jaar? Waar wil je aan werken? Heb je in de vakantie nog plannen gemaakt voor de rest van het jaar? Staan die al vast? Ik wil je vragen om hier goed over na te denken, als je dit nog niet hebt gedaan. Want hoe ziet het laatste kwartaal van dit jaar er voor jou uit? Nu je kinderen op school zitten en september is begonnen, wat heb je gepland staan? Want je hebt nog 4 maanden, goed 3 maanden... Laten we december niet meetellen, want dat is voor de meesten een hele drukke feestmaand waarin we van alles “moeten” doen. Het is waarschijnlijk dat je dan niet heel erg met je bedrijf bezig bent, hoewel dat WEL mogelijk is. Ik raad het je zeker aan om ook in december je doelen voor je bedrijf in te plannen. Maar goed. Voor de meeste ondernemers, vooral moederondernemers, is december een feestmaand.

Nieuw jaar, nieuwe kansen, toch?

Dus we gaan van 3 maanden uit. Een heel kwartaal waarin jij jouw doelen nog kunt behalen! Als je denkt: “Whoa, shit. Dit is confronterend!” Geen nood: het is nog niet te laat! Je kunt nog aan de slag! Ga eens kijken: Wat staat er op je planning? Heb je nog helemaal niks gepland en zie je wel hoe alles gaat verlopen? Dan kan ik je meegeven dat je waarschijnlijk je doelen niet behaalt. Zonde! Of misschien denk je net zoals heel veel mensen: “Ik doe dat straks wel, in het nieuwe jaar. Dan pak ik het wel weer op.”
Dan denk ik: “Aah, man! Je hebt nog een kwart jaar om te werken. Waarom gooi je dat gewoon weg? Waarom zorg je niet dat je nu al aan de slag gaat met je doelen behalen?”
Heel vaak is dat een stukje mindset, dat men denkt: “Ik haal het niet meer, ik heb toch geen doelen gesteld, dus wat heeft dat laatste kwartaal nog voor zin? Ik moet nog helemaal beginnen!”

Het zit allemaal in je belemmerende overtuigingen. Schrijf eens op wat je goede voornemen en doel was voor afgelopen jaar. In dit geval dus 2021. 

 • Wat heb je er allemaal voor gedaan? 
 • Ben je ermee gestart? 
 • Gaf je halverwege op? 
 • Was je doel niet groot genoeg? 
 • Was het te groot om te behalen?

Kijk daar eens kritisch naar. Wat wil jij voor het einde van DIT jaar nog bereiken? En ga dat NU inplannen en zet daar die eerste stappen in!


Voeldoelen 

Je moet het supergraag willen. Je moet in alles voelen: “Als ik DAT ga bereiken, dan voel ik me fantastisch!”
Maak voeldoelen in plaats van materialistische doelen, zoals: Als ik dit behaal, dan: 

 • Ben ik trots op mezelf 
 • voel ik me goed en fantastisch
 •  heb ik meer energie 

Kijk niet naar de praktische zaken, zoals: “Ik wil 5 kilo afvallen.” Of: “Ik wil nog 3 cursussen doen.” Probeer het echt in je voeldoelen te leggen. Als je dat doet, dan merk je dat het veel fijner is om je doel te behalen, omdat je zelf die skills eigen hebt gemaakt, waardoor je trots kan zijn op jezelf. Waardoor je meer energie hebt. Dat je je retegoed voelt. DAT zijn voeldoelen in plaats van praktische doelen.

Daar kun je ook mee spelen, hoor. Want ik heb ook praktische doelen én voeldoelen. Vaak zijn die praktische doelen gekoppeld aan een voeldoel en heb ik dat verlangen: “Wauw, als ik dát bereik, zou dat echt fantastisch zijn!”
Het werkt voor mij ook veel fijner om dat doel na te streven, omdat ik dat gevoel al een beetje op kan roepen. Ik weet ook wat het met mijn persoonlijke groei doet, met mijn energie. Het is dan veel gemakkelijker om die taken die bij dat doel horen nu nog in te plannen en te doen.
Dus kijk voor jezelf: 

 • Wat heb je voor doel? Zorg dat je dat helder hebt 
 • Koppel het aan een voeldoel: misschien wil je fitter en energieker worden. Of aan je karakter. Misschien wil je wel gezonder eten… Allemaal verschillende dingen die je kunt toepassen, waar je doelen aan kunt koppelen
 • Doe het meteen! Wacht niet tot 1 januari, want dat is zo zonde! Hoe tof is het als je in december heerlijk die maand doorgaat en lekker met je doelen bezig bent? Dat je het kunt doorpakken op januari. Dan ga jij DOOR en begin je in januari of februari niet waar je nu de handdoek in de ring hebt gegooid.

  Ik kan het echt niet vaak genoeg benoemen. Wat schuiven we toch altijd alles voor ons uit en wat willen we toch in ons schulp kruipen. Ik snap het allemaal: het is gemakkelijk en veilig. We vinden het misschien spannend om te doen of we zijn bang om te falen. Je durft het misschien niet tegen je partner of vrienden te zeggen, omdat je bang bent dat je het niet kunt halen. Want als je het tegen je partner of je vrienden zegt, dan moet je eraan committen. En wat dan als het niet lukt? Wat zullen anderen dan niet van je denken? Zo kan ik nog wel doorgaan met al die belemmerende overtuigingen, maar daar heb ik het nu niet over. Daar heb ik andere podcasts over gemaakt.Boek nu progressie voor een vliegende start in 2022

Ga met je doel aan de slag! Hak het op in kleine stukjes tot het einde van het jaar, het liefst daar nog iets overgetrokken zodat je in het nieuwe jaar ook lekker door kunt werken. Zorg dat je taakjes hebt die bijdragen aan je doel. Dan weet je: “Als ik dit taakje heb afgerond, dan weet ik dat het bijdraagt aan mijn grotere doel.”
Als je daar NU mee aan de slag gaat, dan kan ik je garanderen dat je op 31 december denkt: “Wauw, wat ben ik blij dat ik toen gestart ben en dat ik niet heb gewacht tot 1 januari!”
Want ja, in heel veel hoofden van heel veel mensen is 2022 heel dichtbij, waardoor ze stoppen met hun doelen behalen of dat ze geen nieuwe doelen meer zetten. Dat is zo zonde! Je gooit 25% van een jaar weg van de doelen die je wil behalen. Ik hoop echt dat je hier iets aan hebt en… DAT JE HIER OOK ECHT MEE AAN DE SLAG GAAT 😉 Dus pak je planner erbij, zet je doelen erin en zorg dat jij je doelen gaat behalen!


Serieus, ga nu aan de slag met je doelen!


Om een klein bruggetje te maken naar doelen behalen. Ik heb ook een doel, waar ik midden inzit. Ik ben mijn bedrijf volgens een bepaald format aan het inrichten. Dat wordt straks een soort van persoonlijke ontwikkelings-platform. Alle trainingen en cursussen die daarop komen te staan, ben ik nu op de website aan het inrichten. Ik maak ze gereed voor deelname. Het is straks niet alleen de Motivatieservice.
Er komen superleuke en waardevolle trainingen aan bod die te maken hebben met de 7 pijlers: voeding, beweging, structuur, gedrag, actie, kennis en mindset. Het gaat superwaardevol zijn! 

Daarnaast bied ik ook 1 op 1 coaching aan. Ik ben een lifestylecoach. Als jij wil geholpen met je lifestyle dan kun je bij mij terecht. Als jij het bijvoorbeeld heel druk hebt of je weet niet meer hoe je het allemaal moet regelen, je slaapt hierdoor slecht, zorgt niet meer goed voor jezelf, hebt stress… Noem het maar op. Dan kan ik je bijvoorbeeld helpen met je structuur. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jij lekker in je vel zit en dat je op een goede manier aan je onderneming werkt. Dat je rust ervaart, dat je ontspanning en me-time kunt pakken, dat je genoeg tijd hebt voor je gezin en daarbij help ik je 1 op 1. 

Wil je meer informatie hierover? Stuur me vrijblijvend een bericht! Voor nu hoop ik dat je iets hebt aan deze korte, snelle, onvoorbereide podcast, uitgewerkt als blog 😉 

Tot bij de volgende podcast en heel veel succes! 

Tamara

Over de schrijver
Tamara is Mindset- en Inspiratiecoach en heeft al meer dan 2000 mensen op verschillende gebieden gecoacht en begeleidt. Met haar Motivatieservice en Progressieplanner inspireert en motiveert ze mensen zodat ze hun droomleven gaan realiseren. Wil jij dat ook? Check haar podcast, blog, e-book of website.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down