Verslaafd aan persoonlijke ontwikkeling
22 juli 2021 
in Mindset
14 min. leestijd

Verslaafd aan persoonlijke progressie

Een hele goede dag! Mijn dag begon vandaag fantastisch! Heb buiten in de tuin heerlijk met mijn gezin ontbeten. In de zon, lekker croissantje erbij. Echt een genietmomentje! Als mijn dag al zo start, dan kan mijn dag bijna niet meer stuk. Hopelijk is jouw dag ook goed begonnen! 

Vandaag ga ik het hebben over persoonlijke ontwikkeling. Tom en ik raakten gisteravond in gesprek over het ondernemerschap. Zoals jullie wellicht weten, delen wij alles met elkaar en sparren we veel. Daarvoor ben ik ontzettend dankbaar. Ik probeer bij dit soort momenten altijd bewust stil te staan en dankbaar te zijn dat ik zulke fijne momenten in mijn leven heb. Je hebt nooit tijd tekort om dankbaar te zijn voor de mooie dingen in je leven.

Verslaafd aan persoonlijke progressie?

Tom en ik hadden het gisteravond ook over persoonlijke ontwikkelingen. Over progressie maken. Op een gegeven moment zei ik: “Het lijkt wel alsof ik verslaafd ben aan persoonlijke ontwikkelingen.” Het is een onderdeel van mijn mindset. Ik begon daar serieus over na te denken en er gingen allemaal verschillende gedachten door me heen. Ik heb nu de Motivatieservice gemaakt en dat staat. Dat is zo goed als af. Ik vind het ECHT een fantastisch programma. Het is af zoals ik het voor me zag toen ik eraan begon. Het is een superfijn programma voor je persoonlijke ontwikkeling. Ik zou bijna zelf willen dat er een aantal jaren geleden zo’n programma was, zodat ik zelf progressie kon maken.  😉 Het is natuurlijk prachtig als je zulke inzichten krijgt! Ik ben zo trots op mijn programma, omdat ik weet dat het andere mensen kan helpen! Tijdens het maken van het programma ben ik zelf ook ontzettend gegroeid!

Zelf ontwikkel ik nog steeds door. Dit betekent niet dat ik beter word, maar wel dat ik andere inzichten krijg en anders tegen bepaalde dingen kijk. Daar werd ik me gisteren ineens bewust van! Tegelijkertijd moet ik ook hiervoor waken. Mijn programma staat nu, om dit als voorbeeld te noemen. Ik ben nu weer nieuwe coaching programma’s aan het volgen. Ik wil mezelf blijven verbeteren als lifestyle coach. Daardoor ga ik anders tegen zaken aankijken, maar de valkuil is dat ik ook snel denk: “Wauw, DIT is ook echt FANTASTISCH voor de Motivatieservice.” Toen kreeg ik meteen een drukkend gevoel: “Oh, nee. Ik heb helemaal geen zin om dit allemaal om te gooien, om het WEER aan te moeten passen.” Het liefst wil ik al mijn nieuwe inzichten in de Motivatieservice proppen, terwijl ik weet dat ik nu een compleet programma heb. Een overcompleet programma, wil ik bijna zeggen. Er zit ZOVEEL meer in dan alleen de basis. Als ik er NOG meer inzichten in ga stoppen, dan verliezen mensen straks het overzicht. Straks gaan mensen het niet meer doen, omdat het veel te veel informatie is. Je komt tijd tekort om het tot je te nemen.

Mindset veranderen: het is goed zoals het nu is

Dus toen er steeds nieuwe inzichten kwamen en ik in mijn hoofd meteen dacht van: “Waaauw, dit is gaaf!”, riep ik mezelf meteen stop toe.
“Nee, dit wil ik niet. Ik word er nu al onrustig van. Het zou het programma ook niet ten goede komen, omdat er dan te veel informatie in komt.” Ik realiseerde me ook dat IK wel progressie maak. Mijn bedrijf loopt als het ware “achter” op mezelf. Eigenlijk wil ik al die dingen die ik leer weer in mijn bedrijf stoppen. Daar ben ik nu constant mee bezig; bij het lezen van een boek, bij lifestyle coaching, bij het kijken van een inspirerende video. Het is onderdeel van mijn mindset. Ik moet er echt voor waken om die dingen los te koppelen van de Motivatieservice zoals het er nu staat, omdat ik dan constant aan het sleutelen ben. Anders is het programma voor mijn gevoel nooit af. Hoe lekker is het als je iets af kunt sluiten en aan iets nieuws kunt beginnen?
Het is dus echt voor mij een leerpunt om niet al die fantastische inzichten de wereld in te slingeren! Dat is een verandering die ik moest maken in mijn mindset.

Welke verandering in mijn mindset maak ik?

Hoe ga ik er nu dan mee om? Als ik AL die dingen nu eens op ga schrijven, zonder te verwachten dat ik dit MOET doen, dan kan ik er misschien later wel iets mee. Een nieuw programma of een nieuwe module maken, bijvoorbeeld. Daar moet ik goed aan blijven denken! Het hoeft niet allemaal in EEN programma. De Motivatieservice staat. Het is erg goed, maar ik blijf progressie maken en er gaan nieuwe dingen aan komen. Ik weet van mezelf dat ik super enthousiast ben. Als ik dan een inzicht krijg, dan WEET ik dat ik daar andere mensen mee vooruit kan helpen. Het liefst doe ik daar direct iets mee! Maar nu roep ik mezelf dus terug: “Nee, Tamara! Niet doen. Gewoon opschrijven!” en een paar weken later kijk ik naar wat ik heb opgeschreven en dan kan ik misschien wel denken: “Nee, dit was toch niet helemaal wat ik voor ogen had.” Dan weet ik ook dat het even laten bezinken ook helemaal prima is. Soms moet je jouw intrinsieke motivatie even afremmen. Laat het even los en kijk vanuit daar weer verder. Dat is voor mij in ieder geval een heel groot leerpunt: niet direct doen, maar eerst laten bezinken. Een belangrijke verandering in mijn mindset.

Leren, leven, doorgeven: een goede mindset

Laatst zag ik een video van Lou Niestadt. Ze vertelde hoe zij het aanpakte. Zij leert iets, zij leeft iets en geeft het dan door. Ze deed het op die manier, zonder met van alles bezig te zijn. Leren, leven, doorgeven. Het zijn drie aparte fases. Dus als ik iets leer over persoonlijke ontwikkeling, dan ga ik het leven. Maak eerst zelf de progressie. Dan kijk ik of het iets is wat bij me past en hoe ik dat ga toepassen in mijn leven. Daarna ga ik het pas doorgeven. DAN pas maak je een programma, cursus of video of iets anders waarmee je andere mensen kunt helpen. Dus Lou deed dat op die manier. En ik… Ik deed het alle drie tegelijk! Terwijl ik het al lerende leef, wil ik het direct de wereld inslingeren. Voor mij zou het een goede verandering in mijn mindset zijn om die rust te pakken en niet overweldigd te raken in mijn eigen bedrijf en ondernemerschap. Wat vind ik belangrijk? Wat is nu de goede stap? Hoe bewaak ik de rust en houd ik mijn energie hoog? Hoe geniet ik van wat ik nu al heb?

Dit is mijn valkuil in persoonlijke ontwikkelingen: ik wil maar door blijven leren! Leren, leren, leren! Van het ene boek naar het andere, als ik een cursus bijna heb afgerond, ben ik alweer op zoek naar de volgende. Dit komt doordat ik progressie maken zo fantastisch vind, omdat ik er superveel van leer. Maar het is ook een stukje angst: anders sta ik stil! Dan heb ik een tijd die ik nutteloos besteed. Ik maak geen progressie. Dit is voor mij een enorme valkuil! Hier mag ik ECHT aan gaan werken. Hier ben ik al mee bezig en dat gaat supergoed. Ik heb op dit vlak veel progressie gemaakt, maar ik heb nog steeds van die bewustwordingsmomenten. “Ho, Tamara, je tijd hoeft niet altijd ingevuld te worden met persoonlijke ontwikkelingen. Als ik televisie kijk, hoeft het niet alleen maar een waardevolle documentaire te zijn. Dat mag best een keer een leuke film zijn, zonder mijn hoofd steeds aan te zetten voor die persoonlijke progressie.” Dit is een belangrijke verandering in mijn mindset die ik moest maken.

Ik zie dat meer mensen daar mee worstelen. Dat komt omdat het zo leuk is! Ik krijg er juist energie van als ik met persoonlijke ontwikkeling bezig ben, zodat ik naar de next level kan! En dat is oké, want de mens is niet geboren om stil te staan. Maar het is af en toe wel goed om uit je hoofd te gaan. Die leerstand helemaal uit te zetten en helemaal niks doen. Het beste kan ik dat op vakantie of als ik lekker in de sauna zit. Even wat tijd voor jezelf, even wat me time. Het voelt dan niet als bijtanken, want ik ben niet opgebrand, maar ik kan me wel even afwenden van die persoonlijke progressie en genieten van wat er nu is. Die mooie momenten heb je de hele dag door. Ik sta daar superbewust bij stil. Er ligt bij mij alleen altijd een streven van “meer willen” op de loer. En ik wil daar niet in gevangen worden. Dat is de stap die ik moest maken in mijn mindset.


Als je een streven hebt naar meer en beter, ben je niet tevreden met waar je nu bent


Misschien herken je dit ook wel van jezelf. Dat je nog zo'n stap moet maken binnen je mindset. Ga eens kijken wat je nu allemaal hebt. Kijk eens om je heen. Dit doe ik ook. Ik heb veel dingen waar ik immens dankbaar voor ben. Ik hoef helemaal niet te streven naar meer, want het is er allemaal al! Ik heb het allemaal al! Die bewustwording binnen je mindset geeft zoveel rust! Het maakt niet uit hoeveel mensen er in mijn service komen. Het staat er allemaal al. Als ik kijk naar wat ik allemaal heb: super lieve kinderen, een super fijne man en super leuke vrienden. Maar ook naar materiële zaken: een dak boven mijn hoofd, een mooie televisie en een grote tuin met een zwembad. Het telt allemaal mee. Als mijn kinderen mij knuffelen, sta ik ZO stil bij dat moment. Dan ervaar ik zo’n enorm geluksgevoel, dat ik denk: “Meer heb ik eigenlijk helemaal niet nodig!” Het moederschap is zo vervullend. Daarnaast ben ik ook helemaal oké met wie ik ben. Als mijn kinderen niet in de buurt zijn, is het ook goed. Ik heb al het werk gedaan om gelukkig te zijn met wie ik ben. Ik kan heel goed alleen zijn met mezelf. Ik hoef niet met andere mensen in contact te zijn om me gelukkig te voelen. 

Geluk zit van binnen. Het heeft niets te maken met de buitenkant, maar alles met de binnenkant. Als je dat inziet en daaraan gaat werken, dan maakt je omzet niet veel uit. Dan ben je gelukkig met hoe je jouw ondernemerschap invult. En als je dat helemaal kunt loslaten, helemaal tevreden bent met wie je bent en dit echt VOELT... Dat maakt in mijn ogen je pad vrij naar je nieuwe doel. Het is oké om voor een doel te gaan en voor een verlangen te gaan, maar het is goed om dat uit een gevoel van tevredenheid te hebben. Dat is de juiste mindset. Tevredenheid met wat je nu al hebt. Je geniet veel meer van het proces, omdat je je bewust bent van hoe blij je bent met wat je nu hebt. Doelen behalen gaat je gemakkelijker af, omdat je minder frustratie ervaart dat het niet snel genoeg gaat. De weg er naartoe duurt veel langer dan het doel zelf. Je wil op die lange weg plezier hebben! Daarom is doelen opstellen zo belangrijk. Als je dat doet en DAN je doel bereikt, dan voelt dat doel veel fantastischer dan dat jij van tevoren dacht! Een kleine verandering in je mindset kan een groot effect hebben.

Intrinsieke motivatie en externe factoren

Laatst kreeg ik de vraag: “Hoeveel deelnemers zitten er in jouw programma?” Ergens snap ik de vraag, maar van de andere kant vraag ik me af waarom ze die vraag stelde. Misschien dat ze de keuze maakt als er veel mensen inzitten om deel te nemen of juist niet? Dat is zo jammer als je buiten jezelf iets neerlegt! Je voelt zelf waar je aan wil werken, maar je laat je uiteindelijke beslissing afhangen van iets wat buiten jezelf ligt. Daar gaat het mis. Ik snap het ergens wel, maar het zou niet uit moeten maken voor JOUW keuze, JOUW gevoel en JOUW ontwikkeling! Boeien of er 5 of 100 mensen in de service zitten, jij volgt JOUW pad!

In het begin had ik er wel moeite mee. Ik wilde zoveel mogelijk mensen in die service. Hoe meer, hoe beter! Er zit een kern van waarheid in, natuurlijk. Maar niet voor mij of mijn programma, maar voor de deelnemers zelf! Hoe meer deelnemers er in mijn programma zitten, hoe meer mensen die ontwikkelingen doormaken en hun droomleven gaan leiden. Daar draait het om! Voor mij is dat het geluksmoment: dat ik zie hoe die deelnemers er nu voorstaan, wat ze bereikt hebben en hoe ze zich voelen. Ik zie de progressie die ze maken. Dat is fantastisch!

Toevallig zit ik nu in de promotie van de Motivatieservice. Dat is niet het streven naar een hoger getal, maar het is mijn streven om meer mensen te helpen hun persoonlijke progressie te maken! Dat zij ervaren hoe het is om te groeien, om die doelen te behalen. Daar wil ik mensen bij helpen! Mijn mindset is gericht op zoveel mogelijk mensen helpen, niet om meer mensen in de service te hebben. Dan loop ik mijn doel en mijn eigen plezier voorbij.

Ja, ik heb een bedrijf en ik moet mijn omzet te draaien. Mijn onderneming is er niet alleen maar om leuke dingen te doen en iedereen maar gratis in de service te zetten. Dan had ik beter een vereniging of stichting kunnen starten. Ik heb gekozen voor het ondernemerschap omdat ik mijn eigen centen wil verdienen. Dat ik zo een vrijheid creëer in mijn persoonlijke ontwikkeling. Die vrijheid geeft me weer enorm veel energie, nieuwe input en nieuwe ideeën om weer mensen te helpen op een ander vlak. Dat is ZO mooi in het ondernemerschap om het zo te ervaren. Voor mij was het natuurlijk zoeken, maar ik krijg steeds meer nieuwe inzichten in het ondernemerschap: wat voor mij goed werkt en op welke manier ik het fijn vind om te werken. Ik kan er leuke dingen van doen. Doordat ik meer geld heb, kan ik ook meer GEVEN aan anderen. Dat is de intrinsieke motivatie erachter. Het is niet geld verdienen puur om het geld te verdienen. Dat is geen succesmindset.

Een succesvolle mindset kan samengaan met geld

Ik wijk weer af naar het onderwerp geld, maar laten we het er toch even over hebben. Ik weet dat veel mensen geld zien als iets vies. Er zijn altijd vooroordelen over geld. Het is nooit goed als iemand veel geld verdient, want die kan beter wat meer personeel aannemen of wat geld aan goede doelen kunnen geven. Het maakt niet uit: altijd zijn er wel mensen die er iets over te zeggen hebben. En waarschijnlijk zijn dat mensen die minder geld verdienen. Het is oké dat mensen dat doen. Ik zie mensen die goed zijn en die goede dingen met geld willen doen. En er zullen ook mensen zijn die er slechte dingen mee zullen doen. De meeste mensen zijn goedwillend, ook voor zichzelf! En dat mag ook! Want daardoor kunnen ze anderen meenemen in het delen. Dat is de beste mindset om goed met succes en geld om te kunnen gaan. Niet alleen kijken naar jezelf, maar ook delen met anderen. Ik vind het juist mooi als mensen geld verdienen! 

Het is niet zo dat je geld afpakt van iemand. Dit heb ik ook moeten leren. Vroeger hoorde ik zo vaak: “Het geld groeit me niet op mijn rug.” Ik doe het niet voor het geld klinkt als iets nobels, maar je hebt uiteindelijk alleen jezelf hiermee. Hoe mooi is het dat ik geld nu zie als iets waar ik anderen mee kan helpen? Een belangrijk deel van mijn mindset is mijn intrinsieke motivatie om anderen te helpen. Je pakt het geld niet af. Als ik geld vraag voor de Motivatieservice of voor mijn diensten als lifestyle coach, voelt het voor mij goed. Sterker nog: als ik zie wat je er allemaal voor terugkrijgt, zou ik het bedrag wel willen verviervoudigen. Zo sterk vind ik de Motivatieservice! Dit doe ik nog niet, omdat ik zelf niet op dat level ben. Misschien is dat dadelijk weer anders en stijgt de prijs. Dat is dan ook weer oké.

Mensen met deze mindset wil ik NIET in de Motivatieservice

Het is belangrijk om erbij stil te staan dat je oké bent, waar je ook op dit moment staat in het leven. Als je tevreden bent met het aantal deelnemers in je programma en met het programma zelf, gaan er mensen aanhaken. Als je DAT kunt voelen en los kunt laten, dan weet ik zeker dat het vanzelf komt: de mensen, het geld… je bedrijf gaat stromen vanuit die fijne energie. Vanuit de juiste flow trek je de juiste mensen aan. Ga niet trekken aan mensen. Zelf laat ik mensen zien wat ze met de Motivatieservice kunnen bereiken en vanuit daar kunnen ze zelf de keuze maken om deel te nemen. Want als ik ga trekken, dan krijg ik misschien wel mensen in de service die niet gemotiveerd zijn om er helemaal voor te gaan. Die VOELEN het niet. Die mensen wil ik niet eens in mijn service! Ik wil mensen die ervoor GAAN! Dat zijn ook de mensen die er alles uit gaan halen. En van die mensen, hun zelfmotivatie en de ontwikkelingen die ze door gaan maken, daar krijg ik weer energie van! Vandaar dat het mij niet uitmaakt of er nu 5, 10, 100 of 200 deelnemers in mijn service zitten. Maar de juiste mindset en intrinsieke motivatie is wel een vereiste.

Streef vanuit een mindset van dankbaarheid naar meer

Daar wilde ik naartoe. Als je leeft met het verlangen naar steeds meer, dan loop je de weg mis. Dan geniet je niet van wat je al hebt. Dus wat ik voor wil stellen: ga eens kijken. Neem wat tijd voor jezelf en probeert het echt te zien. Ga eens zitten op een stoel. Kijk eens rond. Wat heb je allemaal? Wat staat er in je huis? Wie lopen er rond in je huis? Wat gebeurt er in je familie- en vriendenkring? Wat voor bedrijf heb je al neergezet? Waar ben je allemaal aan begonnen? Wat zijn de dingen waar je nu mee bezig bent? Heb je stappen gemaakt op het gebied van ondernemerschap? Sta daar eens bij stil en wees oprecht dankbaar voor wat je hebt. Probeer helemaal oké te zijn met dit moment. Doe dit regelmatig. Dan gaat het veel gemakkelijker. Je hebt dan een fijne energie die je verder meeneemt in die flow. Dan ga je dingen tegenkomen die je op kunt schrijven, waar je later nog eens je blik op kunt werpen. Dan kun je later nog kijken of het bij je past. Als je WEL meteen voelt van: dit moet ik NU doen, dan mag je er natuurlijk ook helemaal voor gaan! Jij hebt de touwtjes in handen. Voor mij is het in ieder geval een bewustwording dat ik niet meteen actie onderneem. Voor nu ben ik dankbaar wat ik heb. Mijn onderneming is geweldig. Ja, het zou fijn zijn als er meerdere deelnemers in zullen stromen. Of dat meer mensen gebruik maken van mijn Progressieplanner. Niet om het extra cijfertje, maar omdat ik meer mensen kan helpen!

Het is om ons heen een bijzonder drukke wereld. Hij staat nooit stil! Om je heen zul je altijd mensen zien die verder zijn dan jij. Maar wat als jij lekker je moment pakt? Even tijd voor jezelf, even wat me time. Een periode van een paar dagen? Of één dag? Kijk wat bij je past. Laat met die rust je hersenen andere verbindingen maken, zodat je weer openstaat voor andere dingen. Zo kun je patronen doorbreken. Je hoeft niet altijd bezig te zijn met nuttige dingen, maar je mag ook wel een keer iets totaal anders doen. Even je mindset bijslijpen.

Voor mij was dit een super leerzame les in mijn streven naar meer binnen mijn persoonlijke progressie. Die persoonlijke ontwikkeling hoeft niet allemaal. Ik hoef niet beter en sterker te worden. Dat is dan een verkeerd verlangen, een verkeerde intrinsieke motivatie. Vanuit mijn dankbaarheid, vanuit het plezier dat ik NU beleef een streven hebben, dat is het juiste verlangen. Dat is de juiste mindset en de juiste intrinsieke motivatie. Dan ga ik ook veel meer plezier beleven.

Oké… Ik vind dit een enorm interessant onderwerp waar ik nog UREN over kan laten, maar ik laat het erbij.   

Als je denkt dat de Motivatieservice ook iets voor jou is, klik hier om er meer over te lezenOver de schrijver
Tamara is Multipotentials-coach en ze leeft zelf deze term helemaal. Als Multipotential heb je een brede, veelzijdige interesse en vindt je heel veel leuk. Dit kan soms in het ondernemerschap ook een valkuil zijn maar het heeft volgens Tamara, heel veel voordelen. Tamara werkt met High Achievers. Dit zijn mensen die er alles uit willen halen, die nét dat beetje extra geven waar vele anderen afhaken, waardoor ze succes behalen. Het combineren van de Multipotentials en High Achievers levert fantastische resultaten op bij ondernemers: meer uitdaging, veel verbanden kunnen leggen, weten wat ze écht (allemaal) willen, goede prioriteiten stellen zonder dat het saai wordt, creativiteit, hoog in energie zitten en zo ka ik nog wel even doorgaan. Herken jij jezelf als Multipotential en wil jij dit ook combineren met een 'high achiever' zijn? Daarvoor heb je een succesmindset nodig. Ook daar help ik je bij zodat jij gelukkig en succesvol bent op de gebieden waar jij dat in wil zijn.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down