Vanuit vertrouwen deel ik deze podcast
15 juli 2021 
7 min. leestijd

Vanuit vertrouwen deel ik deze podcast

Heb jij soms ook geen idee wat je moet doen? Dat hoe langer en meer je erover nadenkt, hoe meer je vast komt te zitten? Ik had dat laatst tijdens het opnemen van een podcast. Ik had geen idee waar ik het over moest hebben! Tijdens het opnemen, bedoel je niet vóór het opnemen, Tamara? Nee, letterlijk tijdens het opnemen wist ik niet waar ik het over wil hebben. 😅 En ja, het was op dat moment vervelend en spannend, maar ik heb het TOCH gedaan en zonder te bewerken gepubliceerd!

Deze podcast kun je hier beluisteren

Of je leest er meer over in deze uitgewerkte blog 😉 

Pfoe, pfoe, waar zal ik het toch over gaan hebben...

Tijdens het opnemen van mijn 80e podcast zit ik in de auto, lekker in het zonnetje. Ik heb net m’n dochter naar zwemles gebracht. 🏊‍♀️Tom, mijn man en mijn andere dochter zijn naar de markt. Dus ik dacht: waarom gebruik ik deze wachttijd niet om mijn podcast op te nemen? Ik voelde vanochtend al die druk dat ik m'n podcast op moest nemen. Maar waar laat ik hem over gaan? Mijn inspiratie is ver te zoeken. Dus ik ben gewoon de podcast ingegaan, heb op "record” gedrukt en ik zag wel waar het uitkomt! 🛣️

Ik heb het eigenlijk nooit dat ik niet weet waar ik het over kan hebben, dus ik vind het heel vreemd! Meestal komt de inspiratie over de dingen die ik heb meegemaakt of over de vragen die ik heb gesteld. Maar goed, nu had ik dat helemaal niet. Dus ik dacht: Waar ga ik het in hemelsnaam over hebben? 

Misschien denk je wel: Tamara, wat loop je nu toch eigenlijk allemaal te wauwelen? Maar ik wil dit ook graag met je delen. Waarom? Omdat ik merk dat als ik vanuit inspiratie dingen doe, dat het veel gemakkelijk verloopt.  🙏Het voelt alsof het vanzelf gaat… Nu heb ik dat niet. Ik werd wakker met de druk dat ik een podcast op moest nemen vandaag. En dan weet ik al dat dit niet een goede manier is om ergens aan te beginnen. Dan leg ik mezelf te veel druk op. Als ik dat doe, dan is de inspiratie ver te zoeken en dat is zonde. Ik weet dat ik me op deze manier niet openstel voor inspiratie. Ik ga dan zoeken naar onderwerpen en dan komt het niet, omdat ik er té druk mee bezig in mijn hoofd.  🔎 Ik weet óók als ik het dan loslaat, dat ik eerder iets vind, dat ik dingen oppik zonder druk. Dat heeft ook te maken met de tijd. Kijk, als ik me in het begin van de week wat meer open had gesteld voor onderwerpen was ik me er meer bewust van geweest. Dan had ik daar een onderwerp uit kunnen halen, waar ik het nu over kon hebben.... 

...Aaah, over handelen vanuit inspiratie dus!

Helaas kwam ik er gisteravond achter: chips, ik moet nog een podcast opnemen! En dat heb ik meegenomen naar bed.

Ik opende mijn laptop en ging wat bladeren door mijn andere blogs en podcasts op de hoop op inspiratie. Misschien was er iets op de radio of als ik spar met Tom… maar het hielp niet. Het voelde te gemaakt. Ik ben nu dus een podcast aan het opnemen, zonder maar enig idee te hebben waar het over gaat! En ik kan je verklappen: dat voelt vreemd! Ik denk bij mezelf: waar gaat dit verhaal nu heen? Ik ga maar gewoon lullen en dan komt er misschien wel iets… 🗣️ En terwijl ik dat zeg, denk ik: Misschien kan ik het hebben over “druk”, want daar hebben we het nu toch over.

Als we ergens mee bezig zijn en we zijn daar te gefocust op, dan “flowt” het niet. Dan loopt het niet lekker. Tenminste, dat heb ik heel erg! In mijn ogen werkt het niet. Als jij bijvoorbeeld iets nieuws wil doen met je bedrijf. Als je denkt: “Ik MOET iets nieuws doen!” Je gaat zoeken, dingen bekijken, inspiratie opdoen, opschrijven, wat kan je doen? Je bent zo gefocust dat je iets MOET doen. Dan bekijk je het vanuit een tekort, want je hebt het nog niet, maar je wil het wel. Dat is een soort angst dat je het niet op tijd hebt. Dan ontstaat het niet vanuit flow en dat is zonde. Als je je daar bewust van bent -ik ben me daar steeds vaker bewust van. Ik ben me er nu ook DONDERSGOED bewust van 😉😉😉- dat je dat op die manier doet en het losser kunt laten, dan merk dat je vanzelf een beetje in de flow komt.

Zo komt je in de flow

Heb je nog geen idee wat je nieuwe iets in je bedrijf gaat worden? Je zit vast, je zoekt, bent geblokkeerd, je wil iets doen, maar weet niet wat, dan komt er niks van terecht... 🙇‍♀️

Als je bij jezelf merkt dat je jezelf druk oplegt van het “moeten”, probeer het dan eens los te laten. Probeer in de flow te komen. Vertrouw volledig wat er gaat komen. Als je dat kunt, dan komt het ook! Stel de vraag: “Wat wil ik nu? Wat wil doen met mijn bedrijf?” En laat het dan los. Als je dit met verschillende dingen doet, dan wordt het gemakkelijk. Het gaat stromen, je komt in de flow. 🧘‍♀️ Ik ervaar dat ook zo. Ik heb het meegemaakt dat het op deze manier werkt. Sommige mensen zeggen: “Stel je vraag aan het universum.” Of “Vertrouw op het antwoord van God.” Dat kan ook, wat voor jou het fijnste is! Ik stel die vraag aan mezelf in mijn hoofd en kijk er op die manier naar. Ik vertrouw erop dat er iets in mijn hoofd oppopt en dat ik daarmee vooruitkom. Of dat nieuwe idee vanuit God, het Universum of je Mindset komt, het is allemaal oké. Doe wat bij JOU past. Het werkt. Het is veel leuker en fijner om op deze manier door het leven gaat. Dat antwoord dan komt vanuit het loslaten. 🙏 Dan popt er ineens iets op wat je nooit had kunnen vinden vanuit dat dwingend zoeken. 💡 En dat antwoord is een krachtig antwoord, omdat het uit je positieve flow komt. Gun het wel tijd! Vaak willen we iets, spreken we iets uit en moet het dezelfde dag nog klaar zijn. Gun jezelf ook de tijd!

Je bekijkt het vanuit een angst, een tekort en dan flowt het niet 


En het kan zijn dat je denkt: “Ja, maar het moet nu ECHT gebeuren. Ik heb NU iets nodig…Hoe kan ik het loslaten.” Probeer het eens los te laten! 🌬️ Gewoon proberen! Als je, ondanks de druk, het los kunt laten, dan komt het. Dan komt het veel sneller dan dat het komt met je druk die je jezelf oplegt. Werk vanuit het loslaten en vertrouwen. Dan krijg je meer inspiratie, leef je meer vanuit flow. Juist dan ontstaan er mooie dingen. Het is gewoon tof als je dit ervaart. Daardoor bouw je opnieuw vertrouwen op, zodat je daardoor nog gemakkelijk op deze manier kunt doen!

Persoonlijk vind ik dit nog wel het moeilijkste: er geen tijd aan koppelen en je vertrouwen op het proces. ⏳Dat is altijd gelukt tot nu toe… op deze éne enkele podcast na. Er is altijd inspiratie! De ene keer heb ik er meer moeite mee dan de andere keer. Als ik hier luchtig mee omga, dan vind ik zo wat nieuwe onderwerpen. Dan vind ik overal inspiratie: ik kan zelf kleine onderwerpjes uit mijn hoofd pakken. Of ik kom wat tegen als ik een boek lees, of een gesprek met iemand heb, of als ik aan het dagdromen ben of mail aan het ben beantwoorden. Overal zit inspiratie, maar wat haal je eruit?

Is het toch nog goed gekomen met die podcast!

Dat zie ik nu ook met die podcast. Ik ben ZO aan het zoeken geweest, zo aan het sparren geweest, dat het volledig blokkeerde. Nu zit ik in het moment dat ik moet… Nja, ik MOET niks. Ik had de hele dag tijd om mijn podcast op te nemen, maar dat was ik niet van plan. Dus ik had zoiets van: ik ga maar starten en ik zie wel. Ik had het vertrouwen dat er wel iets komt waar minstens één iemand iets aan heeft. Daar doe ik het dan voor! Dat deze podcast minder sterk is, dan is het maar zo.

Ik heb het wel vaker, hoor. Dat ik een van mijn podcasts beluister en ervan overtuigd ben dat het helemaal niet sterk is, maar dan wordt het ineens gedeeld. Of er staat een opmerking bij: “Wauw, dit was echt een goede podcast!” 🤩 Of ik zie dat het vaker is beluisterd dan andere podcasts. Als ik podcasts waar ik onder druk actief naar een onderwerp heb gezocht of de podcasts die ik heb gemaakt vanuit de flow met elkaar vergelijk, hoor ik dat die laatste veel gemakkelijker zijn opgenomen. Het is een hele andere manier van benaderen. Ik ben dan minder opzoek naar woorden. Dit ligt bij mezelf, hoor. Ik denk niet dat andere beluisteraars daar iets van zullen merken. Wel mensen die vaker mijn podcasts beluisteren. Als je mijn eerste podcasts luister en deze vergelijk met de podcasts van nu, dan merk je wel degelijk verschil. Ik heb mezelf 80 postcasts gegund om mijn eigen stem te vinden en ik ben er nog steeds niet. Is ook niet erg. Maar goed, ik dwaal af…

Ik zie dat ik toch iets nuttigs heb uit kunnen floepen. Ik stootte mijn neus tegen de muur, doordat ik mezelf die druk op heb gelegd. Dat wil ik ook met je delen: dat het niet altijd vanzelf gaat. Het gaat met vallen en opstaan. Elke dag leer je bij! Dit is gewoon een leerproces en ik ben me er bewust van hoe het werkt, maar om het daadwerkelijk in de praktijk toe te passen is gewoon moeilijk. En dat geeft niks. Ik geef mezelf er niet de schuld van of word boos op mezelf.

Ik ga direct, als ik deze podcast heb afgesloten, mezelf de vraag stellen: Wat wordt het onderwerp voor mijn volgende podcast voor over drie dagen? En dan laat ik het los 🌬️. Beluister podcast 81 en ook jij hebt het antwoord op mijn vraag!  😉

 

Over de schrijver
Tamara is Mindset- en Inspiratiecoach en heeft al meer dan 2000 mensen op verschillende gebieden gecoacht en begeleidt. Met haar Motivatieservice en Progressieplanner inspireert en motiveert ze mensen zodat ze hun droomleven gaan realiseren. Wil jij dat ook? Check haar podcast, blog, e-book of website.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down