Vanuit vertrouwen deel ik deze podcast
15 juli 2021 
in Mindset
9 min. leestijd

Vanuit vertrouwen deel ik deze podcast

Angst kan een negatieve impact hebben op je mindset. Niet voor niets wordt het een slechte raadgever genoemd. Ik had er laatst ook last van, toen ik op zoek was naar een nieuw onderwerp voor mijn podcast.

Heb jij soms ook geen idee wat je moet doen? Hoe langer en hoe meer je erover nadenkt, hoe meer je vast komt te zitten? Ik heb het geregeld over doelen opstellen en doelen halen, maar zelfs mij lukt het niet altijd. Ik had dat laatst tijdens het opnemen van een podcast. Ik had geen idee waar ik het over moest hebben! Daarmee bedoel ik niet voorafgaand aan de podcast. Nee, letterlijk tijdens het opnemen wist ik niet waar ik het over wil hebben. 😅 En ja, het was op dat moment vervelend en spannend. Maar ik heb het TOCH gedaan en zonder te bewerken gepubliceerd!

Deze podcast kun je hier beluisteren

Of je leest er meer over in deze uitgewerkte blog. 😉 

Geen inspiratie: een angstige mindset

Tijdens het opnemen van mijn 80e podcast zit ik in de auto, lekker in het zonnetje. Ik heb net mijn dochter naar zwemles gebracht. 🏊‍♀️ Tom, mijn man, en mijn andere dochter zijn naar de markt. Dus ik dacht: waarom gebruik ik deze wachttijd niet om mijn podcast op te nemen? Zo vaak kom je tijd tekort, dus je kunt er maar beter gebruik van maken als je wel tijd over hebt. Ik voelde vanochtend al de druk omdat ik mijn podcast op moest nemen. Maar waar laat ik hem over gaan? Mijn inspiratie was ver te zoeken. Dat lag aan een angstige mindset. Daarom ben ik gewoon de podcast ingegaan. Ik heb op "record” gedrukt en ik zag wel waar het schip ging stranden! 🛣️

Ik heb het eigenlijk nooit dat ik niet weet waar ik het over kan hebben, dus ik vind het heel vreemd! Meestal komt de inspiratie vanuit de dingen die ik heb meegemaakt of maak ik een podcast over de vragen die ik mezelf heb gesteld. Nu had ik dat helemaal niet. Dus ik dacht: waar ga ik het in hemelsnaam over hebben? Wederom bleek dat angst een invloed had op mijn mindset en intrinsieke motivatie om een podcast te maken.

Misschien denk je wel: wat loop je nu toch eigenlijk allemaal te wauwelen? Maar ik wil dit graag met je delen. Waarom? Omdat ik merk dat als ik vanuit inspiratie dingen doe, dat het veel gemakkelijker verloopt. 🙏 Het voelt alsof het vanzelf gaat. Nu heb ik dat niet. De angst om een slechte podcast op te nemen heeft een te grote impact op mijn mindset. Ik werd wakker met de druk dat ik een podcast op moest nemen vandaag. Dan weet ik al dat dit niet de juiste mindset is om ergens aan te beginnen. Dan leg ik mezelf te veel druk op. Als ik dat doe, dan is de inspiratie ver te zoeken en dat is zonde. Zo maak je geen progressie. Ik weet dat ik op deze manier niet open sta voor inspiratie. Ik ga dan zoeken naar onderwerpen maar het komt niet, omdat ik er té druk mee bezig in mijn hoofd. 🔎 Ik weet óók als ik het dan loslaat, dat ik eerder iets vind omdat ik dan dingen oppik zonder druk. Dat heeft ook te maken met de tijd. Als ik me in het begin van de week wat meer open had gesteld voor onderwerpen, was ik me er meer bewust van geweest. Dan had ik daar een onderwerp uit kunnen halen, waar ik het nu over kon hebben. Moeders zullen dit herkennen: soms kom je ineens tijd tekort.

Tijd tekort? Handel vanuit inspiratie!

Mijn angstige mindset nam de overhand. De angst om een podcast op te nemen en niet te weten waar ik het over ging hebben, nam de overhand. Dat heb ik meegenomen naar bed. Dan ga je denken in verschrikkelijke scenario's en angsten. Er ontstaat een negatieve mindset. Dat bevordert je creativiteit niet. Ik wilde juist progressie maken op het gebied van podcasts. Kortom, ik voelde stress.

Ik opende mijn laptop en ging wat bladeren door mijn andere blogs en podcasts in de hoop inspiratie te krijgen. Ik luisterde naar de radio en sparde even met Tom, maar het hielp niet. Het voelde te geforceerd. Ik ben nu dus een podcast aan het opnemen, zonder maar enig idee te hebben waar het over gaat! Ik kan je verklappen: dat voelt vreemd! Ik denk bij mezelf: waar gaat dit verhaal nu heen? Ik ga maar gewoon kletsen en dan komt er misschien wel iets. 🗣️ Terwijl ik dat zeg, denk ik: Misschien kan ik het hebben over “druk”, want daar hebben we het nu toch over. Deze druk kan een negatieve impact hebben op je mindset en intrinsieke motivatie.

Als we ergens mee bezig zijn en we zijn daar te gefocust op, dan “flowt” het niet. Dan loopt het niet lekker. Tenminste, dat heb ik heel erg! In mijn ogen werkt het niet. Stel je voor dat je iets nieuws wil doen met je bedrijf. Je mag van jezelf niet iets nieuws doen, je MOET iets nieuws doen. Je gaat zoeken, dingen bekijken, inspiratie opdoen, opschrijven en nog veel meer. Je bent zo gefocust dat je iets MOET doen dat het je mindset gaat beïnvloeden. Dan bekijk je het vanuit een tekort, want je hebt het nog niet. Maar je wil het wel. Er ontstaat angst dat je het niet op tijd hebt. Dat heeft een negatieve invloed op je mindset. Dan ontstaat het niet vanuit een flow en dat is zonde. Als je jezelf daar bewust van bent, kun je progressie maken. Jezelf druk opleggen is slecht voor je creativiteit. Het ruïneert je mindset en je intrinsieke motivatie om iets te ondernemen. Ik ben me er nu ook DONDERSGOED bewust van dat je vanzelf in een flow komt door het los te laten. Laat de mindset van jezelf druk opleggen los.

Zo komt je mindset in de flow

Heb je nog geen idee wat voor nieuws je binnen het ondernemerschap gaat doen? Je zit vast. Je zoekt maar je bent geblokkeerd. Je wil iets doen, maar weet niet wat. Toch vind je dat je iets moet doen. Dan komt er niks van terecht. Deze mindset voorkomt dat je in de flow raakt. Bovendien put deze druk je uit. Je voelt minder de intrinsieke motivatie om te ondernemen. Het lijkt wel of je steeds meer tijd tekort komt voor het ondernemerschap. Je maakt geen progressie. Niet lekker in je vel zitten kan ook een gevolg hiervan zijn.

Als je bij jezelf merkt dat je jezelf druk oplegt, dat je "moet", probeer het dan eens los te laten. Probeer in de flow te komen. Vertrouw volledig op wat er gaat komen. Als je dat kunt, dan komt het vanzelf! Stel de vraag: “Wat wil ik nu? Wat wil doen met mijn bedrijf?” Laat het vervolgens los. Als je dit met verschillende dingen doet, dan wordt het makkelijker. Het gaat stromen, je komt in de flow. 🧘‍♀️ Ik ervaar dat ook zo. Ik heb het meegemaakt dat het op deze manier werkt. Bij mezelf, maar als lifestyle coach zie ik het ook bij anderen. Sommige mensen zeggen: “Stel je vraag aan het universum.” Of “Vertrouw op het antwoord van God.” Dat kan ook, wat voor jou het fijnste is! Iedereen vindt inspiratie op zijn eigen manier. Ik stel die vraag aan mezelf in mijn hoofd en kijk er op die manier naar. Ik vertrouw erop dat er iets in mijn hoofd komt en dat ik daarmee vooruit kan. Of dat nieuwe idee vanuit God, het Universum of je Mindset komt: het is allemaal oké. Doe wat bij JOU past. Kies een passende mindset. Het werkt. Het is veel leuker en fijner om op deze manier door het leven te gaan. Dat antwoord komt vanuit het loslaten. 🙏 Dan komt er ineens iets tevoorschijn wat je nooit had kunnen vinden vanuit dat dwingend zoeken. 💡 Dat antwoord is een krachtig antwoord, omdat het uit je positieve flow komt. Gun het wel tijd! Vaak willen we iets, spreken we iets uit en moet het dezelfde dag nog klaar zijn. Dat levert juist die druk op die negatief is voor je creatieve mindset. Vergeet niet: jij hebt de touwtjes in handen.

Je bekijkt het vanuit een angst, een tekort. Dan flowt het niet.


Het kan zijn dat je denkt: “Maar het moet nu ECHT gebeuren. Ik heb NU iets nodig. Hoe kan ik het loslaten?” Probeer het gewoon eens! Als je ondanks de druk het los kunt laten, dan komt het. Dan komt het veel sneller dan als je jezelf druk oplegt. Dat is de verkeerde mindset. Werk vanuit het loslaten en vanuit vertrouwen. Dan krijg je meer inspiratie en leef je meer vanuit de flow. Juist dan ontstaan er mooie dingen. Het is gewoon tof als je dit ervaart. Daardoor bouw je opnieuw vertrouwen op, zodat je daardoor nog gemakkelijker het op deze manier kunt doen! Dan maak je progressie. Dat is de juiste mindset. Master your mindset!

Persoonlijk vind ik dit nog wel het moeilijkste: er geen tijd aan koppelen en vertrouwen op het proces. ⏳ Dat is altijd gelukt tot nu toe, op deze ene enkele podcast na. Er is altijd inspiratie! De ene keer heb ik er meer moeite mee dan de andere keer. Als ik hier luchtig mee omga, dan vind ik zo wat nieuwe onderwerpen. Dan vind ik overal inspiratie. Ik kan zelf kleine onderwerpjes uit mijn hoofd pakken. Zo heb ik bijvoorbeeld meerdere blogs en podcasts over mindset gemaakt. De ene keer heb ik het over een geld mindset, de andere keer over een succes mindset. Of ik kom wat tegen als ik een boek lees of een gesprek met iemand heb, of als ik aan het dagdromen ben of mail aan het beantwoorden ben. Overal zit inspiratie, maar wat haal je eruit? De mindset is simpel: stel jezelf ervoor open.

Hoe de flow mindset leidde tot een nieuwe podcast

Ik koos ervoor om de flow zijn gang te laten gaan. Ik stelde mezelf open voor inspiratie. Ik kon de negatieve patronen doorbreken. Ik was zo aan het zoeken naar inspiratie, dat het volledig blokkeerde. Als je de record knop hebt ingedrukt, moet je. Ik MOET niks natuurlijk, want een mislukte opname verwijder je gewoon. Ik had de hele dag tijd om mijn podcast op te nemen, maar dat was ik niet van plan. Ik had geen zin in uitstelgedrag. Dus ik had zoiets van: ik ga maar starten en ik zie wel. Ik had het vertrouwen dat er wel iets komt waar minstens één iemand iets aan heeft. Daar doe ik het dan voor! Zelfs als deze podcast minder sterk zou worden, dan is het maar zo.

Ik heb wel vaker dat ik één van mijn podcasts beluister en ervan overtuigd ben dat het helemaal niet sterk is, maar dan wordt het ineens gedeeld. Of er staat een opmerking bij: “Wauw, dit was echt een goede podcast!” 🤩 Of ik zie dat het vaker is beluisterd dan andere podcasts. Als ik podcasts onder druk vergelijk met de podcasts die ik heb gemaakt vanuit de flow, hoor ik dat die laatste veel gemakkelijker zijn opgenomen. Het is een hele andere mindset om iets mee te benaderen. Ik ben minder op zoek naar woorden. Ik denk niet dat andere luisteraars daar iets van zullen merken. Wel mensen die vaker mijn podcasts beluisteren, en ikzelf merk het meteen. Als je mijn eerste podcasts luister en deze vergelijkt met de podcasts van nu, dan merk je wel degelijk verschil. Ik heb mezelf 80 postcasts gegund om mijn eigen stem te vinden en ik ben er nog steeds niet. Is ook niet erg. Maar ik maak wel progressie, en dat is het belangrijkste. Met deze mindset benader ik mijn podcasts.

Ik zie dat ik toch iets nuttigs uit deze podcast heb kunnen halen. Ik stootte mijn neus tegen de muur, doordat ik mezelf druk op had gelegd. Dat is niet de juiste mindset voor creatieve ondernemingen. Het kan zelfs een negatieve impact hebben op je intrinsieke motivatie om iets te doen. Tegelijkertijd is het zo dat het niet altijd vanzelf gaat. Het gaat met vallen en opstaan. Elke dag leer je bij en maak je progressie. Het is gewoon een leerproces en ik ben me er bewust van hoe het werkt, maar om het daadwerkelijk in de praktijk toe te passen is gewoon moeilijk. Zelfs ik als lifestyle coach vind het soms een uitdaging. Dat geeft niks. Ik geef mezelf er niet de schuld van. Ik zie het als een leermoment. Dat typeert de groei van mijn mindset.

Ik ga direct, als ik deze podcast heb afgesloten, mezelf de vraag stellen: wat wordt het onderwerp voor mijn volgende podcast? Daarna laat ik het los 🌬️. Beluister podcast 81 en ook jij hebt het antwoord op mijn vraag!  😉

 

Over de schrijver
Tamara is Multipotentials-coach en ze leeft zelf deze term helemaal. Als Multipotential heb je een brede, veelzijdige interesse en vindt je heel veel leuk. Dit kan soms in het ondernemerschap ook een valkuil zijn maar het heeft volgens Tamara, heel veel voordelen. Tamara werkt met High Achievers. Dit zijn mensen die er alles uit willen halen, die nét dat beetje extra geven waar vele anderen afhaken, waardoor ze succes behalen. Het combineren van de Multipotentials en High Achievers levert fantastische resultaten op bij ondernemers: meer uitdaging, veel verbanden kunnen leggen, weten wat ze écht (allemaal) willen, goede prioriteiten stellen zonder dat het saai wordt, creativiteit, hoog in energie zitten en zo ka ik nog wel even doorgaan. Herken jij jezelf als Multipotential en wil jij dit ook combineren met een 'high achiever' zijn? Daarvoor heb je een succesmindset nodig. Ook daar help ik je bij zodat jij gelukkig en succesvol bent op de gebieden waar jij dat in wil zijn.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down