Uitstelgedrag
10 december 2020 
in Actie
8 min. leestijd

Uitstelgedrag

Het is half zes in de ochtend, donderdagmorgen en ik ben hard bezig een podcast op te nemen. Ik wil het namelijk hebben over uitstelgedrag. Daar moest ik aan denken, omdat ik deze podcast nog heel graag wilde maken! Ik heb namelijk met mezelf afgesproken om drie keer per week een podcast te lanceren: op dinsdag, vrijdag en zondag! Deze concrete afspraak is voor mij een stok achter de deur. Dat moet, omdat ik dit wil én omdat ik het superleuk vind om te doen!

Als ik hier geen concrete afspraak met mezelf over gemaakt zou hebben, maar zou denken: “Goh, ik wil drie keer per week een podcast lanceren, maar ik kijk wel wanneer ik het zal doen…” Dan zou ik meer last hebben van uitstelgedrag en zal mijn podcast langzaam doodbloeden. En dat wil ik niet!

 

Hoe behaal jij je doelen?

Uitstelgedrag is niet het probleem, er ligt vaak iets onder. Waar jij de motivatie vandaan haalt, heeft altijd met intrinsieke motivatie te maken. Met intrinsieke motivatie bedoel ik de motivatie die vanuit jezelf komt. Jij doet iets, omdat JIJ dit graag wil. Niemand motiveert je om deze motivatie te hebben.

Stel dat je meer rust, ruimte, vrijheid wil en je hebt dat nog niet, dan heeft dat te maken met keuzes die je in het verleden hebt gemaakt. En dan kom je weer bij intrinsieke motivatie.
Je doet het ook altijd voor jezelf. Of je nu een ander wil helpen of dat je iets voor jezelf doet, dat doe je ook omdat je het ZELF wil. Tenminste, daar ga ik vanuit. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend!

Keuzes die we maken, zijn gebaseerd op pijn willen vermijden of doelen wil behalen of een verlangen hebben, iets graag willen.
Een voorbeeld: Heb je een tof idee? Het verlangen is groot. Je denkt: “Wauw, hiermee ik haal veel klanten binnen!”
Stel dat je bang bent dat je plan toch niet zal werken. Pijn dat het niet werkt, pijn van falen, van niet lukken… Deze gedachten zorgen ervoor dat je iets niet doet. En je voert het niet uit.
Pijn kan ook zitten in de uitvoering van iets. Wat moet je doen om iets voor elkaar te krijgen? Is het veel werk? Moet je om je idee te realiseren bijvoorbeeld video’s opnemen, met mensen in contact komen, mails sturen, een product maken… Het kan zijn dat je dit niet leuk vindt: je wil alleen het eindproces zien.

De weg ernaar toe vind je niet leuk, dus je gaat pijn vermijden. Je doet het niet, want de pijn is groter dan het succes dat ermee kan ontstaan.
Blijf niet te lang in je fantasie hangen, probeer iets concreets neer te zetten. Zet het in je planner!
En dit is lastig, want er zijn altijd verleidingen.

 

Focus!

Notificaties, mails, gedachten die afdwalen… dat veroorzaakt allemaal uitstelgedrag. Je brein is héél snel afgeleid. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij wat je wil en je focus daarop te leggen.
Zet bijvoorbeeld eens een timer op 20 minuten en werk een taak af die te maken heeft met je doel. Al is het maar één taak per dag om die stap naar je doel te zetten! Het mooiste zou zijn om drie taken per dag te realiseren.

 

Stel jezelf de juiste vragen

Hoe maak je je keuzes? Hoe sta je op? Wat wil je doen als je wakker wordt? Heeft dit te maken met je verlangen? Of leef je vanuit de automatische piloot? Leef je je leven wat je heel graag wil leven?

Deze vraag, heb je me ongetwijfeld véél vaker hebt horen stellen, maar dit is zó belangrijk: Wat wil jij echt?
Om daarachter te komen, heb ik een aantal vragen voor je, waar je goed over na kunt denken:

  1. Doe je wat je heel graag wil doen?
  2. Heb je stappen gemaakt in de richting waar je naartoe wil?
  3. Is dit het leven tot nu toe wat je wilde leven?
  4. Heb jij je weer laten verleiden door je omgeving, door je gedachten/belemmerende overtuigingen, Corona of andere dingen?
  5. Wat wil je uit je leven halen?
  6. Wat als je leven binnenkort zou stoppen? Heb je er dan het maximale uitgehaald?

Het is niet dat ik je bang wil maken. Absoluut niet, maar ik wil je graag bewust maken van wat je nú aan het doen bent. Is dat oké, of ben je niet tevreden?
Misschien zijn de antwoorden op deze vragen wel beangstigend voor je. Want die antwoorden gaan misschien wel veel verder dan je tot nu toe gedacht had maar echt…. Ik wil zo graag dat jij je leven leidt zoals je dat graag zou willen!

 

Weg met die belemmerende gedachten!

Misschien ben je niet tevreden over je baan en gaan je gedachten naar een andere baan zoeken. Hoe spannend is dat? Oeh, wat zullen collega’s dan wel niet denken, en wat wil je dan doen? Vind je wel een nieuwe baan? Ga je er niet financieel op achteruit?
Allemaal vragen waar je het antwoord nog niet op weet. Maar  deze antwoorden wil je wel graag van tevoren weten.
En hier zit het gevaar…. Die antwoorden weet je namelijk niet altijd van tevoren. En dan ga je het voor jezelf goedpraten. Dan praat je je van je verlangen af.

“Ach, stel je niet zo aan, ik heb het best goed. Ik heb superleuke collega’s en een leuk salaris, waarom zou ik overstappen? Bij elke baan is er wel iets!”
Dit zou een reden kunnen zijn om je ervan af te praten. Je ego zegt: “Niet doen! Dat is onveilig!!!”
Terwijl je, als je naar je gevoel luistert, echt wel weet wat je heel graag wil. Maar je ego is WAAR je naar luistert. Zo volg je niet je hart, doe je wat je minder gelukkig maakt en leef je je leven niet vanuit volle potentie. Dat is zo zonde!

 

Zo kun je je uitstelgedrag verminderen

Als je dat uitstelgedrag wil vermijden, probeer dan je doelen super concreet te maken. Dit helpt je op de weg ernaartoe en om daadwerkelijk acties te ondernemen.
Probeer die pijn te vermijden door je verlangen zó groot te maken dat de pijn in het niet valt.
Daarom is het belangrijk om uitdagende doelen stellen en er elke dag aan te werken. Maak een plan.
Leef je eigen leven en niet andermans leven!

Bij de Motivatieservice gaan we hier veel concreter op in. Doelen stellen, je doelen behalen en bereiken wat graag wil bereiken. Het gevoel om dat te bereiken wat jij héél graag wil, is zo waardevol! Maar ook de weg daarnaartoe moet leuk zijn, anders ga je iets doen met tegenzin en behaal jij je doel niet.
Jouw doelen op een leuke bereiken met de Motivatieservice doen we samen! Maar je werkt aan jouw persoonlijke doelen. Dat is heel waardevol.

De Early Bird korting is verlopen, maar als jij nú deelneemt kun je nog profiteren van de Late Bird korting. Deze actie geldt tot en met 31 december 2020. Tot 10 januari kun je je inschrijven voor de volle prijs, daarna sluiten de deuren.

Van €955,00 kun je nu voor €830,00 instappen.

Dit belachelijk goed aanbod is éénmalig geldig. En… in termijnen betalen is mogelijk.
Dit voor 9 maanden begeleiding. 9 MAANDEN!

In deze negen maanden ga jij je doelen behalen! Er is geen quick fix, maar een verandering in je levensstijl die je zoveel gaat opleveren! We gaan samen het pad uitstippelen wat jij kan en mag doen om je eigen doelen te behalen. Na deze negen maanden kun je zelf verder gaan om nieuwe doelen te realiseren.

Op het gebied van ontspanning, moederschap, me-time, fit en energiek zijn, voeding, beweging, structuur, financiële vrijheid en een ijzersterke mindset creëren. Met deze super waardevolle pijlers gaan wij aan de slag om jouw droomleven te creëren!

Ja, ik schrijf me in voor de Motivatieservice.

 

Dus…

Dus… Denk eens na over de vraag: “Doe ik nu wat ik graag wil?” Is het antwoord nee, schrijf dan eens op wat je graag zou willen.
En dan denk je misschien: “Ja, dat ga ik toch niet doen, geen zin in…” Daar heb je het: uitstelgedrag 😉
Als je het lastig vindt om op te schrijven wat je wel wil, schrijf dan eens op wat je niet wil. Ook daarmee ga je een heel eind komen!

Ben je wel gelukkig met je leven nu? Top!
Dan kun je het uitstelgedrag misschien op kleinere dingen in je leven toepassen of iets meer actie ondernemen vanuit geïnspireerde actie.

Daarvoor zou je Podcast #21 kunnen luisteren. Die gaat over geïnspireerde actie.

Heel veel succes! Laat het me weten als ik je kan helpen!

Contact

Over de schrijver
Tamara is Mindset- en Inspiratiecoach en heeft al meer dan 2000 mensen op verschillende gebieden gecoacht en begeleidt. Met haar Motivatieservice en Progressieplanner inspireert en motiveert ze mensen zodat ze hun droomleven gaan realiseren. Wil jij dat ook? Check haar podcast, blog, e-book of website.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down