Jij hebt de touwtjes in handen!
01 juli 2021 
in Mindset
10 min. leestijd

Jij hebt de touwtjes in handen!

Met de juiste mindset neem jij de touwtjes in handen als het gaat om jouw eigen leven. De waarom-vraag is hierbij van groot belang.

In een vorige blog vertelde ik je meer over de 7 x waarom-vraag. Deze blog is daar het vervolg op, dus zegt de 7x waarom-vraag je niets, lees mijn vorige blog eerst.

Welk verhaal schrijf je voor jezelf? Bezit jij de intrinsieke motivatie om echt dingen te veranderen in je leven?
Vaak denken we dat het leven ons overkomt. Er gebeuren allerlei dingen in het leven. Maar hoe ga je ermee om? Hoe blijf je in je kracht staan? Daar gaat het om! Hoe je ervoor zorgt dat je de dingen doet die je graag wil doen, zodat jij jouw leven leeft en niet die van een ander. Zo maak je progressie op het gebied van je mindset.

Verkeerde mindset: laat jij je leven overkomen?

Stel dat je een enorm vervelende situatie op je werk hebt. Je komt thuis en deelt het met je partner en andere personen. Jij vindt dat je je ei kwijt moet. Hier kun je ook anders tegenaan kijken! Want elke keer als jij het hierover hebt, dan haal je het vervelende gevoel meteen naar het hier en nu. Je herleeft weer die negatieve situatie, maar je wil juist fijn voelen! Kijk even naar zo’n negatieve situatie. Zeg tegen jezelf: oké, dat was vervelend. Ik trek hier mijn lering uit. Wat kan ik de volgende keer doen om het anders te ervaren of te doen? Dat is een betere mindset om met zo'n situatie om te gaan.

Als je jouw leven laat overkomen, vind je nooit de mogelijkheid om je pad te volgen omdat er altijd wel iets gebeurt in het leven.
Stel: je blijft die vervelende situaties terughalen in het nu. Je blijft je vasthouden aan dat verhaal. Dat komt in het nu en je schrijft steeds opnieuw je oude verhaal. Hierdoor blijf je de ervaringen herhalen. Als lifestyle coach kom ik vaak mensen tegen die zich hun eigen leven laten overkomen.

Als je dat elke keer blijft doen, ervaar je die negativiteit steeds opnieuw. Dan komt er geen switch in je hoofd. Je bent dat verhaal helemaal gaan geloven. Het is jouw verhaal uit het verleden, maar het beïnvloedt het heden. Er kan geen verandering meer plaatsvinden. Je hebt een afgesloten mindset. Want zo heb je het ervaren in het verleden en zo is het. De intrinsieke motivatie om te veranderen ontbreekt. Dit maakt je oude mindset je wijs.

Als je dit kunt omdenken, dan gaat er heel wat veranderen! Misschien kon je andere dingen doen als je als je er anders tegenaan keek, als je er anders om mee was gegaan. Met een andere mindset, kortom. Als je kort had gekeken wat je lering eruit was: “Oké, dit is er gebeurd. Dit heb ik geleerd. Ik sta nu hier. Ik ga door en verder. Het was een mooie leersituatie. Ik ga er ook niet met 100 man over hebben. Dit is het gewoon en ik ga door.” Dat is een veel betere mindset om met negatieve ervaringen om te gaan. Het stelt je in staat om patronen te doorbreken en progressie te maken. Stretch yourself!


Maak je verleden minder zwaar

Als je dat kan, dan gaat jouw aangepaste verleden ook minder zwaar worden omdat je er fijnere herinneringen aan hebt. Het verleden kun je niet veranderen, maar wel je kijk op het verleden. Een aanpassing in je mindset stelt je in staat om progressie te maken als mens. Simpelweg omdat je het dan als minder zwaar ervaart. Je creëert fijne dingen, gaat anders in het leven staan en je voelt je anders. In de toekomst zul je hier ook positief op terugkijken: “Ik voelde me toen lekker en dat doe ik nog steeds!” Ik kijk terug op een prettig verleden. Probeer van de negatieve situaties meer afstand te nemen. “Ik voel me goed, wat er ook gebeurt. Ik blijf in mijn kracht staan.” Dit is voor mij een hele belangrijke zin die ik regelmatig tegen mezelf zeg. Master your mindset!

Het belang van een positievere mindset

“Ik voel me goed, wat er ook gebeurt en ik blijf in mijn kracht staan.” Dit is echt mogelijk. Ik heb het zelf ervaren en ik ervaar het nog steeds. Dat is een kwestie van trainen, trainen, trainen! Als je je er bewust van bent, ga je ZO anders tegen situaties aankijken en kun je je leven ZOVEEL fijner invullen. Het is gebeurd. Gebeurd is gebeurd. Je kunt er niks meer aan veranderen. Waarom zou je dan die negativiteit terughalen in het hier en het nu? Dat is een ondermijnende mindset. Je wilt juist een groei mindset. Een succes mindset. Denk aan positieve situaties! Denk aan wie je wil zijn!


Maak je nieuwe verleden. Leef vanuit mooie herinneringen, leef NU in dankbaarheid met verlangen naar de toekomst


Maak progressie, leef niet de verhaallijn van een ander

Iets wat iemand anders meemaakt of doet, hoeft bij jou niet zo hard binnen te komen als bij die andere persoon. Dat betekent totaal niet dat je je NIET in die persoon kunt verplaatsen. Dat kun je waarschijnlijk heel goed! Maar je hoeft hun verdriet of ellende niet mee te nemen in je eigen leven. Je kunt empathie tonen zonder de last op je te nemen. Jij hoeft je leven daar niet op aan te passen. Als je jou het leven laat overkomen, dan leef je je eigen leven niet. Probeer zijn of haar verhaallijn daarom maar kort in je eigen verhaal te verwerken. Ook deze aanpassing in je mindset kan een groot verschil maken.

Met de juiste mindset houd je de touwtjes in handen

Jij hebt de touwtjes in handen. Jij hebt de pen vast waarmee je jouw eigen verhaal schrijft. Waar ga je beginnen? Ook al is het een compleet ander hoofdstuk dan dat je tot nu toe geschreven hebt, dat is prima als het NU past bij de persoon die jij wil zijn! Juist dan ben je goed bezig. Kijk dan niet naar de buitenwereld, want die vinden er altijd wel iets van. Te druk bezig zijn met de mening van anderen heeft een negatieve impact op je intrinsieke motivatie om iets aan te pakken. Het is niet gemakkelijk om die verandering in je mindset te maken. Maar als jij in je kracht blijft staan en als je dat blijft herhalen en toepassen, dan ga jij dat pad gewoon volgen. Dan kan niets of niemand je ervan afstoten, want jij blijft in je kracht! Zo maak je progressie. Dat maakt het nu zo sterk. Als lifestyle coach kan ik je hierbij helpen.

Doelen opstellen: hoofdrol of bijrol in je leven?

Ga eens na welke rol je speelt in je leven. Wil je fit en energiek zijn? Zorg dan dat dat er nieuwe hoofdstuk gaat zijn. Jij bent het hoofdpersonage! Jij bent die nieuwe fitte, energieke persoon. Neem wat tijd voor jezelf. Niet lekker in je vel zitten behoort niet de norm te zijn. Zorg er niet voor dat je hoofdrol is dat je op de bank ploft en kiest voor een ongezonde lifestyle. Dan word je energieloos en verlies je de intrinsieke motivatie om je problemen aan te pakken.

“Ik wil fit en energiek zijn, maar ik doe er niks mee. Ik leef die persoon niet!” Dat speelt ook mee, want je bent wat je doet. Dat kun je NU direct veranderen. Je bent niet lui, je doet lui. Je denkt dat je niet sportief bent, maar het zit anders. Je DOET niet sportief. Als je dit direct verandert, neem je een andere identiteit aan. Dit vereist een verandering in je mindset. Als je ineens wel gaat sporten, dan ben je sportief en niet meer lui. Zo snel kun je progressie maken. Je kunt er kiezen om het NU direct te veranderen! Neem tijd voor jezelf en doe het gewoon. Durf jij je eigen beslissingen te nemen?

Mindset aanpassing: hoe word je dat hoofdpersonage?

Vaak is het zo dat we een nieuw hoofdstuk willen schrijven, maar we spelen toch nog een andere rol. Dit komt omdat we denken dat het leven ons overkomt. Die mindset helpt je niet verder. Wat is een betere mindset? Pak daarom NU de kracht en wordt die persoon die je wil zijn. Neem de hoofdrol als fit en energiek persoon NU direct aan. Je zult jezelf verbazen, maar diep van binnen weet je dat je het kunt. Hervind die intrinsieke motivatie. Je weet misschien niet hoe, maar wel dat je het kan en dat er méér in je zit dan je dacht. Pas je mindset aan en ga ervoor. Ook je omgeving zal merken dat je je leven anders in bent gaan richten. Jij hebt je pen vast. Jij schrijft dat hoofdstuk op jouw manier. Jij bepaalt hoe je je verhaal schrijft. Dat is zo waardevol! Jij hebt de keuze om jouw persoon direct te gaan veranderen. Je kunt doelen opstellen en doelen behalen. Welke richting kies je?

Schrijf je verhaal op. Pak letterlijk een pen en schrijf je oude verhaal. Welk verhaal heb je bedacht? Hoe is het allemaal gegaan? Wat heb je allemaal geloofd en gedacht van jezelf? Welke ervaring heb je?

Schrijf op hoe je leven er NU uitziet en wat voor impact dat heeft op de toekomst.

Schrijf dan eens op hoe je je nieuwe toekomst ziet. Schrijf je nieuwe verhaal! Welke hoofdrol speel je daarin? Hoe ziet DIE toekomst eruit? Met de juiste mindset en intrinsieke motivatie kun je die verandering maken.


Delete die belemmerende overtuigingen


Als je nooit fit en energiek bent geweest omdat je bepaalde overtuigingen hebt, schrijf dit dan ook op. Schrijf ook op: ik train 3 keer per week, eet gezond en let op mijn lijf. Schrijf hoe jij jezelf wil zien in de toekomst. Als je dat al kunt schrijven, heb je een grote stap gezet. Je kunt het ook in je hoofd afspelen. Het is enorm belangrijk om hierbij stil te staan. Maak dit onderdeel van je vaste mindset. Als mindset coach kan ik je hierbij helpen.

Als je je verhaal helder hebt, is het heel belangrijk om actie ondernemen. Zolang je geen actie onderneemt, gebeurt er helaas niks.  

“If you do what you've always done, you'll get what you've always gotten." Dit is een uitspraak van Tony Robbins. Die tekst vind ik heel sterk. Als je altijd doet wat je al deed, krijg je wat je altijd hebt gekregen. Je wil je juist anders gaan voelen. Stap dan in je nieuwe hoofdrol. Maak die omslag in je mindset. Sla een nieuwe bladzijde om en neem direct je nieuwe identiteit aan. Dit kan een grote omslag zijn, maar alleen zo kun je progressie maken.

Herontdek je intrinsieke motivatie en pak het aan

Hoe vaak probeer je iets? Heb je alles al geprobeerd, maar lukt niks? Is dat echt zo? Heb je ECHT alles geprobeerd? Of heb je iets maar een paar keer geprobeerd? Daar zit een wezenlijk verschil in!

Als je echt ALLES hebt geprobeerd, dan heb je je doel bereikt. Dat is het mooie van actie ondernemen. Als je weet wat je wil of als je het nog niet helemaal zeker weet, ga dan stappen zetten in de richting die je op wil. Het pad wordt vanzelf duidelijk. Zit niet te veel in je hoofd, maar onderneem actie. Schrijf dat nieuwe verhaal, doe het echt. Het leven is kort, het flitst voorbij. Vul je leven zoals jij het wenst. Maak die aanpassing in je mindset. Dan is het fantastisch! Dan kijk je er met een goed gevoel op terug en beleef je die positieve gevoelens opnieuw. Het gaat natuurlijk niet altijd, want we zijn geen robots. Probeer een zo groot mogelijk deel van je leven die positieve gevoelens opnieuw te beleven. Ik ervaar het zelf. Ik heb zelf mijn leven positief veranderd. Dat gun ik jou ook! Maar dat vereist wel een verandering in je mindset. Herontdek je intrinsieke motivatie.

Het is niet zo dat dit leven je zo aan komt waaien. Misschien denk je na het lezen van deze blog om hier heel actief mee aan de slag te gaan, maar zwakt het na verloop van tijd af. Zorg ervoor dat je het vol blijft houden! Maak het gemakkelijk en leuk voor jezelf. Als je je leven helemaal om wil gooien, zet dan kleine stapjes. Elke dag een beetje. Want als je het rigoureus doet, dan is de kans op falen groter. Misschien werkt het wel voor je, maar in de praktijk blijkt dat dit vaak niet werkt. Dit komt omdat grote stappen moeilijker te ondernemen zijn. Dit kan demotiverend werken. Kleine stapjes zijn beter voor je intrinsieke motivatie. Zo blijf je jouw positieve mindset behouden.

Maar onderneem alsjeblieft actie! Geef niet op. Anders ga je je doelen niet bereiken. Als je je doelen niet hebt bereikt, dan heb je nog niet ALLES geprobeerd. Neem dit mee. Kijk goed en heel bewust naar jezelf. Welk verhaal wil je schrijven? Ga je doelen opstellen. Welke rol neem je aan, waar sta je, hoe voel je je en hoe zie je eruit? Hoe wil jij JOUW leven indelen? Wat moet je hiervoor doen? JIJ hebt die pen in handen om je nieuwe hoofdstuk te schrijven. Neem wat me time en ontdek het zelf.

Ga ermee aan de slag! Doe het direct! Ga meteen actie ondernemen! Begin vandaag nog met iets kleins wat bijdraagt aan je nieuwe persoon, aan je nieuw hoofdrol in je nieuwe verhaal. Zo raak je in die flow en blijf je ermee bezig. Zo maak je jouw mindset en intrinsieke motivatie sterker. Schrijf het overal op: in je nieuwe planner of mijn Progressieplanner, op een post-it op de koelkast, je magneetbord in de keuken, met een raamstift op het raam en op de spiegel. Stel het in als screensaver op je televisie, laptop, telefoon of tablet zodat je het OVERAL ziet. Zo kun je het elke dag opnieuw beleven en word je er continu aan herinnerd. Dit versterkt je mindset. Dit helpt je om met je doelen bezig te zijn, om je hieraan vast te houden en je doelen te bereiken. Master your mindset!

Heb ik je hiermee geholpen, dan hoor ik het graag! Beluister ook mijn podcast en laat een reactie achter op Apple. Je zal mij hiermee heel erg helpen!

 
Over de schrijver
Tamara is Multipotentials-coach en ze leeft zelf deze term helemaal. Als Multipotential heb je een brede, veelzijdige interesse en vindt je heel veel leuk. Dit kan soms in het ondernemerschap ook een valkuil zijn maar het heeft volgens Tamara, heel veel voordelen. Tamara werkt met High Achievers. Dit zijn mensen die er alles uit willen halen, die nét dat beetje extra geven waar vele anderen afhaken, waardoor ze succes behalen. Het combineren van de Multipotentials en High Achievers levert fantastische resultaten op bij ondernemers: meer uitdaging, veel verbanden kunnen leggen, weten wat ze écht (allemaal) willen, goede prioriteiten stellen zonder dat het saai wordt, creativiteit, hoog in energie zitten en zo ka ik nog wel even doorgaan. Herken jij jezelf als Multipotential en wil jij dit ook combineren met een 'high achiever' zijn? Daarvoor heb je een succesmindset nodig. Ook daar help ik je bij zodat jij gelukkig en succesvol bent op de gebieden waar jij dat in wil zijn.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down