Jij hebt de touwtjes in handen!
01 juli 2021 
in Mindset
9 min. leestijd

Jij hebt de touwtjes in handen!

Beluister hier deze blog via mijn Podcast

In een vorige blog vertelde ik je meer over de 7 x waaromvraag. Deze blog is daar het vervolg op, dus zegt de 7x waaromvraag je niets, lees mijn vorige blog eerst.

Welk verhaal schrijf je jezelf? Wat is je nieuwe verhaal? ✍️
Vaak denken we dat het leven ons overkomt. Ja, er gebeuren dingen in het leven. Maar hoe ga je ermee om? Hoe blijf je in je kracht staan? Daar gaat het om! Hoe je ervoor zorgt dat je de dingen doet die je graag wil, zodat jij jouw leven leeft en niet die van een ander.

Laat jij je leven overkomen?

Stel nou dat je een supervervelende situatie op werk hebt. Je komt thuis en deelt het met je partner en andere personen. Jij vindt dat je je ei kwijt moet. 🤯 Hier kun je ook anders tegenaan kijken! Want elke keer als jij het hierover hebt, dan haal je het vervelende gevoel meteen naar het hier en het nu. Je herleeft elke keer weer die negatieve situatie, maar je wil juiste positieve situaties, je fijn voelen! Kijk even naar zo’n negatieve situatie. Zeg tegen jezelf: oké, dat was vervelend. Ik trek hier mijn lering uit. Wat kan ik de volgende keer doen om het anders te ervaren of te doen?

Als je je leven laat overkomen, vind je nooit de mogelijkheid om je pad te volgen, omdat er altijd wel iets gebeurt in het leven.
Stel: je blijft die vervelende situaties terughalen in het nu. Je blijft je vasthouden aan dat verhaal. Dat komt in het nu en je schrijft steeds opnieuw je oude verhaal. Ook de ervaringen: “Oh, ik doe het niet zo, want dat heb ik in het verleden ook meegemaakt en toen werkte het niet.”

Als je dat elke keer blijft doen, ervaar je dat steeds opnieuw. Dan komt er geen switch in je hoofd. Je bent dat verhaal helemaal gaan geloven. Het is helemaal jouw verhaal uit het verleden. Er kan geen verandering meer plaatsvinden. Je hebt geen open mind, maar bent afgesloten voor dingen. Want zo heb je het ervaren in het verleden en zo is het...

Als je dit kun omdenken, dan gaat er heel wat veranderen! Het is niet zo dat het in de toekomst ook zo moet gaan. 😌 Misschien kon je andere dingen doen als je als je er anders tegenaan keek, als je er anders om mee was gegaan. Als je kort had gekeken wat je lering eruit was: “Oké, dit is er gebeurd. Dit heb ik geleerd. Ik sta nu hier. Ik ga door en verder. Het was een mooie leersituatie. Ik ga er ook niet met 100 man over hebben. Dit is het gewoon en ik ga door.”


Maak je verleden minder zwaar

Als je dat kan, dan gaat jouw nieuwe verleden, om het zo maar te zeggen, ook minder zwaar worden, omdat je er fijnere herinneringen aan hebt. Simpelweg omdat je het dan als minder zwaar ervaart. Je creëert fijne dingen, gaat anders in het leven staan, je voelt je anders, dus in de toekomst zal je hier ook positief op terugkijken: “Ik voelde me toen lekker en zat goed in mijn vel en dat doe ik nog steeds! Ik kijk terug op een prettig verleden. 😌" Probeer van de negatieve situaties meer afstand te nemen. “Ik voel me goed, wat er ook gebeurt en ik blijf in mijn kracht staan.” Dit is voor mij een hele belangrijke zin die ik regelmatig tegen mezelf zeg.

“Ik voel me goed, wat er ook gebeurt.”

“Ik voel me goed, wat er ook gebeurt en ik blijf in mijn kracht staan.” Dit is echt mogelijk, want ik heb het zelf ervaren en ik ervaar het nog steeds. Dat is een kwestie van trainen, trainen, trainen! 💪💪💪 Als je je er bewust van bent, ga je ZO anders tegen situaties aankijken en kun je je leven ZOVEEL fijner invullen. Het is gebeurd. Gebeurd is gebeurd. Je kunt er niks meer aan veranderen. Waarom zou je dan die negativiteit terughalen in het hier en het nu? Denk aan positieve situaties! Denk aan wie je wil zijn!


Maak je nieuwe verleden. Leef vanuit mooie herinneringen, leef NU in dankbaarheid met verlangen naar de toekomst


De verhaallijn van een ander

Iets wat iemand anders meemaakt of doet, hoeft bij jou niet zo hard binnen te komen als bij die andere persoon. Dat betekent totaal niet dat je je NIET in die persoon kunt verplaatsen. Dat kun je waarschijnlijk heel goed! Maar je hoeft hun verdriet of ellende niet mee te nemen in je eigen leven. Jij hoeft je leven daar niet op aan te passen. Als je, op deze manier, jou het leven laat overkomen, dan leef je je eigen leven niet. Probeer zijn of haar verhaallijn daarom maar kort in je eigen verhaal te verwerken.

Zo houd je de touwtjes in handen

Jij hebt de touwtjes in handen. Jij hebt de pen vast. Waar ga je beginnen? Ook al is het een compleet ander hoofdstuk dan dat je tot nu toe geschreven hebt, als het NU past bij de persoon die jij wil zijn, dan is het helemaal prima! Juist dan ben je goed bezig. Kijk dan niet naar de buitenwereld, want die vinden er altijd wel iets van. Nee, dat is niet gemakkelijk. Zo gebeurt het nu eenmaal, maar als jij in je kracht blijft staan “Ik voel me goed, wat er ook gebeurt, ik blijf in mijn kracht staan”... Als je dat blijft herhalen en toepassen. Dan ga jij dat pad gewoon volgen. Dan kan niets of niemand je ervan afstoten, want jij blijft in je kracht! En dat maakt het nu zo sterk. 

Hoofpersonage of bijpersonage?

Ga eens na welke rol je speelt in je leven. Wil je fit en energiek zijn? Zorg dan dat dat je nieuwe hoofdstuk gaat zijn. Jij bent de hoofdpersonage! Jij bent die nieuwe fitte, energieke persoon. 🤸‍♀️ Zorg er niet voor dat je hoofdrol is dat je op de bank ploft, lui bent, ongezond eet, etc. 🛋️🍟 Want dan past die personage niet bij jou.

“Ja chips. Ik wil fit en energiek zijn, maar ik doe er niks mee. Ik leef die persoon niet!” Dat speelt ook mee, want je bent wat je doet. Dat kun je NU direct veranderen. Je bent niet lui, je doet lui. Je bent niet níet sportief, nee, je DOET niet sportief. Als je dit direct verandert, neem je een andere identiteit aan. Als je ineens wel gaat sporten, terwijl je nooit gesport hebt, dan ben je ineens sportief en niet meer lui. Je kunt er kiezen om het NU direct te veranderen!

Hoe word je dat hoofdpersonage?

Vaak is het zo dat we een nieuw hoofdstuk willen schrijven, maar spelen we toch een andere rol. Dit komt omdat we denken dat het leven ons overkomt. Als jij NU de kracht pakt en die persoon wil zijn. Neem de hoofdrol als fit en energiek persoon NU direct aan.  🦸‍♀️NU! Je zult jezelf verbazen, maar diep in jezelf weet dat je het kunt. Je weet misschien niet hoe, maar wel dat je het kan en dat er méér in je zit dan je dacht. En dat je hiervoor wil gaan! Ook je omgeving zal merken dat je je leven anders bent in gaan richten. Jij hebt je pen vast. Jij schrijft dat hoofdstuk hoe je wil dat hij eruitziet. Jij bepaalt hoe je je verhaal schrijft. Dat is zo waardevol! Jij hebt de keuze om jouw persoon direct te gaan veranderen. Welke richting kies je?

✍️✍️✍Schrijf je verhaal op. ✍️✍️✍️

✍️Pak letterlijk een pen en schrijf je oude verhaal: 

  • welk verhaal heb je bedacht? 
  • Hoe is het allemaal gegaan? 
  • Wat heb je allemaal geloofd en gedacht van jezelf? Welke ervaring heb je?

✍️ Schrijf op hoe je leven er NU uitziet en wat voor uitwerking dat heeft in de toekomst.

✍️En schrijf dan eens op hoe je je nieuwe toekomst ziet. Schrijf je nieuwe verhaal! 

  • Welke hoofdrol speel je daarin? 
  • Hoe ziet DIE toekomst eruit?


Delete die belemmerende overtuigingen


Als je nooit fit en energiek bent geweest, omdat je bepaalde overtuigingen hebt, schrijf dit dan ook op. Schrijf ook op: ik train 3 keer per week, eet gezond, let op mijn lijf… Schrijf hoe jij jezelf wil zien in de toekomst. Als je dat al kunt schrijven, heb je een grote stap gezet. Je kunt het ook in je hoofd afspelen. Het is enorm belangrijk om hierbij stil te staan. Als je je verhaal helder hebt, is het heel belangrijk om actie ondernemen. Zolang je geen actie onderneemt, gebeurt er helaas niks.  

“If you do what you've always done, you'll get what you've always gotten." Dit is een uitspraak van Tony Robbins. Die tekst vind ik heel sterk. Als je altijd doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd hebt gekregen… Je wil je juist anders gaan voelen. Stap dan in je nieuwe hoofdrol. Sla een nieuwe bladzijde om en neem direct je nieuwe identiteit aan. Dit kan een grote omslag zijn, maar doe wat je wil doen.

Hoe vaak heb jij ECHT iets geprobeerd?

Hoe vaak probeer je iets? Heb je alles al geprobeerd, maar lukt niks? Is dat zo? Heb je ECHT alles geprobeerd? Of heb je iets maar een paar keer geprobeerd? Daar zit een wezenlijk verschil in!

Als je echt ALLES hebt geprobeerd, dan heb je je doel bereikt. Dat is het mooie van actie ondernemen. Als je weet wat je wil of als je het nog niet helemaal zeker weet, ga dan stappen zetten. 👣👣👣Ga gewoon stappen zetten in de richting die je op wil. Het pad wordt vanzelf duidelijk. Zit niet te veel in je hoofd, maar onderneem actie. Schrijf dat nieuwe verhaal, doe het echt. Het leven is kort, het flitst voorbij. Vul je leven zoals jij het wenst. Dan is het fantastisch! Dan kijk je er superpositief op terug en beleef je die positieve gevoelens opnieuw. Het gaat natuurlijk niet altijd, want we zijn geen robots.🤖 Probeer een zo groot mogelijk deel van je leven die positieve gevoelens opnieuw te beleven. Ik ervaar het zelf. Ik heb zelf meer m’n leven positief veranderd. Dat gun ik jou ook!

Het is niet zo dat dit leven je zo aan komt waaien. Misschien denk je na het lezen van deze blog om hier heel actief mee aan de slag te gaan, maar zwakt het na verloop van tijd af. Zorg ervoor dat je het vol blijft houden! Maak het gemakkelijk en leuk voor jezelf. Zet kleine stapjes. Als je je leven helemaal om wil gooien, zet dan kleine stapjes. Elke dag een beetje. Want als je het rigoureus doet, dan is de kans op falen groter. Hoeft niet per se, misschien werkt het wel voor je. Je kunt het altijd proberen!

Maar onderneem alsjeblieft actie! Anders ga je je doelen niet bereiken. En als je je doelen niet hebt bereikt, dan heb je nog niet ALLES geprobeerd. Neem dit mee. Kijk goed en heel bewust naar jezelf. Welk verhaal wil je schrijven? Welke rol neem je aan, waar sta je, hoe voel je je, hoe zie je eruit? Hoe wil jij JOUW leven indelen? Wat moet je hiervoor doen? JIJ hebt die pen in handen om je nieuwe hoofdstuk te schrijven.

Ga ermee aan de slag! Doe het direct! Ga meteen actie ondernemen! Vandaag nog iets kleins wat bijdraagt aan je nieuwe persoon, aan je nieuw hoofdrol in je nieuwe verhaal. 🦸‍♀️Vandaag nog, zodat je in die flow gaat komen en ermee bezig bent. Schrijf het overal op: in je nieuwe planner, op een post-it op de koelkast, je magneetbord in de keuken, met een raamstift op het raam en op de spiegel, stel het in als screensaver op je televisie, laptop, telefoon, tablet, OVERAL… Zodat je het ziet en elke dag opnieuw kunt beleven en eraan wordt herinnerd. Dit helpt je om met je doelen bezig te zijn, om je hieraan vast te houden en je doelen te bereiken.

Heb ik je hiermee geholpen, dan hoor ik het graag! Beluister ook mijn podcast en laat een reactie achter op Apple. Je zal mij hiermee heel erg helpen!
Over de schrijver
Tamara is Mindset- en Inspiratiecoach en heeft al meer dan 2000 mensen op verschillende gebieden gecoacht en begeleidt. Met haar Motivatieservice en Progressieplanner inspireert en motiveert ze mensen zodat ze hun droomleven gaan realiseren. Wil jij dat ook? Check haar podcast, blog, e-book of website.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down