Persoonlijke ervaring met mindset
02 september 2021 
in Mindset
11 min. leestijd

Mandy’s kijk op vaste mindset en groeimindset


Oké, om heel eerlijk te zijn had ik nog nooit van een mindset gehoord, totdat ik voor de Motivatieservice ging werken. Daar maakte ik meteen kennis met de vaste mindset en de groeimindset. Er was niet veel tijd nodig om te realiseren dat mijn mindset ontzettend vastgeroest was! 

Inmiddels werk ik ongeveer alweer een jaar voor Tamara en wat is er veel veranderd! Niet alleen in mijn persoonlijke leven: ik werd voor de tweede keer moeder en ik verhuisde een dorpje verderop, maar ook in mijn mindset. En daar heb ik momenteel superveel aan! In het Engels zeggen ze daarom: master your mindset!

Wat was mijn vaste mindset?

We spoelen even terug naar zo’n anderhalf jaar geleden. Mijn mindset was toen heel anders dan nu, maar het toont ook de progressie die je mindset kan maken als je ermee aan de slag gaat. Maar ongeveer anderhalf jaar geleden zag mijn mindset er zo uit:
“Ik ben vaak somber, want ik ben vroeger vaak gepest. Somberheid zit sowieso ergens in de familie. Ik word snel moe en ik kan niks voltooien, want ik raak heel snel overprikkeld. Vroeger op gym werd ik altijd als laatste gekozen, hierdoor heb ik een hekel aan alles wat met sport te maken heeft. Ik ben gewoon niet sportief. Ik heb “maar een mbo-diploma”, een droombaan is niet voor mij weggelegd. Als mensen vervelend tegen mij zijn, dan heb ik vast iets verkeerds gedaan waaraan ik het verdien…” 

Wat lees je hier? Een hoop belemmerende overtuigingen waar ik al zo’n 31 jaar last van heb gehad, die mij weerhielden van mijn persoonlijke groei. Een slecht functionerende intrinsieke motivatie. De invloed van niet lekker in je vel zitten op je algehele mindset. Wat ontzettend zonde! Het waren echt dingen waarvan ik overtuigd was en als het iets minder met me gaat, dan poppen ze af en toe nog op. Ja, in sommige overtuigingen zitten een kern van waarheid. Die prikkels bijvoorbeeld. Daar heb ik last van, maar wat deed ik? Ik deed alles om die prikkels te voorkomen, zodat ik niet overprikkeld raakte. Ik was er zo van overtuigd dat ik “gewoon zo was” dat ik nog nooit had geprobeerd om dit patroon te doorbreken. 

Hoe zag mijn leven eruit? Nu had ik heel veel op de geboorte van mijn zoon gegooid: het moederschap is nu eenmaal zwaar. Ook ging het, doordat ik een maand met hem na zijn geboorte in het ziekenhuis had gelegen, mentaal niet goed met mij. Daar heb ik hulp voor gehad, maar ik had die situatie vaak gebruikt om bijvoorbeeld geen uitdagende baan te zoeken: “Het ging niet goed met mij, ik wil niet meer in die situatie komen. Ik kan maar beter eenvoudig werk zoeken. Daarnaast heb ik veel last van mijn prikkels en dan kan ik beter ook niet meer met andere mensen afspreken…” Hier werd ik niet gelukkig van, maar dat zag ik toen nog niet in. Ook werk zoeken: “Ik kon alleen op dinsdag of donderdag werken, want dan kan mijn moeder op mijn zoontje passen. Als mijn zoon net is zoals ik, dan zijn de prikkels van het kinderdagverblijf hem ook al snel te veel…” Niet alleen was ik de dupe van mijn belemmerende overtuigingen, nee… Ook mijn zoontje moest eraan geloven.

Mijn mindset is groeiende

Toen ik Tamara’s oproep op Facebook zag staan, had ik haar meteen een berichtje gestuurd. Heel wat jaren terug was ik namelijk een trotse stagiaire van Wakito, ook van Tamara, waar ik meehielp de webshop sport- en spelmateriaal te beheren en alle uitvoerende taken die daarbij hoorden. Ik vond dat leuk werk, vooral het opzoeken, verwerken en schrijven van artikelen over diverse sporten. Deze functie was voor boekhouding. Dit was werk dat ik ook wel zou kunnen! We spraken af dat mijn werkdag op de donderdag zou vallen. Zo hoefde ik geen oppas of kinderopvang te regelen voor mijn kind. Van dat boekhouden is het er niet echt van gekomen: Tamara liet me kennismaken met de Motivatieservice en ik mocht voor de website de artikelen voor de kennisbank schrijven, postcasts uitwerken tot een blog en vanuit daar content schrijven voor Facebook en Instagram. 

Inmiddels werk ik ruim een jaar voor de Motivatieservice en ik heb tijdens mijn werkzaamheden ontzettend veel geleerd. Ik voel me zelfverzekerder en als ik ECHT zou willen, kan ik mijn droom waarmaken, namelijk een (kinder)boek publiceren. Doordat mijn mindset gegroeid is, kan ik “tegenslagen” veel gemakkelijker van me af laten glijden. Ik durf het zelfs een succesmindset te noemen. De progressie die ik gemaakt hebt op zowel het gebied van mijn mindset als mijn intrinsieke motivatie is enorm. Vroeger had ik altijd tijd tekort voor dingen, nu weet ik beter hoe ik doelen moet opstellen.

Ik zal een recentelijke gebeurtenis met je delen. Mijn mindset was inmiddels genoeg gegroeid om mijn kinderen naar het kinderdagverblijf te laten gaan. Ik solliciteerde op leuke vacatures en werd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Vanuit dat gesprek werd ik direct aangenomen! Ik kreeg een jaarcontract, zonder proeftijd. Dat bedrijf had alles wat ik leuk vond: een geweldig productassortiment, superleuke collega’s, leuke omgang met de klanten, een productieve werkdag met de bijbehorende pauzes, als ik op zaterdag zou moeten werken, zou dat in overleg gaan. En ook leuk: dat bedrijf was op fietsafstand. (Goed, alles is in principe op fietsafstand als je maar vroeg genoeg vertrekt… 😉). Het was een kwartier fietsen door een natuurgebiedje. Dat is een half uur gratis beweging per dag! En omdat ik tijdens dat beroep veel moet lopen, staan, sjouwen en bukken, vlogen die kilo’s er in mijn gedachten ook vanaf. Echt een droombaan! Maar… en dit is een HELE grote maar… Er was één persoon die een dusdanige persoonlijkheid had, waar ik niet mee om kon gaan. Die persoon stond ver boven me en zag ik elke werkdag. En die eerste week viel het allemaal mee, maar toen begon het te wringen. Nu sta ik oprecht open voor commentaar, maar dat mag op een normale manier gegeven mogen en dat was in deze situatie niet. 

Na de tweede week merkte ik in het weekend dat ik aan die persoon dacht en dat ik direct buikpijn kreeg, mijn omgeving op de een of andere manier donkerder leek te worden.
“Beginnerskriebels,” dacht ik. “Gaat wel weer over…”
Maar het werd helaas alleen maar erger. Wanneer die persoon ’s ochtends opgefokt door de ruimte banjerde, begonnen mijn handen al ZO te trillen dat ik het meest eenvoudige werk niet meer kon doen. Dat werd natuurlijk opgemerkt en zo gebeurde er dat ik elke ochtend iets verkeerds deed en dat ik de wind van voren kreeg. Ik heb in het begin mijn excuses aangeboden, ik ben er een keer tegenin gegaan, ik heb een keer doorgevraagd waarom hij nu precies zou boos was, maar dat hielp allemaal niks. Een uur later was die persoon weer de vrolijkheid zelf en praatte hij, tot mijn grote opluchting, alsof er niets was gebeurd. Op een gegeven moment was het zo dat ik op vrijdag klaar was met werk, dat ik die avond in bed ging liggen en dacht:
“Oh nee, ik moet na het weekend wéér daarnaartoe. Wéér die persoon onder ogen komen…” En ik dacht: “Waar ben ik in godsnaam mee bezig? Heeft het nog wel zin om hiermee door te gaan?” Maar, zoals ik al zei: alles was verder superleuk en ik besloot het nog een kans te geven. Het gevoel bleef maar aanhouden, totdat deze week bij mij de maat vol was. Ik heb daar nu een maand gewerkt…

Deze situatie met mijn vastgeroeste mindset

Opnieuw Kiezen MethodeMocht dit twee jaar geleden zijn gebeurd, dan was ik er zo mee omgegaan. “Och, zie je nu wel. Ik kan ook helemaal niks goed doen! Ik moet NOG beter mijn best doen, want anders raak ik mijn baan kwijt. Dan heb ik geen inkomen meer en dan kan ik mijn rekeningen niet betalen en moet ik op de zak van mijn man teren. En deze baan is verder ZO leuk, dat vind ik nooit meer. Ik moet echt in mijn handjes knijpen met deze baan. Als die persoon zo reageert, dan heb ik het vast verdiend, want ja… Ik ben nieuw en ik weet tenslotte ook nog niet alles, maar het is wel ONTZETTEND STOM van mij dat ik die fiets niet meteen schuin tegen de muur heb gezet, waardoor hij om is gewaaid en op de grond is gevallen. Ja… Hij heeft ook gelijk… als daar een auto stond…” Ik zou door hebben gewerkt met trillende handen, elke dag zenuwachtiger zijn geworden. Met kerst zou het geëscaleerd zijn, want dan is de werkdruk hoger en zou ik NOG zenuwachtiger zijn en zou ik fouten gaan maken… Dit klinkt heel erg als belemmerende overtuigingen en misschien had het niet zo hoeven lopen, maar door die ene persoon was het voor mij onmogelijk om die belemmerende overtuigingen te switchen. Het tekent de groei van mijn mindset dat ik het deze keer anders aanpakte.

Deze situatie met mijn groeimindset

Ik zal niet in details treden over dat incident die leidde tot de keuze om mijn ontslag in te dienen, maar het was pittig. Die nacht had ik in de groepsapp gevraagd of ik van tevoren een zelftest moet doen, in verband met Coronaklachten, of dat ik me moest laten testen in de teststraat. Er werden dingen tegen me geroepen die helemaal niks met de situatie op dat moment te maken had, maar volgens die persoon “snapte ik dat gewoon niet.” Dit is wat ik dacht toen de situatie zich voordeed: “What the fnuik heb ik NU weer verkeerd gedaan? Dit slaat echt helemaal nergens op. We moeten er toch alles doen om Covid niet te verspreiden? Weet je wat… IK heb niks verkeerds gedaan!” 

Toen ik naar de drogist fietste om een zelftest te kopen, voelde ik me woedend worden. Ik voelde in ALLES dat ik met die baan moest stoppen, dat die persoon gewoon niet voor rede vatbaar is en dat ik me door niemand hoef af te laten blaffen, of ik nu echt iets verkeerds heb gedaan of dat die persoon nu gewoon een rotdag heeft. Dus ik moest een keuze maken en Tamara’s podcasts en gesprekken hebben me daar enorm bij geholpen. Zij heeft een grote bijdrage geleverd aan de groei van mijn mindset. Het tekent haar kwaliteiten als lifestyle coach. Ik kwam tijd tekort om met haar te praten: het was de laatste dag van de maand en als ik nu geen ontslag indiende, zou ik nog een maand extra moeten werken en dat wilde ik absoluut niet! 

Dus Tamara, heel erg bedankt. Door jouw lessen uit de Motivatieservice heb ik het volgende geleerd: 

  • Moneymindset: “Als ik zelf ontslag neem, heb ik geen recht meer op een uitkering.” Dit is een feit. Ik was altijd heel erg bang om geen inkomen te hebben en deed alles om dat te voorkomen. Doordat ik via de Motivatieservice met het stukje moneymindset in aanmerking ben gekomen, keek ik hier anders na: geld is niet alles. Begrijp me niet verkeerd: het is hartstikke fijn om geld te hebben. Maar in dit scenario ging mijn welzijn boven mijn inkomen. Het toont eens te meer aan hoe mijn mindset gegroeid is.
  • Bij jezelf blijven: “Maar mijn collega gaat met zwangerschapsverlof, een ander is op vakantie. Ze hebben dan personeelstekort. Dat is vreselijk voor hen!” Ja, dat is ook zo. Maar daar hoef ik niet te dupe van te zijn. Het is aan mijn leidinggevende om goed voor hun personeel te zorgen en te zorgen dat de werkdruk niet te hoog is. Soms moet je kiezen voor tijd voor jezelf oftewel me time.
  • Intenties zetten: “Door het product dat we maken, maak ik mensen blij.” Dit is wat ik me heel lang heb voorgehouden. Of ja, heel lang. Een maand dus 😉. Het hielp me om niet met een superzwaar gevoel naar werk te gaan en plezier uit mijn werk te halen. 
  • Het gedrag van een ander kan je niet veranderen: “Deze situatie gaat niet verbeteren, omdat ik geen invloed heb op wat die andere persoon denkt en hoe hij reageert.” Zijn reactie naar mij toe moet ik niet persoonlijk nemen en van me af laten glijden. 
  • Wat voor een ander geldt, dat hoeft niet voor jou te gelden: Ik had van iemand anders gehoord dat die persoon met ruzie weg was gegaan. Een verhaal heeft altijd twee kanten en voor mij hoefde dat niet zo af te lopen. Welke deur gooide dicht als ik op basis van wat iemand me drie jaar geleden een keer heeft verteld, ik deze baan niet zou nemen? Deze gebeurtenis weerhoudt me er niet van om ergens te solliciteren, al zou ik weten dat iemand daar een negatieve ervaring heeft gehad. 
  • VOLG JE GEVOEL: Misschien kan iemand met een nog sterkere mindset wel met dat gedrag omgaan. Dat kan. Maar ik (nog) niet. Hoewel het een beetje voelt als “opgeven”, voel ik aan alles dat ik de juiste keuze heb gemaakt: ik voel me opgelucht en de wereld lijkt wat lichter. Voor mij is dit de juiste keuze geweest. Er komt vast iets anders op mijn pad. Dat maakt het juist tot een dappere keuze en is er geen sprake van opgeven. Het getuigt van een sterke mindset als je dit soort keuzes kunt maken.
  • Trek je niets van anderen aan: “Er zullen wellicht mensen denken dat ik het wel heel gemakkelijk op heb gegeven.” Natuurlijk zou ik ze het wel uit willen leggen, zonder die persoon zwart te maken, maar ik weet gewoon voor mijzelf dat dit de juiste keuze is. En mijn familie en vrienden staan volledig achter me, wat stiekem toch wel fijn is… Ook dat heeft een positief effect op je mindset.
  • Wees niet te streng voor mezelf: “Superdom dat ik een jaarcontract aan ben gegaan, zonder proeftijd.” Ja, dat is een goede lering voor mij geweest. Het leek me ideaal om een jaarcontract te hebben, om zo een jaar save te werken in de functie waarvoor ik heb geleerd. Voor mij geen contracten zonder proeftijd meer: het werkt namelijk twee kanten op… Vergeet bovendien niet dat je van fouten kunt leren. Ook dat sterkt je mindset alleen maar.


Dit is slechts 1 situatie die ik voor je hebt ontleed. Ook op andere vlakken heb ik heel veel aan de Motivatieservice. Ik ben enorm tevreden over de progressie die mijn mindset gemaakt heeft. Ik voel dat ik gegroeid ben op het gebied van mindset, ondernemerschap, intrinsieke motivatie, doelen opstellen en nog veel meer. Wat heb jij tot nu toe geleerd? Aan welke lessen heb jij superveel gehad?

Doordat ik veel met een mindset coach als Tamara samenwerk, hebben we tussendoor vaak een op een gesprekken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Wist je dat Tamara ook doet aan één op één lifestyle coaching? Stuur haar gauw vrijblijvend een bericht!  

 

Tot gauw!

Groetjes,

Mandy

Als Motivatieservice schrijven we diverse artikelen, vaak ook door diverse mensen samengesteld. De redactie publiceert deze artikelen in de kennisbank of op de blogpagina.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down