Kies je succesmindset, wacht niet langer, doe het nu!
16 september 2021 
in Actie
7 min. leestijd

Kies je succes mindset: wacht niet langer, doe het nu!

Een succes mindset: dat willen we allemaal wel, toch?

Hallo, ik ben er weer! Als je mijn vorige podcast hebt beluisterd, weet je dat ik niet meer regelmatig een podcast opneem. Ik doe dit wanneer ik zin heb. Als ik voel van: Wauw, dit wil ik graag met je bespreken! Vandaag heb ik zo'n wauw-dit-wil-ik-met-je-bespreken-moment. De podcast kun je hier beluisteren of lees hem lekker in deze blog.

Ik wil het hebben over de laatste maanden van het jaar. Daar heb ik het al eerder over gehad, maar nu ga ik het met een andere insteek bespreken. De laatste maanden van het jaar zijn begonnen. Wat ga jij die laatste maanden van het jaar doen? Wacht je tot er iets op je pad komt? Of tot je de motivatie krijgt? Of tot je op 1 januari met je doelen kunt starten? Heb je hier al goed over nagedacht? Het is zo zonde om de laatste maanden van het jaar weg te gooien! Dus mijn vraag aan jou is: heb jij een plan? Heb je een plan om je doelen te realiseren, je fitter te voelen, je omzet te verhogen, minder stress te hebben in je leven, een betere structuur te krijgen… Het maakt niet uit op welk onderdeel jij je doel wil behalen. Heb je er over nagedacht? 

Ik wil je graag meegeven dat die laatste maanden van het jaar belangrijke maanden zijn. De meeste mensen zijn in een goede bui, de vakantie is net voorbij, mensen willen weer werken aan hun lichaam. Ze willen er echt voor gaan! Maar… Er zitten ook feestweken in. En dan is het vaak zo dat men de handdoek in de ring gooit. Dan gaan ze niet meer verder met de actie. In deze blog lees je een aantal doelen waaraan je zou kunnen werken en handvatten waarmee je vooruit kan.

Je omzetdoel doorpakken

Als je helemaal geen concreet plan hebt, schrijf je plan nu op. We nemen nu als voorbeeld ondernemerschap. Schrijf op: 

  • Wat je omzetdoel van de laatste paar maanden was
  • Welk omzetdoel wil je dit jaar nog bereiken? 
  • Welk omzetdoel moet je dan per maand behalen? 
  • Wat moet je doen om je omzetdoel elke maand te realiseren?

Daar zit de kunst eigenlijk in. Je hebt je plan om je product of dienst te verkopen. Daar zit misschien een actie of challenge achter. Daar hoort ook weer een actieplan bij: wat moet je doen om die dingen daadwerkelijk uit te voeren. Kijk daar eens naar. Heb je dat opgeschreven? Heb je een actieplan gemaakt? Kan je daar de laatste paar maanden mee vooruit?


Je fitter en energieker voelen

De vakantie is voorbij. Je hebt misschien minder bewogen, lekker gebuffeld -ik ook, hoor 😉- en nu wil je weer aan de slag om weer fitter te worden.
Wat ga je doen? Ga je zomaar beginnen met minder eten? Mag je geen snoep meer? Begin je heel rigoureus en zie je wel waar het schip strandt? Of heb je een plan?
Het kan zijn dat je zegt dat je aan het eind van de maand zoveel kilo kwijt wil zijn. Persoonlijk ben ik geen fan om te denken in kilo’s, omdat je dan niet kijkt hoe je in je vel zit. Zelf zou ik het meer aan een gevoelsdoel koppelen. Hoe wil jij je voelen? Daar hoort in mijn ogen geen getal bij, maar je kunt het zien aan je kleding, je voelt je energieker

Om dat meetbaar te maken, zou het misschien wel fijn zijn om er een getal aan te hangen, maar pin je er niet op vast. Van dat ene getal op de weegschaal, ga jij je niet gelukkiger voelen. Als het toch te vaag is, kun je je doel tastbaarder maken. Om het toch meetbaar te maken, kun je in plaats van specifiek 12,5 kilo te willen verliezen, zeggen dat je aan het einde van het jaar tussen de 10 en 15 kilo afvallen.

Als je weet van jezelf dat je te zwaar bent dan kun je jezelf wegen. Een kanttekening: weeg jezelf dan ook elke dag! Doe dat elke dag op hetzelfde tijdstip, het liefst als je uit bed komt als je naar de wc bent gegaan. Waarom elke dag? Je schrijft je gewicht elke dag op voor een week lang. Aan het einde van de week tel je het gewicht bij elkaar op, pak je daar het gemiddelde van. Dat doe je in de week daarna ook en de week daarna… En dat gemiddelde gewicht van die weken die ga je vergelijken. Dat is de meest betrouwbare methode, want er zit zoveel fluctuatie in je gewicht. Zeker bij vrouwen. Als je ongesteld gaat worden, kan het soms wel 3 kilo schelen! Daarom is het belangrijk om het op die manier te doen. 

Weeg jezelf elke dag!

Heb jij om fitter te worden een doel? Wat moet je hiervoor doen? Ga je je meteen op rantsoen zetten? Doe je het in kleine beetjes, zodat je een halve kilo per week afvalt? Wil je meteen 1 kilo per week kwijt? En zoja, hoelang ga je dat volhouden? Wat gebeurt er als je dat gewicht hebt behaald? Ga je dat vasthouden, of krijg je een terugval, omdat je te streng bent geweest? Allemaal dingen waarover je na moet denken. En HOE ga je het doen? Ga je meer bewegen? Meer op je voeding letten? Wil je het beide gaan doen? Wil je een bepaald dieet volgen? Wil je gewoon af en toe wat lekkers hebben? Dat zijn dingen die je voor jezelf heel erg duidelijk moet hebben, om een goed plan te hebben en het vol te houden, uit te voeren en doel te behalen. Dus denk daarover na!

Goede voornemens

Ook in beweging komen: wat moet je hiervoor doen? Je weet dat echt wel! Je hoeft niet meteen 7 dagen per week naar de sportschool om iets te doen. Dat kan wel, maar dat hoeft niet. Als jij met regelmaat beweegt op vaste tijdstippen, zoals elke dag een half uur wandelen of fietsen, merk je ook dat je lichaam daar een stuk fitter van wordt. Wil je meer uitdaging en belasting, pak dan een HITT-training. Als je dat 4-5 keer per week zo’n korte training van 20 minuten doet, dan merk je al heel snel resultaat! Maar de vraag is of je het wil en of je het vol kan houden. Pak je door, nadat je het streefgewicht hebt behaald, of is het voor korte termijn? Dat zijn dingen waar je over na moet denken.

Moederschap of onderneming?

Hoe ervaar je het moederschap in combinatie met je bedrijf? Is dat chaos? Kun je het goed combineren, of is het dat je focus volledig naar je gezin OF je werk gaat? Of allebei half… Daar kun je ook een plan voor opstellen. Hoe kun je je tijd efficiënter indelen? Pak een planner en plan de dingen in die belangrijk voor je zijn. Zet die taken op 1. 

Maarre... heeft die ene taak wel de hoogste prioriteit, of DENK je dat het de hoogste prioriteit is? Daar mag je ook over nadenken.
Vul je planner in met die taken. Houd je aan je planning en zorg ervoor dat je je doelen gaat behalen. Als je aan je planning houdt, wordt het een gewoonte om met je taken bezig te zijn. En als het een gewoonte is, dan wordt het een succes. Probeer een gewoonte vast te houden. Maak er een nieuwe structuur van: zorg dat je het elke keer doet, zodat het een gewoonte wordt. 

Je merkt dat ik in deze blog heel veel aanhaal: een plan maken, structuur creëren, lekker in je vel zitten, een goede balans tussen werk en privé, in beweging komen, in actie komen, stress en chaos verminderen… Allemaal verschillende facetten die bij het leven horen. Dit zijn in mijn ogen echt hele belangrijke dingen om aan te pakken. Zeker als je een bedrijf hebt. Dan moet het ook op orde zijn. En je moet je omzetdoel op orde hebben om je bedrijf te laten groeien. Denk hier dus over na! 

Is het herkenbaar voor jou? Doe jij wat goed voelt, maar heb je geen duidelijk plan? Merk je dat je daardoor nergens komt? Maak dan een plan! Zorg dat je weet wat je moet doen. Dat je weet wat jouw acties zijn om je doelen te behalen. Als je je daaraan gaat houden, dan weet ik zeker dat gaat behalen!


Verdiep je in lifestyle coaching

“Nou, Tamara. Dat klinkt allemaal hartstikke mooi, maar ik kan dit niet alleen doen!” zou je kunnen denken.
Dan heb ik goed nieuws voor je! Sinds kort geef ik als lifestyle coach 1 op 1 coaching. Dit geeft me superveel energie om te doen! Wellicht kan ik ook iets voor jou betekenen. 

Bij deze lifestyle coaching maken we samen een 1 op 1 plan. Samen gaan we je doelen opstellen. Ik zorg ervoor dat jij je afspraken nakomt, zodat jij die doelen gaat behalen. Dat zijn de afspraken die je met mij maakt, maar OOK die afspraken die je met jezelf maakt. Je traject wordt korter en je gaat veel sneller je doelen behalen. 

Kijk hier meer voor informatie over de persoonlijke coaching

Ga je zelf aan de slag? Dat is natuurlijk helemaal goed. Zorg dat je een plan hebt, dat je helder hebt welke acties je moet ondernemen en ga aan de slag, zodat jij doelen behaalt voor het einde van jaar! Dan kun je het jaar uitgaan met: “Yes, ik heb het behaald! Ik ben trots op mezelf!” Zou dat niet geweldig zijn? 

Tot de volgende keer!


Over de schrijver
Tamara is Multipotentials-coach en ze leeft zelf deze term helemaal. Als Multipotential heb je een brede, veelzijdige interesse en vindt je heel veel leuk. Dit kan soms in het ondernemerschap ook een valkuil zijn maar het heeft volgens Tamara, heel veel voordelen. Tamara werkt met High Achievers. Dit zijn mensen die er alles uit willen halen, die nét dat beetje extra geven waar vele anderen afhaken, waardoor ze succes behalen. Het combineren van de Multipotentials en High Achievers levert fantastische resultaten op bij ondernemers: meer uitdaging, veel verbanden kunnen leggen, weten wat ze écht (allemaal) willen, goede prioriteiten stellen zonder dat het saai wordt, creativiteit, hoog in energie zitten en zo ka ik nog wel even doorgaan. Herken jij jezelf als Multipotential en wil jij dit ook combineren met een 'high achiever' zijn? Daarvoor heb je een succesmindset nodig. Ook daar help ik je bij zodat jij gelukkig en succesvol bent op de gebieden waar jij dat in wil zijn.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down