Menstruatiecyclus

Menstruatiecyclus

Menstruatiecyclus

Een keer per maand is het onder de vrouwen ‘de tijd van de maand’: tijd om weer ongesteld te worden. Menstruatiecyclus is de periode waarin vrouwen vruchtbaar zijn en de eisprong plaatsvindt. Deze cyclus komt maandelijks terug tot aan de menopauze. De cyclus begint vanaf de dag dat de vrouw ongesteld wordt en duurt gemiddeld 28 dagen. De menstruatiecyclus kan worden opgedeeld in meerdere fasen.

Menstruatiefase

Deze fase treedt op wanneer je niet zwanger bent. Dit is ook wel de bloedingsfase, waarin je lichaam het opgebouwde baarmoederslijmvlies en onbevruchte eicel afstoot. Deze fase duurt gemiddeld een week.

Folliculaire fase

In deze fase wordt de baarmoeder voorbereid op een eventuele bevruchting. Hierbij spelen de hersens een belangrijke rol. Ze geven namelijk het follikelstimulerend hormoon (FSH) af. Follikels zijn blaasjes met eicellen en maken het hormoon oestrogeen aan. Dit zorgt er weer voor dat het baarmoederslijmvlies groeit en dikker wordt.

Ovulatie

Als je zwanger wilt worden, is deze fase erg belangrijk! Een follikel komt tot volledige ontwikkeling en wanneer deze gegroeid is tot een bepaalde grootte, krijgen de hersenen dit signaal om het luteïniserend hormoon (LH) af te geven. 36 uur tot 48 uur nadat de hersens het hormoon hebben afgegeven, vindt namelijk de ovulatie plaats. De ontwikkelde follikel barst open en de rijpe eicel gaat via de eileider naar de baarmoeder. Hierin kan de eicel worden bevrucht door een zaadcel. De eisprong vindt gemiddeld 14 dagen voor de menstruatie plaats.

Luteale fase

Nadat de follikel is opengebarsten blijft het restant achter. Dit restant wordt gele lichaam genoemd en gaat nu progesteron aanmaken. Dat zorgt er vervolgens voor dat baarmoeder wordt voorbereid op de innesteling van de bevruchte eicel.  
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down