Vaste mindset en groeimindset
Vaste mindset vs groeimindset

Vaste mindset en groeimindset

Wat is een mindset?

Je hoort er steeds meer over: een mindset. Maar wat is dit eigenlijk? Een mindset is een Engels woord dat staat voor je overtuiging over je intelligentie en kwaliteiten.

Professor Carol Dweck heeft ontdekt dat er twee soorten mindsets zijn: de vaste mindset en de groeimindset.

Mindset en persoonlijkheid

Niemand heeft waarschijnlijk óf een groeimindset óf een vaste mindset. Vaak is het een combinatie van. Zo denk je bijvoorbeeld dat je je kunt verbeteren in taarten bakken, maar denk je van de andere kant dat het hopeloos is om alleen al maar te proberen om een lekkere risotto te maken.

Als jij je bewust bent van je mindset, zou je deze kunnen veranderen. Het kan ervoor zorgen dat je anders denkt en reageert.

Vaste mindset

Bij de vaste mindset geloof je dat je alles al vaststaat. Je bent nu eenmaal geboren met een intelligentie en kwaliteiten en daar kun je niks meer aan veranderen.

Mensen met een vaste mindset kiezen ervoor om dingen te doen waar ze goed in zijn en gaan uitdagingen liever uit de weg. Ze gaan ervanuit dat alles óf heel makkelijk gaat óf dat je ergens héél hard voor moet werken. Zij denken dat als je ergens hard voor moet werken dat je er eigenlijk helemaal niet goed in bent.

De groeimindset

Als je een groeimindset hebt, geloof je dat je kunt leren en jezelf kunt ontwikkelen. Oké, je bent geboren met een bepaalde intelligentie, kwaliteiten en eigenschappen, maar je kunt er altijd in groeien en je verbeteren.

Mensen die een groeimindset houden van uitdagingen. Hierdoor krijgen zij het gevoel dat zij zich aan het ontwikkelen zijn. Ze hebben flink wat doorzettingsvermogen en vinden het niet erg om fouten te maken: die horen er nu eenmaal bij.

Groeimindset creëren

Wanneer jij jezelf meer wil ontwikkelen, is een groeimindset erg handig. Mocht je toch meer geneigd zijn naar de vaste mindset, dan kun je je groeimindset stimuleren. We geven je wat tips. 

 1. Bedenk wat je nu beter kan. Wat vond je vroeger lastig, wat nu wel heel goed gaat? Niemand heeft bijvoorbeeld leren fietsen zonder een keer te vallen.
 2. Vraag anderen waarin ze jou hebben zien verbeteren. Dit is niet alleen heel leerzaam voor jezelf, maar het stimuleert je ook om je groeimindset blijven te ontwikkelen
 3. Dit kan ik nóóit! Je kent vast iemand die ooit iets heeft bereikt wat je totaal niet van hem of haar had verwacht. Verdiep je eens in hoe die persoon dat voor elkaar heeft gekregen.
 4. Zie het nut van leren in. Leren kan vermoeiend zijn en niet comfortabel aanvoelen. Besef je dan dat het nut van het leren het leren zelf is!
 5. Leer iets nieuws. Doe eens een hele nieuwe activiteit, waar je helemaal geen ervaring mee hebt. Laat jij dat gaatje in de muur boren altijd over aan je partner? Probeer het nu een keertje zelf
 6. Maak kleine stapjes. Begin met omdenken in kleine dingetjes. Zijn je boontjes soppig, je aardappelen snoeihard en is je vlees van binnen bevroren en van buiten geblakerd, denk dan niet: “Ik kan niet koken, ik doe het nooit meer!” Maar denk: “Oké, op het gebied van koken kan ik nog wat leren. Wat moet ik de volgende keer anders doen?”
 7. Leer van je fouten. Zie je fouten als een leerproces, niet als falen.
 8. Oefen bewust. Wat wil je oefenen? Hoe wil je dit oefenen? Wat bereik je ermee als je regelmatig oefent? Door deze vragen in je hoofd te houden, wordt het een leerproces en word je langzaamaan beter in wat je doet.

Kinderen en een groeimindset

Je kunt je kinderen stimuleren om een groeimindset te ontwikkelen. Dit doe je door hem/haar aan te moedigen en hem/haar complimenten te geven. Veel komt overeen met het positief opvoeden. Concrete tips:

 1. Leg de focus op het proces:  “Jammer dat je niet blij bent met die 5,5 voor je toets, maar het is een voldoende! Je hebt er hard voor gewerkt.”
 2. Leg de focus op de inspanning: “Je bent hard aan het trainen. Als je zo door blijft gaan, word je beter met voetballen.”
 3. Leg de focus op de groei: “Je hebt nu al een zeven voor de toets! Zie je hoe hard je hebt geleerd?”
 4. Leg de focus op het leren: “Mama kon vroeger niet rekenen. Door vaak te oefenen met opa en oma en door rekentesten op internet te doen, ben ik een stuk beter geworden!”
 5. Leer hem/haar om te leren van fouten: “Het geeft niet dat dit fout ging. Het hoort erbij!” Geef je kind wel de ruimte om die fouten te maken en ruim niet alle obstakels uit de weg.

In onze Motivatieservice besteden we veel aandacht aan het ontwikkelen van een groemindset.


 

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down