Motivatie

Motivatie

Wat is motivatie?

Het begrip ‘motivatie’ is een belangrijk onderdeel binnen de sportwereld. Je kan het omschrijven als datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft. Motivatie kan worden beschreven als een positieve energie die je voelt ten opzichte van het sporten. Het voelt als een vanzelfsprekende manier om je zinnen te verzetten. Bij motivatie wordt een verdeling worden gemaakt van intrinsieke motivatie en excentrieke motivatie.

Intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie komt vanbinnen, het gevoel dat je ervaart zorgt ervoor dat je zin hebt om te sporten en je hebt hierbij geen aanmoediging nodig. Het hangt samen met de persoonlijke doelen die je voor jezelf hebt gesteld en die je graag wilt behalen.

Excentrieke motivatie

Excentrieke motivatie is motivatie die afhankelijk is van externe factoren. Het kan zijn dat je wilt gaan beginnen met sporten, omdat het aanbevolen is voor jouw gezondheid, maar het kan ook zijn omdat je jezelf wilt bewijzen tegenover anderen of indruk wilt maken. Als er regelmatig sprake is van excentrieke motivatie, is het belangrijk om te onderzoeken of je je hierbij prettig voelt en wat er veranderd kan worden om het alsnog om te buigen naar intrinsieke motivatie.

.    


MOTIVATIE-TIP:

Motivatie is niet altijd aanwezig en moet soms geforceerd worden om daadwerkelijk te gaan sporten. 

Een tip hierbij is om jezelf voor te nemen om eerst een kwartier te gaan sporten en met jezelf af te spreken dat je na dat kwartier zelf de keuze hebt om te stoppen of door te gaan.
In veel gevallen voel je je na een kwartier goed door het sporten en komt de motivatie vanzelf om verder te gaan.
Motivatie hangt sterk samen met het gevoel van plezier. Een gemotiveerd gevoel is dus ook afhankelijk van de mate waarin je kan genieten van sporten. Wanneer je regelmatig geen motivatie hebt om te sporten, is het aan te raden om te onderzoeken welke sport het beste bij jou past.  

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down