Intenties zetten en je er veel beter door voelen
26 augustus 2021 
in Mindset
10 min. leestijd

Intenties zetten en je er veel beter door voelen

Beluister deze blog als podcast

Hoe kan een goede mindset je helpen om je intenties te realiseren?

Ik sta op het punt om een weekendje weg te gaan met een vriendin. We gaan lekker bijkletsen in Heerlen. We hebben tegenwoordig niet zo heel erg veel tijd meer voor elkaar. Daarom is het extra fijn om nu die tijd samen te nemen en te vragen hoe het ECHT gaat en daar dieper op in te gaan. Natuurlijk gaan we ook leuke dingen doen. Ik heb er zoveel zin in! Samen met een vriendin en toch tijd voor jezelf, dat is het beste wat er is.

Progressie maken door intenties te zetten

Vandaag wil ik het hebben over intenties zetten, je goed voelen en hoe je dit kunt toepassen in je dagelijkse leven. Momenteel ben ik bezig met “Pockets full of joy” van Lou Niestadt. Dat gaat over de wet van aantrekking. Dit doet ze op een leuke, nuchtere manier en ze legt het supergoed uit! Ik leef die wet van aantrekking onbewust ook al een hele poos na. Ik had geen idee dat het al onderdeel uitmaakt van mijn mindset.

Ze had het over intenties zetten. Ik dacht: zo leer ik het OOK aan de mensen die ik als lifestyle coach help in de Motivatieservice. Doelen opstellen en doelen behalen. Alleen legt zij het net iets anders uit. Op een hele sterke manier. Ik pak daar weer mijn eigen dingen uit, leer daarvan, maar ik gebruik het ook om door te geven aan de mensen die ik als mindset coach help. Wel op mijn eigen manier natuurlijk. Ik geef ook mijn eigen kijk hierop, hoe ik het toepas in mijn eigen leven. Wat de invloed hiervan is op mijn mindset. Enorm leuk om te doen, gewoon!
Iedere keer heb ik een ander traject en beloop ik een ander pad. Dat hoor je terug in mijn podcast of je leest het terug in mijn blogs. De komende tijd zul je de naam Lou Niestadt vaker horen vallen. Ik vind het een geweldige vrouw voor wie ik veel bewondering heb! 

Elke keer leer ik weer dingen van haar, bijvoorbeeld dat ik nog best veel belemmerende overtuigingen heb die me in de weg staan. En dat is oké! Ik sta er helemaal voor open om MEER te leren en het zelf te ervaren, als ik er bewust mee bezig ben op DIT moment. Dat is de juiste mindset. Niet dat ik achteraf denk van: “Wauw, jeetje. Wat had ik toen die wet van aantrekking goed toegepast!” Toen stond ik er nog niet bij stil. Nu wil ik er van tevoren bewust van zijn. Dat ik die wet van aantrekking leef en dat ik zo mijn eigen leven leef. Dat ik op die manier mijn doelen kan opstellen en kan behalen. Ik wil het zelf bewust ervaren, zodat ik echt mijn ERVARING hierin kan doorgeven, in plaats van: “Goh, ik heb dit ergens in een boekje gelezen. Zo kun je dit gaan aanpassen…” Ik wil het echt ZELF doorleven en die ervaring VOELEN.

Ik vind het ook mooi dat ik jou mag meenemen in dit proces! Ik denk namelijk dat je het meeste leert van iemand die dat daadwerkelijk ervaren heeft, dan iemand die het alleen maar heeft gelezen. Zo maak je de meeste progressie! Om het zelf te voelen, zelf te ervaren en DAN pas mijn opgedane ervaring te delen.

Belemmerende overtuigingen staan je progressie in de weg

Waar het over gaat is hoe je met bepaalde situaties en je belemmerende overtuigingen om kan gaan en hoe je intenties kunt zetten. Dat is ook een kwestie van patronen doorbreken. Door verschillende coaches kunnen je belemmerende overtuigingen ECHT naar boven gehaald worden. Zo kun je de negatieve invloed hiervan op je mindset doorbreken. Wat is nu JOUW belemmerende overtuiging? Je blijft als het ware in die belemmerende overtuigingen hangen. Dit wil je niet! Je wil doorgaan en van die belemmerende overtuigingen af! Of in ieder geval dat je weet: “Dit zijn mijn belemmerende overtuigingen. Ik ga het op die manier aanpakken en dan verdwijnen ze weer.” Maar niet steeds dat ze naar boven worden gehaald, waarom je dingen niet KAN of waarom dingen niet zo verlopen zoals je wil. Dat staat je progressie in de weg.


Je hoeft geen aandacht te schenken aan je belemmerende overtuigingen.” 


Zoals Lou zegt: “Je hoeft geen aandacht te schenken aan je belemmerende overtuigingen.” Want wat gebeurt er als jij de doelen gaat nastreven? Als je vanuit joy, vanuit je gevoel, dingen gaat doen en acties gaat ondernemen? Als je dat doet, komen die belemmerende overtuigingen vanzelf bovendrijven. Daar hoef je absoluut geen moeite voor te doen. Als je weet dat je ergens vast aan gaat houden en je de dingen doet vanuit joy, je plezier, dan weet je dat die belemmerende overtuigingen naar de achtergrond zullen verdwijnen. Dit verbetert je intrinsieke motivatie. Je durft meer te ondernemen.

Verander je mindset en intenties bewust

In het dagelijkse leven streven we veel te weinig het goede gevoel na. We denken vaak heel groot, wat je wil doen met je leven. Dat is supergroot! Het is niet verkeerd om daar bij stil te staan. Absoluut niet, maar we vergeten vaak het terug te brengen naar kleinere stapjes, naar het dagelijkse leven. Om daar het gevoel te creëren. Dat begint al in de ochtend. Vaak word je wakker van je wekker en sta je op met de gedachte:
“Ooh, ik moet vandaag weer naar werk!” of “Ooh, mijn bed is zo lekker warm, ik wil niet opstaan…” “Ooh, ik heb nog zooooooveeeeel te doen!” Herkenbaar? ZO begin je je dag met DIE eerste intentie. Als je DIE intentie gaat veranderen, dan start je je dag ook anders.
Denk: “Oh, dit is inderdaad een lekker warm bed. Ik heb zin om dadelijk koffie te drinken! Ik heb zin om dadelijk met mijn planner aan de slag te gaan. Dáár heb ik zin in!”
Als je met deze mindset je dag start, dan heb je meteen een heel ander gevoel dan wanneer je met die andere voorbeelden wakker wordt. Dit kun je op elk moment van de dag doen!

Als je bijvoorbeeld je baan niet leuk vind, kun je denken: “Pfff, ik MOET weer naar werk.” Maar je kunt ook denken: “Hé, ik ga weer mensen helpen vandaag!” of: “Het bedrijf waar ik werk maakt een product dat ervoor zorgt dat mensen zich beter voelen.” of wat je ook doet. Koppel het aan jouw branche. Jij draagt ergens aan bij met het werk dat je doet. Probeer daar eens bij stil te staan. Geef minder aandacht aan het feit dat je geen zin hebt in al je mails of je vervelende collega’s. Zet deze intentie voor jezelf: “Ik ga me GOED voelen. Wat er ook gebeurt. Ik sta in mijn kracht!” Zet deze intentie voor je werk. Als je dat doet, merk je dat je makkelijker met je vervelende collega’s of je lange mails om kunt gaan, omdat jij je bewust bent van wat jouw doel van jou werk is: die mensen helpen! Of bijdragen aan dat product dat mensen zich beter laat voelen. Of wat het voor jou ook mag zijn. Dat is de kracht van je mindset. Zo maak je progressie. Je zegt tegen jezelf: “Ik voel me goed, wat er ook gebeurt…”

Je laat je niet beïnvloeden van buitenaf, maar je zorgt dat je je van binnenuit goed blijft voelen! Als je dat doet, dan is werk veel minder zwaar. Jij gaat met veel plezier en een fijner gevoel door je dag heen. Niet lekker in je vel zitten behoort tot het verleden.

Je kunt het ook toepassen als je ergens naartoe moet met de auto. Zorg dat je stoel goed staat, dat je leuke muziek op hebt staan en dat je spiegels goed staan. Zo heb je er plezier in om in je auto te stappen. Zeg tegen jezelf: “Yes, ik ga een stukje rijden en ik ga ervan genieten. Ik ga me goed voelen, wat er ook gebeurt!”  Ben jij zo’n snel opgefokte automobilist? Zeg dan tegen jezelf: “Ik laat me niet beïnvloeden door wat er van buitenaf gebeurt!” Met zo een mindset rij je een stuk fijner (en veiliger). Een lifestyle coach kan je helpen om dit te bereiken.

Goede energie pakken

Dit zijn zulke mooie voorbeelden van wanneer je het toe kunt passen! Je huis poetsen, bijvoorbeeld. Ik zal eerlijk zijn: ik sta nooit te springen om mijn huis te poetsen. Ik vind dat gewoon geen leuke klus. Maar toch maak ik er het beste van. Om eerlijk te zijn hebben we sinds vorige week een huishoudelijke hulp. Zo kun je ook met je belemmerende overtuigingen omgaan: gewoon killen door een andere oplossing te zoeken 😉 Dat heb ik bij deze gedaan. Maar toen ik haar nog niet had, dacht ik regelmatig: “Hoe ga ik er nou voor zorgen dat dit me een goed gevoel geeft?” Dan gaf ik mezelf ook antwoord: “Ik weet dat als ik het heb gedaan mijn huis schoon is, dat het lekker ruikt. Mijn kinderen kunnen lekker spelen, zonder dat ze tussen de zand en de kruimels zitten.” Maar ook tijdens het poetsen zet ik een lekker muziekje op of een podcast. Ik blijf in mijn goede energie en zorg ervoor dat ik me lekker blijf voelen. Dit voorkomt een negatieve mindset. Het schiet niet op als ik tegen mezelf zegt: “Shit, nu moet ik het huis weer gaan poetsen. Bah, helemaal geen zin in. Wat een rotwerk. Wat zonde van mijn tijd. Ooh, wat balen….” Je brengt jezelf alleen maar in een negatievere vibe. Je emoties en mindset worden ook steeds negatiever. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Op een gegeven moment ga je hierdoor niet lekker in je vel zitten. Dus probeer de hele dag door die kleine intenties te zetten! Deze bewustwording helpt enorm.

Kill je belemmerende overtuigingen en verbeter je intrinsieke motivatie

Het gaat erom dat je in die kleine, dagelijkse dingen een switch probeert te maken. Een verandering in je mindset. Je wilt patronen doorbreken. Dan gaat het straks met die hele grote dingen ook een stuk gemakkelijker! Die belemmerende overtuigingen zullen er komen, als jij dingen gaat doen vanuit je goede gevoel. Want je goede gevoel blijven houden, betekent OOK dat je uit je comfortzone moet stappen. Als je probeert om in die goede emoties en gevoelens te blijven zitten, zullen die belemmerende overtuigingen gemakkelijker en sneller verdwijnen. Het gaat er niet om wat je met die belemmerende overtuiging doet, maar het gaat er juist om waar jouw focus ligt. Zorg dat je die niet op je belemmerende overtuiging legt, maar zorg dat het op het plezier en jouw goede gevoel is gericht! Dat goede gevoel dat jij voelt als je denkt aan je doelen behalen, die stap zetten, die richting op gaan… Als je dat gevoel eraan kunt koppelen, dan kun je die belemmerende overtuigingen killen! Dat komt je mindset ten goede. Dit noem ik ook wel een groeimindset of succesmindset.

Progressie maken: het is niet makkelijk maar wel simpel

Dit vind ik zo’n sterke boodschap: "Je kunt het leren, echt. Het is niet makkelijk maar wel simpel." Toen ik dit zo van Lou hoorde, werd ik me er opnieuw bewust van dat ik hier aan mocht werken. Fantastisch, fijn dat ik hier weer aan herinnerd werd! Serieus, hoor.
Ik ga dan niet denken: “Oh, natuurlijk. Balen dat ik dit even was vergeten. Wat vervelend dat ik hier niet eerder mee aan de slag ben gegaan… Slecht!”
Nee: “Fijn dat ik er weer bewust van werd. Ik ga meteen starten! Ik ga meteen kijken wat ik NU kan veranderen! Ik ga meteen vanuit de goede intenties de dingen doen die ik wil doen.” Deze mindset hanteer ik elke dag! Dit maakt een verschil van hoe jij in je leven staat, maar ook hoe jij je doelen gaat opstellen en gaat behalen. Want zo behaal jij je doelen op een hele fijne manier, omdat je tevreden bent in het NU. Het maakt niet uit wat er in de toekomst gaat gebeuren, want je bent tevreden met hoe je NU bent met wat je hebt en waar je naartoe gaat. En ja, er mag zeker een verlangen liggen in de toekomst, maar dat moet er zijn vanuit: “Ik wil MEER van dit. Ik wil me lekker en fijn voelen.” Dat is een prachtige mindset.
Niet met: “Ik wil meer geld! Ik wil meer deelnemers! Ik wil meer producten! Ik wil een grotere auto…”
Het gaat niet om de materialistische dingen. Dat is geen goede intrinsieke motivatie. Het gaat erom hoe jij je voelt. Hoe je met bepaalde situaties omgaat. Als je dat NU al kunt switchen in combinatie met een doel bereiken, dan wordt dat gevoel als jij de doel behaalt alleen maar nog fantastischer! Je zult jezelf versteld doen staan hoeveel MEER jij kan dan het doel dat je gesteld hebt. Er gaan zulke fantastische dingen ontstaan, die je van te voren niet eens had kunnen bedenken! De progressie die je maakt is haast niet voor te stellen.

Tijd tekort? Nee, ga intenties zetten

Ga na het lezen van deze blog meteen aan de slag met intenties zetten. Bij ieder klein ding dat je gaat doen. Bij het eten: “Ik geniet van elke hap. Ik voed mijn lijf.” Je kunt het zo gek niet bedenken! De kleinste momenten in de dag kun je als oefening nemen! Zo verbeter je jouw mindset. Als je hier beter in wordt, gaat het straks veel meer vanzelf. Dan hoef je er niet bewust bij na te denken. Af en toe zullen die belemmerende overtuigingen oppoppen en dat is helemaal oké! Want iedereen heeft weleens belemmerende overtuigingen. Het gaat er maar net om hoe jij ermee omgaat en hoelang jij je daaraan vast WIL blijven houden. Stap in de richting van je gevoel! Jij zult in het hier en nu je fantastisch voelen, omdat je er nu bewust mee bezig bent. Niet te veel in de toekomst willen hebben, want dan vergeet je te leven in het NU.

Daar gaat het om bij intenties zetten: dat jij je NU goed gaat voelen. Dat je NU vanuit het goede gevoel dat je nu hebt acties onderneemt en zo je levenspad gaat bewandelen. Het klinkt héél groot en dat is het misschien ook wel, maar maak het alsjeblieft klein. Zo klein mogelijk! Werk er elke dag aan en ben niet te streng voor jezelf! Focus je op je goede gevoel hoe jij je wil voelen en zet die kleine intentie!

Ik ben heel benieuwd wat het voor jou gaat doen als jij die intenties gaat zetten…


Over de schrijver
Tamara is Mindset- en Inspiratiecoach en heeft al meer dan 2000 mensen op verschillende gebieden gecoacht en begeleidt. Met haar Motivatieservice en Progressieplanner inspireert en motiveert ze mensen zodat ze hun droomleven gaan realiseren. Wil jij dat ook? Check haar podcast, blog, e-book of website.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down