Ik kan niet veranderen want.....
26 augustus 2021 
6 min. leestijd

Ik kan niet veranderen, want…

Beluister deze blog als podcast

Daar ben je weer! Fijn dat je er weer bij bent! Kijk je via YouTube, dan zie je dat ik in de gym sta. Het is rustig nu. Het lesgeven is voorbij en ik vind dit een fijne plek om mijn podcast op te nemen. Als ik meteen naar huis ga, dan zijn mijn kinderen er en is mijn man daar. Hier kan ik in alle rust wat dingen met je delen.

Karakter vs Gewoontes 

Ik wil het hebben over karakter vs gewoontes. Ik had een Q&A sessie tijdens de coachingssessies van de Motivatieservice. Het ging om karakter en gewoontes. Een karakter is een eigenschap die vastligt vanuit de genen, maar ook vanuit je ouders en grootouders. Dat zit in je en dat is vrij moeilijk te veranderen. Een gewoonte is iets wat je jezelf hebt aangeleerd of aangeleerd hebt gekregen en wat je makkelijker kunt veranderen. Een stukje karakter valt er ook weer een beetje onder, want het heeft veel te maken met opvoeding en hoe je familie tegen bepaalde dingen aankijkt. De lijn tussen karakter en aangeleerde eigenschappen is vrij dun. Daar wil ik het vandaag over hebben. Hoe kijk jij tegen jezelf aan en wat zeg je tegen jezelf?

Ik ben nu eenmaal zo, dus ik kan hier niets aan doen 

Heel vaak hoor ik van mensen dat ze denken dat ze zo in elkaar zitten en dat ze er niks aan kunnen doen dat ze zo zijn: “Zo ben ik heel mijn leven al, daar kan ik niks aan doen. Dat kan ik niet veranderen.” Ze verschuilen zich hierachter en leggen de macht buiten zich om. Als ik hoor over welke onderwerpen dat gaat, vind ik dat zo ontzettend zonde! Ik heb daar ook gestaan. Ik heb ook meegemaakt dat ik dacht: “Ik kan dat niet bereiken. Het is niet voor me weggelegd. Het zit niet in me (of juist wel).” Maar sinds ik hier bewust mee bezig ben, heb ik gemerkt dat ik dit kan doorbreken! Een karaktereigenschap is moeilijker te doorbreken, omdat dit toch wat vaster zit. Een gewoonte is iets wat je jezelf hebt aangeleerd en dat is iets gemakkelijker te veranderen. In mijn ogen is het in heel veel gevallen mogelijk. Niet alle gevallen maar de meeste gevallen waar jij je achter verschuilt.

ONZIN 

Herken jij deze gedachten? “Ik ben niet sportief. Heel mijn familie is niet sportief. Het zit gewoon niet in mijn karakter. Ik ben zo niet!” Dat is in mijn ogen geen karaktereigenschap, maar dat is de manier waarop jij dingen bekijkt. Want als jij een paar keer in de week je hardloopschoenen aantrekt en je gaat hardlopen, dan ben je ineens WEL sportief. Dan heb je die karaktereigenschap als het ware “verbroken” en dan ben je ineens sportief! Hier zit vaak het gevaar: je legt de situatie buiten je en bent ervan overtuigd dat je hier geen invloed op hebt. Je laat deze situaties bij je binnenkomen, je overkomen… Maar daar gaat het juist niet om! Het gaat er juist om hoe je er van binnen mee omgaat, hoe je naar deze situaties kijkt.
"Ik heb aanleg om dik te worden..." ONZIN...Je hebt waarschijnlijk een gewoonte gevormd om dingen te eten en te drinken die niet optimaal zijn om in goede shape te blijven. Dit is heel iets anders.

Zooo belangrijk is je mindset 

Heb jij bepaalde overtuigingen? Zijn dit dingen die je helemaal niet kunt veranderen? Heb je die overtuiging dat je dit niet kan veranderen, omdat je dit bij heel je familie al zag? Of zou er met wat werk toch iets mogelijk kunnen zijn? Zou je die “karaktereigenschap” kunnen veranderen? Die eigenschap die je hebt, maar die je helemaal niet fijn vindt? Die wil je veranderen en doorbreken. Door het buiten je neer te leggen, door te zeggen dat het in je familie zit… Ga eens kijken of dat niet een aangeleerde gewoonte is. Ga eens ECHT kritisch kijken of je dat niet kunt veranderen, want je mindset is ZO belangrijk daarin. Je mindset bepaalt hoe je tegen dingen aankijkt, hoe je ermee om gaat, hoe je een switch maakt om een ander persoon te zijn… Dit heeft alles met je mindset te maken! Ik heb het zelf ondervonden: ik dacht dat het niet voor mij weg was gelegd om veel geld te verdienen. In mijn familie had nog nooit iemand veel geld verdient, dus zal het wel in de familie zitten dat dit voor mij ook niet kon. 

Ik zie het ook vaak in families die wat voller zijn. “Ik kan daar niks aandoen, want dat zit in de familie.” Kijk eens of dit ECHT zo is. Of dat je er op een andere manier naar kunt kijken, dat je deze  “karaktereigenschap” kunt doorbreken. Wat als jij denkt: “Ik WIL helemaal niet zo in mijn vel zitten? Ik voel me niet lekker, ik ga dit doorbreken! Ik ga hiervoor, want ik WIL DIT NIET MEER. Ik ga ervoor om dit te veranderen!” Als je DIE mentaliteit hebt. Als je wil groot genoeg is en je er HELEMAAL voor gaat, dan ben ik ervan overtuigd dat het je gaat lukken. Ook al heeft je hele familie overgewicht.

Verschuilen

Daar zit het hem in: dat mensen zich vaak willen verschuilen achter karaktereigenschappen. Maar het zijn helemaal geen karaktereigenschappen. Mensen willen zich hier graag achter verschuilen, omdat dat makkelijker is om het buiten zichzelf te leggen. Dan hoef je er niks aan te doen, want “dan kun je er gewoon niks aandoen” omdat dat “gewoon in je familie zit.” Hoe tof zou het zijn als je die verandering wel kan maken? Als je er alles voordoet om het te veranderen? Kijk eens tot waar jij komt als je dit gaat doen. Dan weet ik zeker dat jij van jezelf versteld zult staan!

Er is niks mis met een karaktereigenschap, hè? Dat wil ik ook niet zeggen! Je hebt bijvoorbeeld als karaktereigenschap dat je introvert of extravert bent. Dit kan heel goed in je familie zitten. Heel veel introverte mensen die vinden het fijn om in zichzelf gekeerd te zijn, die kunnen zich prima alleen vermaken en die benutten hun me-time optimaal. Extraverte personen die laden zich juist op door veel mensen om zich heen te hebben. Daar krijgen zij juist weer energie van. Dat zijn dingen die vanuit je gevoel bij je zijn dan dat je die WIL veranderen. Dat is meer een karaktereigenschap, waar je niet veel aan kunt doen. Jij voelt zelf wat je het fijnste vindt. Daarin volg jij je gevoel…

Jij hebt echt die touwtjes in handen

Dat is de kern van deze blog: als jij jouw gevoel volgt en je wil echt HEEL graag iets voor elkaar krijgen, dan gaat dit jou lukken! Of dit nu een karaktereigenschap is of niet, ik weet zeker dat als je de juiste drive hebt om anders in het leven te staan dan kom je HEEL dicht bij de richting waar je wil komen.

Als jij iets tegen jezelf zegt. Of je hoort het je familie vaak zeggen:  “Het zit in de familie, daar kunnen we niks aandoen, zo zijn we nu eenmaal.” Ga dan eens kijken of dat ECHT zo is. Als je daar tevreden mee bent, dan is het natuurlijk helemaal oké! Maar als je zo niet WIL zijn, als je baalt van die eigenschappen die “je hebt”, probeer het dan juist te doorbreken. Kijk of jij die persoon bent die tegen zichzelf zegt: “Ik WIL dit niet. Ik ga dit veranderen en ik ga er ALLES aan doen om dit voor elkaar te krijgen!” En dat gaat jou lukken! Als je wil en het gevoel daarbij maar groot genoeg is!

Jij bent degene die de touwtjes in handen heeft! Heel veel succes en plezier ermee!

Wat is jouw overtuiging? Waarvan jij echt denkt dat je die niet kán veranderen?
Laat het me weten, ik ben heel benieuwd.


Liefs Tamara

Over de schrijver
Tamara is Mindset- en Inspiratiecoach en heeft al meer dan 2000 mensen op verschillende gebieden gecoacht en begeleidt. Met haar Motivatieservice en Progressieplanner inspireert en motiveert ze mensen zodat ze hun droomleven gaan realiseren. Wil jij dat ook? Check haar podcast, blog, e-book of website.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down