Ik doe het niet voor het geld... Stop je business!
26 augustus 2021 
in Mindset
10 min. leestijd

Ik doe het niet voor het geld... Stop je business!

Beluister deze blog via mijn podcast

Een te timide mindset kan je succes op het gebied van ondernemerschap in de weg staan. Ik vertel je er hieronder meer over.

Ik ben lekker opgeladen van een weekendje weg. Was met een vriendin naar Heerlen geweest. Het was lang geleden dat we wat diepere gesprekken konden voeren, maar nu was het eindelijk zover en dat was fantastisch! We hadden goed weer, hebben lekker op het terras gezeten en we hebben lekker kunnen praten. Ik ben dus helemaal opgeladen! 

Vandaag wil ik het graag hebben over financiën. Vorige week had ik een training van Veronique Prins van “Je Zaak voor Elkaar.” Ik was het zo met haar eens! Zij had het namelijk over een bedrijf hebben en dat heel veel mensen een bedrijf zien als “iets leuks doen”, maar geld verdienen hoeft dan niet. Je doet het niet voor het geld, maar omdat je het leuk vindt… Bullshit! Als je deze instelling hebt, maak er dan geen bedrijf van. Maak er een leuke hobby van of start een stichting of vereniging. Zo'n mindset past niet bij het ondernemerschap. Een bedrijf is er juist om winst te maken en geld te verdienen! Om met dat geld te investeren in jou of je bedrijf. Daarmee kom je vooruit. Op dit gebied heb ik ook ontzettend veel werk gehad, zodat ik het op die manier kon bekijken. Ik was altijd bang dat als ik geld vroeg voor mijn diensten of producten, ik iets verkeerds deed. Dan had ik het gevoel dat ik het geld van iemand anders “afpakte.” Op dat gebied moest mijn succesmindset nog groeien.

Ik WEET heel goed dat het niet zo is, maar zo VOELDE het wel. Vanuit vroeger heb ik bepaalde overtuigingen meegekregen: “Het geld groeit me niet op de rug.” “Mensen die veel geld hebben, die zullen het wel op een vreemde manier verdiend hebben.” En nog meer van dat soort dingen. Deze dingen zaten in mijn mindset en die heb ik er echt uit moeten trainen. Ik heb een mindset cursus gevolgd bij een mindset coach, ben op zoek gegaan naar mensen die me op dat gebied inspireerden. Het heeft mij echt geholpen! Door hiermee bezig te zijn, heb ik ook een andere kijk op geld gekregen. Het is niet zo dat ik het afpak! Het kenmerkt de groei van mijn mindset.

Verander je mindset ten aanzien van geld

Ga jij eens na op welk level je nu zit. Stel je voor: je hebt je product of dienst en iemand wil het kopen. Iemand heeft dat nodig om welke reden dan ook. Daar kunnen ze iets mee. Niet om het geld uit te geven, maar om iets met je product of dienst te DOEN. Om bijvoorbeeld progressie op het gebied van hun persoonlijke ontwikkeling mee door kunnen maken, of om anderen mee te helpen. Achter dat geld ligt een VERLANGEN en dat verlangen, dat koopt hij of zij!
Dit heb ik leren inzien: geld is ECHT alleen een ruilmiddel. Geld is niet iets wat je afpakt, maar ruilt voor jouw product en dienst, waar diegene weer heel veel aan heeft. Dat laatste stukje miste ik. Zij kochten iets, betaalden me geld en… daar bleef ik een beetje hangen. Ik vergat het hele stuk wat daarachter lag: dat zij hun leven met de Motivatieservice kunnen veranderen en dat ze een transformatie doorgaan! 

Hoe zit dat bij jou? Wat hebben de mensen aan jouw product of dienst? Wat is hun verlangen hierachter? Waar willen zij voor gaan? Daar hebben ze jouw product of dienst voor nodig! Als je er op deze manier naar kunt kijken, dan is het veel gemakkelijker om geld te vragen. Dan wordt het “geld vragen” bijzaak, maar gaat het echt om het verlangen van je klant, de transformatie die hij of zij daarmee door kunnen maken of waar ze blij van worden. Met jouw dienst of product gaan ze echt iets DOEN.

Intrinsieke motivatie om geld te vragen

Inmiddels heb ik geen problemen meer met geld vragen. Ik sta voor 100% achter mijn product (toen trouwens ook al, hoor). Sterker nog: ik vind dat ik te weinig geld vraag voor wat je ervoor terug krijgt. Vooral voor de transformatie die mensen door gaan maken en wat voor impact dit gaat hebben op hun leven. Hun hele mindset verandert. Ze maken veel progressie op diverse vlakken. Dit is ZOVEEL meer waard. Maar goed, de Motivatieservice bestaat nog niet zo lang. Ik wil er méér mensen in, die ook deze transformatie door willen maken. Die er ook klaar voor zijn om hun mindset aan te pakken. Dan kom ik op een gegeven moment wel op een level dat ik meer geld ga vragen. Ik gooi mijn prijzen omhoog wanneer IK voel dat ik daar klaar voor ben. Dat hoeft niet per se 1 keer per jaar. Dat doe ik vanuit mijn gevoel. Die vrijheid heb je als ondernemer gewoon! Dat maakt het ondernemerschap zo mooi.

We zitten zo vaak vast aan bepaalde regels. Het moet zo, het hóórt zo en dat geld verdienen “mag ik niet”, want "ik doe het niet voor het geld." Deze vastgeroeste mindset zit mensen vaak in de weg. Ga eens kijken wat je met dat geld kan doen! Kijk eens wat je onderliggende gedachten zijn. Stel je voor dat jij superveel geld verdient. Wat kun je daar allemaal mee doen? Het gaat niet om het “hebben van geld”, nee! Het gaat er juist om wat je ermee kunt DOEN! Dat is de juiste mindset omtrent geld.

Wat mijn intrinsieke motivatie is om geld te verdienen

Mijn intrinsieke motivatie wil ik met je delen. Als ik veel geld verdien, dan weet ik dat ik daarmee mooie herinneringen kan maken met mijn familie. Ik kan mijn familie meenemen op reis of ik kan een vakantiehuis kopen. Ik kan zelfs een camper kopen waar al mijn vrienden en familie gebruik van kunnen maken, omdat ik dat kan GEVEN. Deze mindset geeft me zo een enorm geluksgevoel. DAARVOOR wil ik geld verdienen! Niet om het zelf te hebben, maar om anderen mee te nemen. Anderen die het misschien niet snel kunnen of willen doen. Die mensen wil ik juist deze ervaringen meegeven! Hoe fantastisch is dat als ik dat met mijn verdiende geld kan realiseren? 

Ik schaam me er ook niet meer voor omdat ik veel geld wil verdienen. Ik heb een bedrijf en ik ga daar mijn geld mee verdienen! En dat doe ik niet “over de rug van anderen”, maar omdat ik mensen enorm goed help. Zij hebben dat geld over voor een geweldige transformatie op het gebied van mindset en intrinsieke motivatie, dus zij betalen dat aan mij. En zo zit het in elkaar! Als je dat zo kan zien, geeft dat je andere inzichten. Het verandert je mindset.
Ook goede doelen, bijvoorbeeld. Hoe tof is het als je geld over hebt om bijvoorbeeld een kind te redden? Hoe voelt het als je met het door jou verdiende geld een leven kan redden? Goede mensen met heel veel geld doen goede dingen met hun geld, slechte mensen doen slechte dingen met hun geld. Jij bent een goed mens, dat weet ik zeker! Daar ga ik gewoon vanuit 😉 Dus als jij veel geld verdient, ga je dat uitgeven aan goede dingen. Dat betekent niet dat je ALLES weg moet geven, want jij mag er ook zijn! Jij mag ook leuke dingen voor jezelf doen van dat geld. Als je lekker in je vel zit, dan draag je ook die positieve vibe uit. Alles heeft impact op je omgeving, dus ook voor jezelf zorgen hoort daarbij. Je mag het zelf ook goed hebben! Wat is jouw motivatie om geld te verdienen?

Werk aan je Money Mindset

Dat is ook iets waar je aan mag werken: je Money Mindset. Volg mensen op social media die iets met Money Mindset doen, die totaal het tegenovergestelde hebben van wat jij nu hebt. Van wie jij denkt: “Wauw, zo zou ik ook wel willen denken.” Ga die mensen volgen! Omring je door die mensen en je mindset gaat ook veranderen! Beluister podcasts, lees boeken over dat onderwerp. Je gaat er anders naar kijken. Het verandert je mindset en intrinsieke motivatie.

Ik wil ook graag de studie van mijn kinderen betalen, zodat zij niet krom hoeven te liggen of een lening af hoeven te sluiten. En ja, het is natuurlijk belangrijk om je kinderen te leren en te ervaren wat de waarde is van geld. Maar ik ben ervan overtuigd dat we dit in heel ons proces al doen. We zijn er heel bewust mee bezig. Hoe fantastisch is het als wij de studie van onze kinderen kunnen betalen? Zij kunnen hierdoor vrij denken. Er zijn geen beperkingen. Misschien heb jij in een lastige financiële situatie gezeten, waardoor je elk dubbeltje om moest draaien. Dan weet je dat je niet vrij kunt denken. Dat het stress oplevert. Dat je niet aan leuke dingen kunt denken, omdat je maar die rekeningen moet betalen. Het heeft zo een enorme invloed op je mindset. Ik heb daar ook gezeten en dat is gewoon klote. Je kunt er niet goed van slapen, het is stressvol en het heeft invloed op alles. Je hebt altijd tijd tekort. Die financiële situatie drukt zo erg op je schouders, dat je niet vrij kunt denken. En ik wil dit bij mijn kinderen juist voorkomen door hun studie te financieren. Zo kunnen zij lekker hun studie gaan volgen en breder kijken, zonder dat ze denken: “Shit, ik moet straks ook nog heel mijn studie gaan betalen!” “Ik kan dit niet doen, want ik moet eerst die studie afbetalen.” 

Mijn kinderen, mijn intrinsieke motivatie

Ik snap dat je er enorm veel van leert als je van alles terug moet betalen. Maar dit is niet wat ik voor mijn kinderen wil. Ik ben ervan overtuigd dat ik NU al meegeef hoe ze met geld om kunnen gaan, wat de waarde van geld is, dat geld niets slecht is, dat je niet keihard moet werken voor je geld… Want dat is ook iets wat heel veel mensen denken. Dat hoeft niet! Je kunt geld verdienen op een manier die bij jou past, wat jij fijn vindt. Dat jij juist doet wat je leuk vindt. DAT wil ik mijn kinderen meegeven. Ik wil ze niet meteen met een hoop schulden opzadelen. Ze zullen er ongetwijfeld veel van leren, maar hoeveel leren ze niet als ze vrij kunnen denken? Als ze vrij kunnen zijn in hun gedachten en de dingen doen die ze WILLEN doen en hun gevoel kunnen volgen? Mijn mening is dat ze daardoor VEEL MEER leren. Dat levert een veel betere mindset op.

Dat is voor mij ook een drive om geld te willen verdienen. Omdat ik daarmee mooie dingen kan doen en mijn kinderen ook. Dan kunnen zij mooie dingen voor zichzelf doen EN voor anderen. ZO kunnen zij hun fijnste leven leven. Zo weten ze dat er heel veel mogelijk is! Dat wil ik ze meegeven en niet dat ze vooraf al denken dat er weinig mogelijkheden zijn, omdat ze vastzitten aan die financiële druk. DAT is de drive die erbij mij inzit om een GOEDE dienst te hebben, waarmee ik mensen help next level te gaan.
Dat die mensen realiseren: “Wauw, wat ik nu heb ervaren is ZO fantastisch! Dit wil ik doorgeven aan anderen!” Onbewust doen ze dat al. Met de Motivatieservice, met mijn dienst, gaan die mensen hele transformaties door! Van een heel onzeker persoon naar iemand die heel zelfverzekerd is geworden en weet wat ZIJ wil en die daarvoor GAAT. Twijfelaars die niet wisten hoe ze moesten beginnen met bewegen en of beweging iets voor hen was: zij zijn nu aan het hardlopen en zitten lekker in hun vel! Ik vind het superleuk en fantastisch om hier een bijdrage aan te leveren! Deze progressie op het gebied van je mindset doet me goed.

Mijn Money Mindset: anderen helpen én daaraan geld verdienen

Dat is het fantastische van ondernemen op deze manier: Dat je prettig werkt, leuke dingen doet EN daar je geld mee verdient en dat je met dat geld weer fantastische dingen kan doen.
Mijn mening is dat deze achterliggende gedachte er moet zijn. Voor jou en voor je bedrijf. Verschuil je niet achter: “Ja, maar ik doe het niet voor het geld.” Kijk eens wat voor mooie dingen je met dat geld kunt doen, wat voor mooie dingen je er mee MOET doen. Dat is de juiste mindset om te hebben.

Het is zonde als je het “niet doet voor het geld”, omdat je dan lekker klein kunt blijven en niet uit je comfortzone hoeft te stappen. Want dat schuilt er vaak gewoon achter: angsten. Ga eens kijken wat je kunt doen met dat geld! Spreek je verlangen achter je geld eens uit en GA daarvoor! Zeg tegen jezelf: “Ja, ik verdien veel geld. Het maakt niet uit wat mensen ervan zeggen, want IK weet wat ik ermee kan doen. IK weet hoeveel mensen ik blij kan maken met het geld dat IK verdien.” Hoe fantastisch is dat? Als je je Money Mindset kan switchen, dan ga jij zien wat voor mogelijkheden je allemaal hebt met je bedrijf. Je gaat dan zien wat voor stappen je nog meer kunt zetten op financieel gebied. Dus ga eens kijken welke belemmerende overtuigingen je hebt op het gebied van geld. Stel jezelf de vraag waarom je geld wil verdienen. Wat is je intrinsieke motivatie? Doe je het echt niet voor het geld? Overweeg dan om van je bedrijf een hobby of een stichting te maken. Als je een bedrijf hebt waarmee je ook geld wil verdienen, ga dan eens na wat je verlangen achter dat geld is. Wat is je Money Mindset?

Wat wil je ECHT graag met dat geld doen? Als je daar antwoord op hebt, is het veel gemakkelijker om tegen jezelf te zeggen: “Ik doe het voor het geld, want dan kan ik dit verlangen naleven.”
Hoe is jouw Money Mindset nu? Wat zou je voor jezelf kunnen veranderen om anders naar geld te kijken? 

Veel succes met geld verdienen! Ik gun het jou ook, want ik weet zeker dat je er hele mooie dingen mee gaat doen!

Liefs, Tamara

Over de schrijver
Tamara is Mindset- en Inspiratiecoach en heeft al meer dan 2000 mensen op verschillende gebieden gecoacht en begeleidt. Met haar Motivatieservice en Progressieplanner inspireert en motiveert ze mensen zodat ze hun droomleven gaan realiseren. Wil jij dat ook? Check haar podcast, blog, e-book of website.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down