Goede voornemens, onzin!
27 november 2020 
5 min. leestijd

Goede voornemens, onzin!

Beluister hier deze blog via mijn Podcast

1 januari is de dag! Yes, je gaat ervoor! Je begint vol goede moed met je goede voornemens en op een gegeven moment zwakt het na een paar weken af. Het ebt een beetje weg en voor je het weet verval je weer in je oude patroon. Herkenbaar?

Je ziet het enorm bij de sportscholen: vanaf 1 januari stromen de nieuwe abonnementen binnen en halverwege februari – echt waar, dat is maar zes weken later!- dan is het weer rustig. Een enkeling blijft nog fanatiek, maar het grootste deel is al afgehaakt. Hoe komt dat nou en wat kun je eraan doen? Ik zal je een paar tips geven.

1. Zie 1 januari niet als een magische dag

Voor mij is 1 januari géén magische dag. Want waarom zou je wachten tot 1 januari met je goede voornemens? Is het uitstelgedrag? Of een dan-ga-ik-écht-starten-momentje? Mijn belangrijkste vraag is: HOE graag wil je? Hoe graag wil je het echt ZELF? Of vind je dat goede voornemens op 1 januari erbij horen? Waarom moet je het van jezelf? Denk eens na over deze vragen.

Het is niet zo dat 1 januari geen goed moment is om te starten. Voor sommige mensen kan dit juist heel goed werken. Maar dat wekt bij mij de volgende vraag op: Waarom wachten? Want als jij echt iets héél graag wil, waarom begin je er dan niet nu mee? Als jij voelt dat jij NU iets wil veranderen, dat je NU iets wil gaan doen, waarom begin je niet nu meteen?

 

2. Stel jezelf de juiste vragen

Niemand voelt zich er beter door om goede voornemens te maken en na een paar weken af te haken. Daarom is het belangrijk dat jij voor JEZELF de juiste goede voornemens maakt. Om deze te maken, moet je jezelf een aantal kritische vragen stellen.

1. Waarom wil ik dit voornemen starten?

Denk eens kritisch na over deze vraag. Als je vindt dat goede voornemens op 1 januari erbij horen, omdat iedereen het doet, is jouw kans van slagen 0%. Je moet het ZELF willen, daar begint het in mijn ogen mee! Dus start met iets wat jij ECHT ZELF wil doen. Verdeel deze vraag onder kleinere vragen:

  • Wil ik dit voornemen voor mezelf?
  • Wil ik het voor iemand anders?
  • Waarom wil ik vijf kilo afvallen? Welke gedachte zit hierachter? Stel jezelf de waarom-vraag regelmatig en denk hier heel kritisch over na! Dan kom je bij de kern. En als je bij de kern komt, kun je nu meteen een gevoel oproepen. En vanuit dat gevoel ga jij naar je goede voornemen toeleven. Als dit lukt, dan ga jij je doelen behalen. Dat weet ik 100% zeker!

2. Welk gevoel krijg ik bij het idee dat ik deze goede voornemen waar kan maken?

Even terug naar het vorige puntje en naar wat ik al vaker in andere podcasts en blogs heb benoemd: gevoel is ontzettend belangrijk! Dus… Welk gevoel krijg jij bij de gedachten als jij straks je goede voornemen hebt behaald? Denk hier goed over na, beschrijf dit zo uitgebreid mogelijk en houd dit gevoel vast!

 

3. Welk groter doel bereik ik met dit goede voornemen?

Ongeacht wat je goede voornemen is, het zal invloed hebben op meer gebieden. Wil jij je bijvoorbeeld fitter en energieker voelen? Dan heeft dit invloed op heel veel gebieden. Want voel jij je fitter en energieker, dan kun jij er meer zijn voor je kinderen en partner. Dan begin jij je dag krachtig en vrolijk en dat zie je ook op je werk terug.

 

3. Denk niet vanuit tekorten, maar denk vanuit je verlangen

“1 januari. Dán ga ik beginnen met op mijn voeding letten, dus… ik ga me de komende tijd volproppen met alles waar ik zin in heb!”

 

“1 januari. Dán ga ik beginnen met drie keer per week sporten, dus… daar ga ik nu van genieten door elk vrij moment op de bank neer te ploffen.”

Hoor je hoe raar dit eigenlijk klinkt?

Je stelt een doel in de toekomst met wat je graag wil doen, maar eigenlijk praat je naar dat voornemen toe alsof het iets verschrikkelijks is! Want straks mag je niet meer snoepen, straks mag je geen tv kijken, straks heb je minder tijd om een dutje te doen… Als die gedachten eruit springen, dan zijn je voornemens gedoemd om te mislukken, echt waar!

Als je jezelf aanpraat dat jij straks iets verschrikkelijks gaat doen, dat je straks allemaal dingen niet meer mag doen, dan heb je een verkeerd startpunt! Want dan ga je denken in te korten. Dan ga je niet genieten van het moment straks en ga je je doelen niet behalen. Je denkt in een vervelende emotie die je eraan koppelt. Bovendien is er altijd wel een excuus om te stoppen met je goede voornemen: een verjaardag, een feestje, een traktatie op werk…

Probeer het van de andere kant te zien: hoe graag wil jij je fit en energiek voelen, zodat jij er fijn kunt zijn voor je kinderen, dat jij je dag goed kan beginnen of welke goede reden jij ook hebt om een goede voornemen te beginnen? Wil jij echt iets heel graag? Verander het dan direct. Houd het gevoel van verlangen, wat je nu direct op kunt roepen, vast. Als je vanuit dat gevoel je voornemen in gaat zetten, dan gaat het zoveel gemakkelijker worden om deze door te zetten!

Denk niet in tekorten, denk vanuit je verlangen. Wat wil ik? Wat kan ik zelf doen om dit mogelijk te maken? Probeer je je daar op te focussen. Dat kun je nu al doen. Doe het nu direct, want je gaat echt meteen veranderen. Maar die belemmerende overtuigingen die je hebt, die moet je switchen.

 

4. Wil het echt zélf!

Ik val misschien een beetje in herhaling, maar ik wil het je zó graag duidelijk maken… Wil het ECHT zelf! Zorg ervoor dat jij bij je verlangen komt, voordat je je goede voornemens stelt. Je kunt echt alles gaan bereiken als je maar bij het juiste gevoel komt en als jij vanuit je verlangen gaat handelen! Het kan je hele leven compleet op een positieve manier veranderen!

Als jij het juiste gevoel en verlangen hebt, dan is het geen straf om iets te laten. Dan doe je het gewoon. Dan hoort het er gewoon bij, omdat jij het diepste verlangen hebt om dat te bereiken.
Ik kom nu even terug bij mijn Podcast 2: “Wie wil jij zijn?”. Beluister deze Podcast als jij voor jezelf nog niet duidelijk hebt wie je wil zijn.

Ik heb ook een goede voornemen gemaakt. Dat voornemen voel ik ZO sterk, daar verlang ik zo naar dat het me gewoon gaat lukken! Benieuwd welke voornemen dat is? Beluister Podcast 11: afspraken maken met jezelf.

Heel veel succes met het maken van je goede voornemens. Heel veel succes met het DIRECT starten met deze goede voornemens! Als je nu zou starten, dan ben je in 1 januari misschien al fit… Misschien, nee. Dan bén jij gewoon al fit!

Over de schrijver
Tamara is Mindset- en Inspiratiecoach en heeft al meer dan 2000 mensen op verschillende gebieden gecoacht en begeleidt. Met haar Motivatieservice en Progressieplanner inspireert en motiveert ze mensen zodat ze hun droomleven gaan realiseren. Wil jij dat ook? Check haar podcast, blog, e-book of website.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down