Energieloos? Doe dit!
15 juli 2021 
in Actie
16 min. leestijd

Energieloos? Doe dit!


Beluister hier deze podcast


Hallo, lieve mensen! Vandaag ga ik het over een leuk onderwerp hebben. Nou ja, leuk? Misschien is interessant een betere woordkeuze. In ieder geval is het een onderwerp waar veel mensen tegenaan lopen. Ik merk om me heen dat er behoefte aan was. Ook had ik in mijn Facebookgroep voor ondernemende moeders gevraagd waar ik mee kon helpen. Misschien loop jij hier ook tegenaan en heb je veel aan deze blog met als onderwerp: hoe krijg ik meer energie?

Mensen willen graag meer energie. Dat is logisch. Fit, energiek, slank, succesvol: we willen het allemaal zijn. Met energie kun je meer doen. Je bereikt meer, je zit lekkerder in je vel, het ondernemerschap gaat voor de wind en je staat sterker in je mindset. Dit komt omdat je vanuit de juiste energie werkt. Je zit als het ware in een high vibe. Zo energiek wil je jezelf het meeste van de tijd voelen. Dan is je intrinsieke motivatie ook hoog. Je wilt deze energie omzetten in acties.

Hoe krijg je meer energie? Hoe komt het dat je nu geen energie hebt? Met behulp van deze vragen kun je erachter komen waarom je geen energie hebt. Zo kun je gericht dingen aan gaan pakken en zul je over een tijdje merken dat je meer energie krijgt! Niet lekker in je vel zitten behoort tot het verleden. Je zult progressie maken, beschikken over voldoende intrinsieke motivatie en je mindset zal krachtiger zijn.

Vraag 1: hoe is je intrinsieke motivatie? Doe jij wat je leuk vindt?

De eerste vraag die je jezelf mag stellen is: doe jij wat je leuk vindt in je algemene leven? Dit is echt een belangrijke vraag! Als je niet doet wat je leuk vindt, zul je ook minder intrinsieke motivatie voelen.

Ik weet nog dat ik in een vleesfabriek werkte als operationeel manager bij de kippenboutjes in de koelcel. Het was daar koud! Ik stuurde mensen aan, zodat de kippenboutjes op de lopende band goed liepen. De shift was van 5.00 – 15.00 uur. Elke dag lang! In de kou! Maar, ik dacht dat ik het werk leuk vond. Na een aantal maanden kwam ik erachter dat dat niet zo was. Ik kwam mijn bed moeilijk uit, mijn energie raakte op, ik had geen intrinsieke motivatie om mijn best te doen en ik zat niet meer lekker in mijn vel. Dit werk was het grootste gedeelte van mijn leven! Het vrat energie. Het ging door in mijn privéleven, in mijn slaap en in mijn humeur. Mijn hele mindset werd er door aangetast. Als ik terugkwam van het werk had ik er de pest in om weer naar bed te gaan, want de volgende dag MOEST ik weer naar werk. Het was ZO extreem wat het me deed! Mijn hele motivatie en intrinsieke motivatie werd aangetast. Je komt tijd tekort om gewoon mens te zijn.

Niet lekker in je vel zitten door een vervelende situatie

Ik had veel eerder de keuze moeten maken om uit deze situatie te stappen. Toen ik die keuze had gemaakt, realiseerde ik me dat mijn werk me zo energieloos liet voelen. Het kostte me energie om uit mijn bed te komen, het kostte me energie om naar mijn werk te gaan en het stond me tegen om de hele dag in de kou te werken. Echt ALLES aan dat werk vond ik vervelend. Daarom maakte ik de keuze om te stoppen. Dus ik ging op zoek naar iets anders. Het maakte me niet uit WAT, zo erg was het inmiddels. Als ik daar maar weg kon! Niet lekker in je vel zitten heeft vaak een onderliggende reden, en dit was de mijne. Het had een negatieve invloed op alles, zelfs mijn intrinsieke motivatie en mindset.

Stoppen heeft voor mij alles veranderd! Heb ik daarna iets gevonden wat ik echt leuk vond en wat ik de rest van mijn hele leven wilde gaan doen?        Nee, want ik had het op dat moment nog niet gevonden. Maar ik maakte voor mezelf wel de keuze: dit ga ik NIET MEER DOEN! In deze situatie blijven heeft voor niemand zin. Ik ga er alleen maar aan onderdoor en het wordt steeds erger. Dus ik stop hiermee en vanuit daar ga ik verder kijken. Die mindset heeft voor mij alles veranderd! Eindelijk kon ik weer progressie gaan maken als mens.

Meer energie en een sterkere intrinsieke motivatie

Toen ik daar mijn baan op had gezegd, merkte ik het meteen. Ik kreeg mijn energie terug, ik zat lekker in mijn vel en het maakte me niet eens uit dat ik toen OOK iets deed wat ik niet leuk vond. Want ik ging weer in een fabriek werken. Heel simpel werk. Je deed de hele dag hetzelfde. Ik vond het heerlijk, omdat ik uit die andere situatie was! Er is natuurlijk niks mis met simpel werk of elke dag hetzelfde doen, als je daar gelukkig van wordt. Ik wist dat ik dit niet mijn hele leven zou willen doen. Daardoor wist ik ook dat ik niet te lang in deze situatie moest blijven zitten, omdat ik dan weer hetzelfde mee zou maken. Maar ik had progressie gemaakt, want ik was me hier bewust van! Van tevoren wist ik dat ik ondertussen op zoek ging naar iets wat ik super leuk zou vinden, waar ik HELEMAAL voor zou gaan en wat HELEMAAL bij mij zou passen! Zo zijn er heel snel goede stappen gemaakt en ben ik bij een leuke job gekomen, waar ik 10 jaar heb gewerkt en waar ik mijn energie kwijt kon. Mijn mindset en intrinsieke motivatie verbeterde zienderogen.

Dat is wat ik je mee wil geven. Zit jij nu ook in zo’n situatie? Heb je een baan die je niet leuk vindt en denk je elke keer als de wekker gaat: “Shit, ik moet weer?” Dan zou je daar naar kunnen kijken. Bedenk hoe je je zal voelen als je dit werk nog een jaar zou moeten doen. Hoe ziet je leven er dan uit? Hoe staat het dan met je energie? Hoe is je mindset? Voel je nog voldoende intrinsieke motivatie om er wat van te maken? Vind je het tof en superleuk wat je doet? Of voel je de schrik in je lichaam toenemen bij het idee dat je dat werk nog een jaar moet doen? Denk hier maar eens heel goed over na. Schrijf deze vraag en de antwoorden op. Kun jij volmondig ja zeggen, dan zit je goed. Twijfel je nog een beetje, dan ga je al snel richting de nee. Dit zou één punt kunnen zijn waardoor je weinig energie hebt.

Vraag 2: beschik je over de juiste slaap mindset?

Slaap is ZO belangrijk. Slaap wordt enorm onderschat. Toch denken veel mensen nog altijd dat weinig slapen één van de ingrediënten is voor een succs mindset. Dat is niet zo. Als jij onvoldoende slaap krijgt, dan werkt het door in je dag en in je week. Misschien heb je al maanden geen energie doordat je structureel te weinig slaapt. Slaap je 7 à 8 uur minimaal? Als je dat niet doet, kan het zijn dat je niet lekker opstaat. Je weinig energie hebt, alles voelt zwaar en negatief. Ga eens na of je wel voldoende slaapt. Is het antwoord dat je te weinig slaapt, bouw je slaap dan op. Ga dan eerder naar bed. Zeg niet: “Ja, maar ik heb mijn uurtjes voor de tv nodig om tot rust te komen van mijn baan (die ik niet eens leuk vind). Mijn energie is op en de tv laadt mijn energie weer op.” Probeer deze gedachtegang te doorbreken. 

Probeer te denken: “Hé, ik ga er NU voor zorgen dat ik op tijd naar bed ga. Dan heb ik voldoende slaap. Als ik dat al getackeld heb, dan voelt de volgende ochtend minder zwaar en heb ik meer energie aan het eind van de dag.” Slaap werkt in heel veel dingen door, dus kijk naar je slaap. 

Slaap ik voldoende? Is het antwoord nee? Ga dan kijken of je meer slaap kunt pakken. Slaap is ook even tijd voor jezelf. Het is wat me time.

Ga je op tijd naar bed maar kun je moeilijk in slaap vallen, dan is meditatie misschien iets voor je. Op Netflix staat een slaapmeditatie van Headspace die je kunt bekijken. Op het gebied van je nachtrust kun je een hoop progressie maken.

 

Vraag 3: beweeg je?

Ben jij in beweging? Zet je voldoende stappen? Ben je lid van een sportvereniging? Doe je trainingen? Ga je naar de sportschool? Beweeg je voldoende?

Misschien zit je de hele dag op kantoor. Dan kom je thuis en je kinderen komen thuis. Je gaat koken, je gaat eten. Je bent opgebrand van die lange werkdag en ploft op de bank, Netflixje erbij. Dan ben je helemaal niet in beweging. Je lichaam heeft beweging nodig! Om energie te krijgen moet jij je lijf in beweging gaan zetten om energie op te wekken, zodat je meer energie krijgt om je dag goed door te brengen.

Beweeg ik voldoende? Stel jezelf die vraag. Minimaal een half uur matig tot intensief te bewegen is echt het minimale van het minimale voor jezelf om in beweging te komen. Dat MOET je voor jezelf inplannen. Mijn Progressieplanner kan je hierbij helpen. Doe dit ook echt voor jezelf! Geen tijd om te sporten? Dat is een smoes. Bovendien is lekker bewegen ook even tijd voor jezelf. Het gaat neerslachtigheid tegen en vergroot je zelfmotivatie.

Vraag 4: Hoe is het gesteld met mijn mindset?

Wat is je mindset? Zit je mindset goed in elkaar? Ben je mentaal sterk om patronen te doorbreken of laat je jezelf snel uit het veld slaan?

Gisteren haalde ik mijn oudste dochter op en ik hoorde een moeder het volgende zeggen: “Shit, ik heb alwéér een rotdag! Dit is al de zoveelste! Ik hoop echt dat het binnenkort over is.” Deze mensen hebben de verkeerde mindset. Die laten zich het leven overkomen. Er is geen intrinsieke motivatie om deze problemen aan te pakken.

“Het komt aanwaaien dat ik een rotdag heb. Ik kan hier niks aan doen. Het ligt allemaal aan anderen dat ik een rotdag heb!” Hierin hoor ik al meteen dat de mindset niet goed is. Zij laten hun leven beïnvloeden door de buitenwereld. Dit heeft allemaal te maken met je mindset! Dus stel jezelf de vraag: zit mijn mindset goed? Master your mindset!

Doelen opstellen om dit aan te pakken

Als je op één of meerdere vragen “nee” hebt geantwoord, dan is er werk aan de winkel. Deze factoren kunnen je energieloos laten voelen. Deze vier vragen staan allemaal in verbinding met elkaar. Je kunt niet één punt aanpakken en de andere niet. Helemaal niet als er meerdere punten niet lekker zitten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je mindset niet goed zit dat je denkt dat je jouw werk niet leuk vindt, maar dat je er met een andere mindset weer heel anders tegenaan kijkt. Dat je werk superleuk is!

Probeer de bovenste 4 vragen voor jezelf goed te beantwoorden. Als je alles hebt nagelopen, probeer je te werken aan de dingen die niet goed zitten. Je kunt hiervoor doelen opstellen. Zo pak je het echt aan. Je zult merken dat je meer energie krijgt. Ik weet zeker dat als jij één punt aan gaat pakken, dat je daardoor meteen meer energie krijgt. Doe er iets aan! JIJ hebt de KEUZE om dat te veranderen! Gooi het gesprek open, zoek ander werk, neem wat meer tijd voor jezelf of zoek een hobby waar je energie van krijgt. Dat is ZO belangrijk. Spreek je groeimindset aan. Mensen blijven zo vaak hangen in een bepaalde job.

15 jaar geleden werkte ik bij een bedrijf waar heel veel mensen zeiden: “Oh, ik vind dit werk echt HELEMAAL niet leuk. Ik ga dit niet lang blijven doen.” Maar als ik die mensen nu zie of spreek, dan doen ze nog steeds hetzelfde! Zij blijven maar hangen in het cirkeltje. Ze durven de stap niet te zetten, omdat ze bang zijn geen baan meer te hebben. De intrinsieke motivatie ontbreekt. Zij kiezen voor de veiligheid, terwijl ze het eigenlijk niet leuk vinden. Dat wil je juist doorbreken! Want er ligt juist ZOVEEL meer achter dat veilige! Probeer die keuze voor jezelf te maken! Het hoeft niet meteen de perfecte keuze te zijn, maar doe iets. Vanuit die niet perfecte keuze kun je ook weer verder kijken. Zo kom je bij die perfecte job die jij super leuk gaat vinden! Geef het de tijd, wil niet meteen het beste van het beste, maar maak wel die stap om uit het cirkeltje te komen. De keuze maken is essentieel als je progressie wilt maken.

Ik help je mee door de vier vragen nog meer toe te lichten.

Is je intrinsieke motivatie op orde en doe jij wat je leuk vindt?

Heb je leuk werk, heb je leuke hobby’s, heb je een leuke relatie? Als de antwoorden hier nee op zijn, zorg dan dat je het aanpakt. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat deze dingen echt niet leuk zijn. Het kan natuurlijk ook aan je mindset liggen. Dat je bijvoorbeeld DENKT dat je niet lekker in je relatie zit. Als je aan je mindset werkt, kun je wellicht inzien dat je relatie eigenlijk fantastisch is!

Maar doe jij wat je leuk vindt? Het is misschien erg confronterend, maar jij wil weten hoe je meer energie gaat krijgen! Nou, dit is één van de beste vragen die je jezelf kunt stellen. Als je dit verandert, weet ik ZEKER dat je je energie terugkrijgt. Dit beïnvloedt alles in je leven. Je gezinsleven wordt beter, jij zit lekkerder in je vel, je hebt zin om te bewegen, je mindset is sterker, je hebt minder vaak het gevoel dat je tijd tekort komt en je hebt energie om leukere dingen te gaan doen. Dit alles omdat je beter in je vel zit. Het werkt in zoveel dingen door!

Hoe zit het met je slaap mindset?

Slaap je voldoende? Ga eerder naar bed. Pak meer slaap. Als je te weinig tijd voor jezelf hebt, pak dan wat meer me time. Als je voldoende slaapt, maar te weinig tijd voor jezelf hebt, kijk dan of je iets eerder naar bed kunt gaan om iets vroeger op te staan de volgende ochtend. Vlak voor de kids wakker zijn pak je die me time. Dit kan zoveel opleveren! Eigenlijk had ik dit als punt 5 aan moeten stippen. Pak jij voldoende tijd voor jezelf? Zo belangrijk!

Maar goed, je nachtrust. Pak jij voldoende slaap? Als je voldoende slaapt, werkt het ook door in de rest van de dag. Harde werkers denken vaak dat minder slaap en meer cafeïne de sleutel is tot succes. Dat is de verkeerde slaap mindset. Bovendien is slapen ook wat extra tijd voor jezelf.

Is de intrinsieke motivatie om te bewegen er?

Beweeg jij voldoende? Kom jij letterlijk fysiek in beweging? Wandel je? Wandelen is makkelijk om toe te passen. Je kunt wandelen met je kinderen, je baby, zelf een blokje om of in de tuin wandelen.

Toevallig had ik vorige week een stappendoel gezet van 10.000 stappen. Ik wilde niet van huis, want het was lekker weer. Dus ik besloot in de tuin te gaan wandelen. Nu hebben we ook een grote tuin, maar als je een klein tuintje hebt kun je ook gewoon rondjes wandelen. Ben je een telefoongesprek aan het voeren, doe dit wandelend. IJsbeer al telefonerend in de kamer of de tuin. Het is mogelijk met kleine kinderen. Neem ze mee. Of als je partner thuis is, ga zelf even wandelen en laat de kinderen thuis. Of wandel als de kinderen op school zijn. Ga wandelen tijdens de lunchpauze. Als je dit al doet en je merkt dat je minder energie hebt, kijk of je kunt gaan sporten of ga een teamsport doen die je leuk vindt. Ga naar de sportschool. Het maakt niet uit waar je voor kiest, maar kom in beweging!

Hoe zit het écht met je mindset?

Mindset. Zit jouw mindset goed? Pak je zelf je verantwoordelijkheid? Of zeg je negatieve dingen zoals: “Ik kan het niet, ik durf het niet, ik wil het niet of ik moet het echt veranderen (maar onderneem je geen actie?).” Word je hier bewust van. Jij hebt echt zelf de touwtjes in handen!

“Ik voel me goed, wat er ook gebeurt! Ik heb die controle om het te veranderen. Ik ben degene die negatief tegen een situatie aankijkt. Ik ben degene die dat ook kan veranderen! Ik ben degene die werk van binnenuit kan doen, door mezelf goed te voelen. Niet door het van buitenaf binnen te laten komen.” Pak je verantwoordelijkheid! Verander je mindset.

Bekijk het per situatie. Wat is mijn mindset in deze situatie? Vertel jezelf: "oké, dit is een leerpunt voor me. Helemaal prima, ik neem het mee voor een volgende situatie en ik ga door! Ik laat dit niet mijn dag of gevoel beïnvloeden en ik zorg dat ik in mijn hoge energie blijf." Dat hoeft niet te betekenen dat je de hele dag hyper bent en enthousiast doet over letterlijk alles, maar je voelt het ZELF. Je voelt dat je in een hoge energie en een goede vibe zit. Je voelt het van binnen en het hoeft niet eens van buiten merkbaar te zijn.

Ga eens na of je mindset goed is. Als je daar nog wat aan mag veranderen, probeer je hier dan telkens bewust van te zijn. Elke keer als je bewust bent van de negatieve woorden die je tegen jezelf zegt, switch ze! Zeg: “Oké, ik ben me er bewust van dat ik dit tegen mezelf zeg. Ik ga dit anders aanpakken.” Zo verander je jouw mindset.

Je hebt ECHT de touwtjes in handen over hoe jij je voelt. Dit is zo ontzettend belangrijk! Dit wordt zo onderschat! Zoveel mensen leven hun leven door te laten bepalen wat er gebeurt door de buitenwereld en stappen in de slachtofferrol.

“Iemand zei iets naars tegen me en ik zit hierdoor al een week door in zak en as.” Zeg tegen jezelf: “Hij of zij zei iets tegen mij. Wil ik daar iets mee? Ben ik het daarmee eens? Nee, ik laat het los en ga door.” Blijf niet hangen in zo’n situatie! Jij hebt de controle over je emoties en je gevoelens, dus pak die verantwoordelijkheid. Werk eraan! Dit kun je elke dag doen in kleine stapjes. Zo ontstaat een veel sterkere mindset. Als lifestyle coach kan ik je hierbij helpen.

Maak progressie richting een goede energie

Als je me al langer volgt, weet je dat ik geloof in kleine stapjes zetten. Elke keer een klein stapje zetten is weer een stapje dichter naar waar jij wil komen. Geef het de tijd en zet kleine stapjes. Wil je gaan sporten? Ga dan niet meteen 5 keer per week naar de sportschool, maar maak elke dag een kleine wandeling.

Kleine stapjes: niet meteen drie uur eerder naar bed, maar begin eens met een kwartiertje. Wil je ander werk? Ga niet meteen voor het beste van het beste werk. Als je je nu vervelend voelt door werk en je voelt de energie weggezogen worden, ga dan op zoek naar een andere baan. Dat is een klein stapje richting die mooie baan, die grote stap die er ook nog aan gaat komen!

Doe alles bewust. Maak het onderdeel van je mindset. Doe alles in kleine stapjes om meer energie te hebben. Het is echt mogelijk om weer energie te krijgen, maar alleen JIJ kan dit doen. Hoe enorm spannend het ook is en ook al moet je enorm uit je comfortzone komen, DOE iets. Je wil niet in deze situatie blijven zitten, omdat je een keuze niet durft te maken. Maak die keuze, doorbreek die cirkel. Ga ervoor! Stap weer terug in je energie. Leef je leven op een fantastische manier die bij jou past! Als je dat doet, dan merk je dat je tegen jezelf gaat zeggen: “Had ik dit maar veel eerder gedaan!” Dus stel jezelf deze vragen. Ga hiernaar kijken. Onderneem actie! Ik weet zeker dat je op een of meerdere van deze punten jouw energie terug gaat krijgen!

Dat was het voor vandaag. Ik hoop dat dit je aan het denken zet en dat je ervoor gaat! Dat je in kleine stapjes gaat werken aan je energie. Als jij verandering en meer energie wil, ga er dan voor! Pak je mindset en intrinsieke motivatie aan. Heb je hierbij hulp nodig? Dan kun je altijd bij mij terecht als mindset coach terecht.

De Motivatieservice is er: master your mindset!

Nog even dit: vanaf nu zijn de deuren voor de Motivatieservice permanent geopend! Je kunt instappen om in 9 maanden tijd je energie terug te krijgen, aan je mindset te werken en om in beweging te komen. Al deze punten komen aan bod! Wij nemen je mee en begeleiden je tijdens dit proces om het beste uit jezelf te halen. Je zit lekkerder in je vel, je gaat doen wat je leuk vindt en je komt fysiek heerlijk in beweging. Je gaat een enorme transformatie doormaken op al deze vlakken. Als je HEEL graag wil, maar denkt: “Ik kan dit zelf niet. Ik heb iemand nodig die me begeleid.” Dan is dit programma fantastisch: 1 x per week krijg je een lifestyle coaching moment. Je kunt je vragen live stellen. Je stelt je eigen doelen en bewandelt je eigen pad. Jij kunt je doelen behalen. Mensen die er nu inzitten halen enorm goede resultaten. Ze verbazen zichzelf nog steeds. Ik gun jou dit ook!

Als je denkt: dat vind ik tof, dat kan ik gebruiken! Neem een kijkje op deze pagina, waarin ik je alles vertel over de Motivatieservice!

Als je denkt dat je het zelf kunt, is het ook helemaal prima! Dan hoop ik dat je nog wel mijn blogs blijft lezen of gezellig naar mijn podcast luistert, zodat je daar extra gemotiveerd door raakt. Ik geef je altijd wel iets waar je mee aan de slag kunt gaan. Volg me daarnaast op Facebook en/of Instagram om meerdere keren per week extra gemotiveerd te worden. Ik heb trouwens ook een Facebookgroep aangemaakt, die draait om moeders en het ondernemerschap. Neem een kijkje in mijn Facebookgroep!


Over de schrijver
Tamara is Multipotentials-coach en ze leeft zelf deze term helemaal. Als Multipotential heb je een brede, veelzijdige interesse en vindt je heel veel leuk. Dit kan soms in het ondernemerschap ook een valkuil zijn maar het heeft volgens Tamara, heel veel voordelen. Tamara werkt met High Achievers. Dit zijn mensen die er alles uit willen halen, die nét dat beetje extra geven waar vele anderen afhaken, waardoor ze succes behalen. Het combineren van de Multipotentials en High Achievers levert fantastische resultaten op bij ondernemers: meer uitdaging, veel verbanden kunnen leggen, weten wat ze écht (allemaal) willen, goede prioriteiten stellen zonder dat het saai wordt, creativiteit, hoog in energie zitten en zo ka ik nog wel even doorgaan. Herken jij jezelf als Multipotential en wil jij dit ook combineren met een 'high achiever' zijn? Daarvoor heb je een succesmindset nodig. Ook daar help ik je bij zodat jij gelukkig en succesvol bent op de gebieden waar jij dat in wil zijn.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down