Energieloos? Doe dit!
15 juli 2021 
in Actie
15 min. leestijd

Energieloos? Doe dit!


Beluister hier deze podcast


Hallo, lieve mensen! Vandaag ga ik het over een leuk onderwerp hebben. Nou, leuk… In ieder geval een onderwerp waar heel veel mensen tegenaan lopen. Ik merk het om me heen dat daar behoefte aan was. Ook had ik in mijn Facebookgroep gevraagd waar ik mee kon helpen (Ja, ik heb een Facebookgroep voor ondernemende moeders. Iets voor jou?). Dus misschien loop jij hier ook tegenaan en heb je superveel aan deze blog met als onderwerp: hoe krijg ik meer energie?

Mensen willen graag meer energie. En dat is logisch. Met energie kun je meer doen, je bereikt meer, je zit lekkerder in je vel, je onderneming gaat dan sky high… Omdat je vanuit de juiste energie werkt. Je zit als het ware in een high vibe. En zo energiek wil je je het meeste van de tijd voelen. Je wil je dingen doen die je graag wil doen met deze energie.

Hoe krijg je meer energie? Hoe komt het dat je nu geen energie hebt? Deze vragen mag jij jezelf stellen om erachter te komen waarom je geen energie hebt. Zo kun je gericht dingen aan gaan pakken en zul je over een tijdje merken dat je meer energie krijgt!

Vraag 1 Doe jij wat je leuk vindt?

De eerste vraag die je jezelf mag stellen is: Doe jij wat je leuk vindt in je algemene leven? Dit is echt een belangrijke vraag!

Ik weet nog dat ik in een vleesfabriek werkte als operationeel manager bij de kippenboutjes in de koelcel. Het was daar koud! Ik stuurde mensen aan, zodat de kippenboutjes op de lopende band goed liepen. De shift was van 5.00 – 15.00 uur. Elke dag lang! In de kou! Maar… ik dacht dat ik het werk leuk vond. Na een aantal maanden kwam ik erachter dat dat niet zo was: ik kwam mijn bed moeilijk uit, mijn energie raakte op en ik zat niet meer lekker in mijn vel… Dit werk was het grootste gedeelte van mijn leven! Het vrat energie. Het ging door in mijn privéleven, in mijn slaap, in mijn humeur… Als ik terugkwam van het werk had ik er de P in om weer naar bed te gaan, want de volgende dag MOEST ik weer… Dit was ZO  extreem wat het me deed!

Ik had veel eerder de keuze moeten maken om uit deze situatie te moeten stappen. Toen ik die keuze wel had gemaakt, realiseerde ik me dat het kwam door mijn werk dat ik me zo energieloos voelde. Het kostte me energie om uit mijn bed te komen, het kostte me energie om naar mijn werk te gaan, het stond me tegen om de hele dag in de kou te werken… Echt ALLES van dat werk vond ik vervelend toen ik eenmaal de keuze had gemaakt om te stoppen. Dus ik ging opzoek naar iets anders. Het maakte me niet uit WAT, zo erg was het inmiddels, als ik daar maar weg kon!

Dat heeft voor mij alles veranderd! Heb ik daarna iets gevonden wat ik echt SUPER-RETELEUK vond en wat ik de rest van mijn hele leven wilde gaan doen?        Nee, want ik had het op dat moment nog niet gevonden. Maar ik maakte voor mezelf wel de keuze: dit ga ik NIET MEER DOEN! In deze situatie blijven heeft voor niemand zin. Ik ga er alleen maar aan onderdoor en het wordt alleen maar erger. Dus ik stop hiermee en vanuit daar ga ik verder kijken. Dat inzicht heeft voor mij alles veranderd!

Toen ik daar mijn baan opzegde, merkte ik het meteen: ik kreeg mijn energie terug, ik zat lekker in mijn vel, het maakte me niet uit dat ik toen OOK iets deed wat ik niet leuk vond… Want ik ging weer in een fabriek werken. Heel simpel werk. Je deed de hele dag hetzelfde. Ik vond het heerlijk, omdat ik uit die andere situatie was! En er is natuurlijk niks met simpel werk of elke dag hetzelfde doen, als je daar gelukkig van wordt. Ik wist dat ik dit niet mijn hele leven zou willen doen, dat ik ook niet te lang in deze situatie moest blijven zitten, omdat ik dan weer hetzelfde mee zou maken. Maar… Ik was me hier bewust van! Van te voren wist ik dat ik ondertussen opzoek ging naar iets wat ik superleuk vond, waar ik HELEMAAL voor zou gaan en wat HELEMAAL bij mij past! Zo zijn er heel snel goede stappen gemaakt en ben ik bij een leuke job gekomen, waar ik 10 jaar heb gewerkt en waar ik mijn energie kwijt kon en superleuk vond.

Dus dat is wat ik je mee wil geven: zit jij nu ook in zo’n situatie? Doe jij het grootste deel van je dagelijks leven iets wat je leuk vindt? Misschien zit je thuis met de kids en vind je het superleuk, dan zal het daar niet aan liggen. Heb je een baan die je niet leuk vindt en denk je elke keer als de wekker gaat: “Shit, ik moet weer?” Dan zou je daarnaar kunnen kijken. Bedenk hoe je je zal voelen als je dit werk nog een jaar zal moeten doen. Hoe ziet je leven er dan uit? Hoe staat het dan met je energie? Vind je het tof en superleuk wat je doet? Of voel je de schrik in je lichaam toenemen bij het idee dat je dat werk nog een jaar moet doen? Denk hier maar eens heel goed over na. Schrijf deze vraag en de antwoorden op. Kun jij volmondig ja zeggen, dan zit je goed. Twijfel je nog een beetje, dan is dat al snel richting de nee. Dit zou één punt kunnen zijn waardoor je weinig energie hebt.

Vraag 2: Slaap je voldoende?

Slaap is ZO belangrijk. Slaap wordt altijd zo enorm onderschat. Als jij onvoldoende slaap hebt, dan werk het door in je dag, in je week… Misschien duurt het wel maanden dat je geen energie hebt, doordat je structureel te weinig slaapt. Slaap je 7 á 8 uur minimaal? Als je dat niet doet, kan het zijn dat je niet lekker opstaat, je weinig energie hebt, alles zwaar en negatief voelt. Ga eens na of je wel voldoende slaapt. Is het antwoord dat je te weinig slaapt, bouw je slaap dan op. Ga dan eerder naar bed. Zeg niet: “Ja, maar ik heb mijn uurtjes voor de tv nodig om tot rust te komen van mijn baan (die ik niet eens leuk vinden). Mijn energie is op en de tv laadt mijn energie weer op.” Probeer deze gedachtegang te doorbreken. 

Probeer te denken: “Hé, ik ga er NU voor zorgen dat ik op tijd naar bed ga. Dan heb ik voldoende slaap. Als ik dat al getackeld heb, dan voelt de volgende ochtend minder zwaar en heb ik meer energie aan het eind van de dag.” Slaap werkt echt in heel veel dingen door, dus kijk naar je slaap. 

Slaap ik voldoende? Is het antwoord nee? Ga dan kijken of je meer slaap kunt pakken. 

Als je op tijd naar bed gaat, maar je kunt maar moeilijk in slaap komen, dan is meditatie misschien wel iets voor je. Op Netflix staat een slaapmeditatie van Headspace die je kunt bekijken. 

 

Vraag 3 beweeg je?

Ben jij in beweging? Zet je voldoende stappen? Ben je lid van een sportvereniging? Doe je work-outs? Doe je trainingen? Ga je naar de sportschool? Beweeg je voldoende?

Misschien zit je de hele dag op kantoor. Dan kom je thuis en je kinderen komen thuis. Je gaat koken, je gaat eten. Je bent opgebrand van die lange werkdag en ploft op de bank, Netflixje erbij. Dan ben je helemaal niet in beweging. Je lichaam heeft beweging nodig! Om energie te krijgen moet jij je lijf in beweging gaan zetten om energie op te wekken, zodat je meer energie krijgt om je dag goed door te brengen.

Beweeg ik voldoende? Stel jezelf die vraag. Minimaal een half uur matig tot intensief te bewegen is echt het minimale van het minimale voor jezelf om in beweging te komen. Dat MOET je voor jezelf inplannen. Doe dit ook echt voor jezelf!

Vraag 4 Hoe is het gesteld met mijn mindset?

Zit je mindset goed? Ben je mentaal sterk om dingen te doorbreken of laat je jezelf snel uit het veld slaan?

Gisteren haalde ik mijn oudste dochter op en ik hoorde een moeder het volgende zeggen: “Shit, ik heb alwéér een rotdag! Dit is al de zoveelste! Ik hoop echt dat het binnenkort over is, hoor.” En die mensen… Die geven het uit handen. Die laten zich het leven overkomen.

“Het komt aanwaaien dat ik een rotdag heb en ik kan hier niks aan doen. Het ligt allemaal aan anderen dat ik een rotdag heb!” Hierin hoor ik al meteen dat die mindset niet goed is. Zij laten hun leven beïnvloeden door de buitenwereld. Dit heeft allemaal te maken met je mindset! Dus stel jezelf de vraag: zit mijn mindset goed?

En nu?

Als je op één of meerdere vragen “nee” hebt geantwoord, dan mag je dit aan gaan pakken om meer energie te krijgen. Deze vier vragen staan allemaal in verbinding met elkaar. Je kunt niet één punt aanpakken en de andere niet, als er meerdere punten niet lekker zitten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je mindset niet goed zit dat je denkt dat je je werk niet leuk vindt, maar dat je er met een andere mindset weer heel anders tegenaan kijkt. Dat je werk superleuk is!

Probeer de bovenste 4 vragen voor jezelf goed te beantwoorden. Als je alles hebt nagelopen en je denkt: “Wow, hier zit iets niet goed. Dit is nog niet fijn.” Probeer hier dan aan te werken. Je zult merken dat je meer energie krijgt. Ik weet zeker dat als jij 1 punt aan gaat pakken dat je daardoor meer energie krijgt. Doe er iets aan! JIJ hebt de KEUZE om dat te veranderen! Gooi het gesprek open, zoek ander werk, zoek een hobby waar je energie krijgt. Dat is ZO belangrijk. Mensen blijven zo vaak hangen in een bepaalde job.

15 jaar geleden werkte ik bij een bedrijf waar heel veel mensen zeiden: “Oh, ik vind dit werk echt HELEMAAL niet leuk. Ik ga dit niet lang blijven doen.”  Maar… als ik die mensen nu zie of spreek, dan doen ze nog steeds hetzelfde! Die blijven maar hangen in het cirkeltje dat ze de stap niet durven te zetten, dat ze bang zijn geen baan meer te hebben. Zij kiezen voor de veiligheid, terwijl ze het eigenlijk niet leuk vinden en dat je wil juist doorbreken! Want er ligt juist ZOVEEL meer achter dat veilige! Probeer alsjeblieft die keuze voor jezelf te maken! Het hoeft niet meteen de perfecte keuze te zijn, maar doe iets. Vanuit die niet perfecte keuze kun je ook weer verder kijken en zo kom je bij die perfecte job die jij superleuk gaat vinden! Geef het de tijd, gun het tijd, wil niet meteen het beste van het beste, maar maak alsjeblieft die stap om uit het cirkeltje te komen. Want daar zit het hem, die keuze maken.

Ik help je een beetje mee door de 4 vragen nog een beetje meer toe te lichten.

Dus… Dóe jij wat je leuk vindt?

Heb je leuk werk, heb je leuke hobby’s, heb je een leuke relatie? Als de antwoorden hier nee op is, zorg dan dat je het aanpakt. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat deze dingen echt niet leuk zijn. Het kan natuurlijk ook aan je mindset liggen. Dat je bijvoorbeeld DENKT dat je niet lekker in je relatie zit. Als je aan je mindset werkt, kun je misschien wel inzien dat je relatie eigenlijk gewoon fantastisch is!

Oké, dus doe jij wat je leuk vindt? Het is misschien heel erg confronterend, maar jij wil weten hoe je meer energie gaat krijgen! Nou, dit is 1 van de vragen die je kunt stellen. Als je dit verandert, weet ik ZEKER dat je je energie terugkrijgt. En dit beïnvloedt alles in je leven: je gezinsleven wordt beter, jij zit lekkerder in je vel, je hebt zin om te bewegen, je hebt zin om leuke dingen te doen, je hebt energie om leukere dingen te gaan doen, omdat je beter in je vel zit. Het werkt in zoveel dingen door!

En slaap je voldoende?

Slaap je voldoende? Ga eerder naar bed. Pak meer slaap. En als je te weinig tijd voor je hebt, pak meer tijd voor jezelf. Als je voldoende slaapt, maar te weinig tijd voor jezelf hebt, kijk dan of je iets eerder naar bed kunt gaan om iets vroeger op de staan de volgende ochtend. Vlak voor de kids wakker zijn pak je je eigen momentje. Dit kan zoveel opleveren! Eigenlijk had ik dit als punt 5 aan moeten stippen. Pak jij voldoende tijd voor jezelf? Zo belangrijk!

Maar goed… je slaap dus. Pak jij voldoende slaap? Als je voldoende slaapt, pakt het ook door in de rest van de dag.

Beweeg jij ook voldoende?

Beweeg jij voldoende? Kom jij letterlijk fysiek in beweging? Wandel je? Wandelen is makkelijk om toe te passen: je kunt wandelen met je kinderen, je baby, zelf, een blokje om, in de tuin wandelen.

Toevallig had ik vorige week een stappendoel gezet van 10.000 stappen. Ik wilde niet van huis, want het was lekker weer. Dus ik besloot in de tuin te gaan wandelen. Nu hebben we ook een grote tuin, moet ik zeggen, maar als je een klein tuintje hebt, dan kun je gewoon rondjes wandelen. Ben je een telefoongesprek aan het voeren, doe dit wandelend. IJsbeer al telefonerend in de kamer of de tuin. Het is mogelijk ook met kleine kinderen. Neem ze mee. Of als je partner thuis is, ga zelf even wandelen en laat de kinderen thuis. Of als de kinderen op school zijn. Tijdens de lunchpauze, ga wandelen. Als je al doet en je merkt dat je minder energie hebt, kijk of je kunt sporten of een teamsport kunt doen die je leuk vindt. Ga naar de sportschool. Maakt niet uit, maar kom in beweging!

En hoe zit het écht met je mindset?

Mindset. Zit jouw mindset goed? Pak je zelf je verantwoordelijkheid? Of zeg je negatieve dingen: “Ik kan het niet, ik durf het niet, ik wil het niet, ik moet het echt veranderen (maar onderneem je geen actie?)…” Word hier bewust van. Jij hebt echt zelf die touwtjes in handen!

“Ik voel me goed, wat er ook gebeurt! Ik heb die controle om het te veranderen. Ik ben degene die negatief tegen een situatie aankijkt. Ik ben degene die dat ook kan veranderen! Ik ben degene die werk van binnenuit kan doen, door mezelf goed te voelen. Niet door het van buitenaf binnen te laten komen -PATS daar heb je weer iets van buiten wat mijn dag volledig verknalt!-  Ooh, wat heb ik een rotdag zeg…” Pak je verantwoordelijkheid!

Oké deze situatie komt nu. Hoe kijk ik er tegenaan? Oké, dit is een leerpunt voor me. Helemaal prima, ik neem het mee voor een volgende situatie en ik ga door! Ik laat dit niet mijn dag of gevoel beïnvloeden, beïnvloeden en ik zorg dat ik in mijn hoge energie blijf. Dat hoeft niet te betekenen dat je de hele dag hyper bent en mega-enthousiast over letterlijk alles, maar je voelt het ZELF. Je voelt het zelf als je in een hoge energie en een goede vibe zit. Je voelt het van binnen en het hoeft niet van buiten helemaal te merken.

Ga eens na of je mindset goed is. Als je daar nog wat aan mag veranderen, probeer hier dan telkens bewust van te zijn. Elke keer als je bewust bent van de negatieve woorden die je tegen jezelf zegt, switch ze! Zeg: “Oké, ik ben me er bewust van dat ik dit tegen mezelf zeg. Ik ga dit anders aanpakken.”

Je hebt ECHT die touwtjes in handen over hoe jij je voelt. Dit is zo ontzettend belangrijk! Dit wordt zo onderschat! Zoveel mensen leven hun leven door te laten bepalen wat er gebeurt in de buitenwereld en stappen in die slachtofferrol.

“Ooh, iemand zei iets naars tegen me en ik zit hier al een week door in zak en as…” Zeg tegen jezelf: “Oké, hij of zij zei iets tegen mij. Wil ik daar iets mee? Ben ik het daarmee eens? Nee, loslaten en door…” Niet blijven hangen in zo’n situatie! Jij hebt de controle over je emoties, je gevoelens, dus pak die verantwoordelijkheid. Werk eraan! Dit kun je elke dag doen in kleine stapjes.

Zet kleine stapjes naar een goede energie

Als je me al langer volgt dan weet je: ik ben van de kleine stapjes zetten. Elke keer een klein stapje zetten is weer een stapje dichter daar waar jij wil komen. Gun het de tijd, zet kleine stapjes. Wil je gaan sporten? Zet kleine stapjes. Niet meteen 5 keer per week naar de sportschool, maar maak elke dag een kleine wandeling.

Kleine stapjes: niet meteen drie uur eerder naar bed, maar begin eens met een kwartiertje. Wil je ander werk? Ga niet meteen voor het beste van het beste werk. Ja, dat kan, maar als je je nu vervelend voelt door werk en je voelt de energie weggezogen worden, ga dan op zoek naar een andere baan. Dat is een klein stapje richting die mooie baan, die grote stap die er ook nog aan gaat komen!

Doe alles bewust. Doe alles in kleine stapjes om meer energie te hebben. Het is echt mogelijk om weer energie te krijgen, maar alleen JIJ kan dit doen. Hoe retespannend het ook is en ook al moet je enorm uit je comfortzone komen, DOE iets. Je wil niet in deze situatie blijven zitten, omdat je een keuze niet durft te maken. Maak die keuze, doorbreek die cirkel. Ga ervoor! Stap weer terug in je energie. Leef je leven op een fantastische manier, dat bij jou past! Als je dat doet dan merk je dat je tegen jezelf gaat zeggen: “Had ik dit maar veel eerder gedaan!” Dus stel jezelf deze vragen. Ga hiernaar kijken. Onderneem actie! En ik weet zeker dat je op een of meerdere van deze punten jouw energie terug gaat krijgen!

Goed dat was het voor vandaag. Ik hoop dat dit je aan het denken zet en dat je ervoor gaat! Dat je in kleine stapjes ga werken aan je energie. Als jij verandering wil, meer energie wil, ga er dan voor!

Ooh ja, nog even dit…

Ooh ja, nog even dit: vanaf nu zijn de deuren voor de Motivatieservice permanent geopend! Je kunt instappen om in 9 maanden tijd je energie terug te krijgen, aan je mindset te werken, om in beweging te komen… Al deze punten komen aan bod! Wij nemen je mee en begeleiden je in heel dit proces om het beste uit jezelf te halen. Je komt lekker in je vel, je gaat doen wat je leuk vindt, je komt fysiek lekker in beweging. Je gaat een enorme transformatie doormaken op al deze vlakken. Als je HEEL graag wil, maar denkt: “Ik kan dit zelf niet. Ik heb iemand nodig die me begeleid.” Dan is dit programma fantastisch: 1 x per week krijg je een coachingmoment. Je kunt je vragen live stellen. Je stelt je eigen doelen en bewandelt je eigen pad. Mensen die er nu inzitten halen enorm goede resultaten. Ze verbazen zichzelf nog steeds. Ik gun jou dit ook!

Als je denkt: dat vind ik tof, dat kan ik gebruiken! Neem een kijkje op deze pagina, waarin ik je alles vertel over de Motivatieservice!

Als je denkt dat je het zelf kunt, is het ook helemaal prima! Dan hoop ik dat je nog wel mijn blogs blijft lezen of gezellig naar mijn podcast luistert, dat je daar extra gemotiveerd door raakt en waar je mee aan de slag kunt gaan. En… Volg me op Facebook en/of Instagram om meerdere keren per week extra gemotiveerd te worden. Ik heb trouwens ook een Facebookgroep aangemaakt, voor ondernemende moeders die het beste uit zichzelf willen halen. Neem een kijkje in mijn Facebookgroep!


Over de schrijver
Tamara is Mindset- en Inspiratiecoach en heeft al meer dan 2000 mensen op verschillende gebieden gecoacht en begeleidt. Met haar Motivatieservice en Progressieplanner inspireert en motiveert ze mensen zodat ze hun droomleven gaan realiseren. Wil jij dat ook? Check haar podcast, blog, e-book of website.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down