arrow_drop_up arrow_drop_down
5 november 2020 

Duveltje, wees eens stil!

Beluister mijn blog ook via mijn Podcast

Dat Duveltje, dat Duveltje wat regelmatig op mijn schouder zit, ik haat hem, maar ik hou ook van hem!

Telkens als het zwaar wordt, als er een tegenslag is of als er iets onverwachts gebeurt, is Duveltje meteen aanwezig.
“Zie je wel,” lispelt hij lijzig in mijn oor. “Ik zei toch dat het je niet zou lukken. Dit heb je echt helemaal aan mezelf te danken hoor, je bent er echt niet goed in! Je kan het niet! Je houdt dit nooit vol… Geef het maar gewoon op!”

Vooral als ik zwaardere fysieke activiteiten doe is dat duveltje echt aan het schreeuwen.
“Stop nu maar! Wat ben je nu aan het doen, joh? Dit is toch niet goed voor je? Moet je kijken hoe moe je bent!” Om dan op vleiende toon toe te voegen: “Je mag best even gaan wandelen hoor, stop maar even. Rust maar uit…”

Maar ook op zakelijk gebied komt deze regelmatig een bezoekje brengen.
Waar Duveltje echt heel sterk aanwezig was, was tijdens de halve triathlon in Vichy in 2019.
Ik kreeg van alles te horen… Nee, niet te horen! Dit praatte ik mezelf aan!
Want ja, natuurlijk ben ik zelf dat duveltje!

Aan de andere kant praat ik ook vanuit mezelf, tegen Duveltje. Of misschien is het wel het engeltje… Dan zeg ik: “Je kan het wel, het gaat je lukken! Gewoon doorgaan, het gaat nog best. Duveltje wil alleen maar eventjes aandacht.”
Iedereen, echt iedereen heeft hiermee te maken.
Het is vooral de manier hoe je hiermee omgaat en hier tegenaan kijkt.

“Duveltje, houd je koest!”

Dit is mijn geval: ik weet dat ik in een groeiproces zit als Duveltje er weer een keer is.
Of dat nu op fysiek vlak is of dat er iets in mijn sociale leven of in mijn werk gebeurt.
Waar weerstand zit, is groei. Dat houd ik vast.
Waar Duveltje is, is ontwikkeling, zijn mogelijkheden om door te groeien en word ik mentaal ook sterker.

Het gaat erom hoe je ermee omgaat en dat kun je trainen door het te laten gebeuren en er niet naar te luisteren.
Misschien mag luisteren wel, het is toch wel even goed om er naar te luisteren maar praat daarna gerust terug.
“Hi Duveltje, leuk dat je er bent maar ik ga nu niet luisteren naar je.” Of: “Ik ga nu toch door met waarmee ik bezig was. Ik hoor je wel weer als ik klaar ben!”

Als je mentaal en/of fysiek weerbaarder wordt, kun je meer aan. Mentaal en fysiek kunnen dan in mijn ogen ook niet los van elkaar gezien worden.

De juiste mindset

Als je mentaal weerbaarder wordt zul je makkelijker met lastige situaties om kunnen gaan.
Het is niet dat deze situaties dan verdwijnen of dat je ze moet negeren, maar zult tegenslagen heel anders ervaren met je getrainde mindset dan met je ongetrainde mindset.

Hoe sta jij in je leven? Zie je alles als een blokkade of obstakel en ben je niet bereid om hiervoor te trainen, de obstakels te overwinnen? Dan zul je altijd tegen dezelfde blokkades aan blijven lopen en er zo goed als hetzelfde mee om blijven gaan.

“Je wordt echt moe van sporten. Je bent toch geen sportief persoon?” fluistert jouw Duveltje in jouw oor. Blijf je hier naar luisteren, dan zul je die weerstand heel moeilijk kunnen doorbreken.
Zeg je: “Hallo Duveltje, ik ga nu even sporten en ik zie wel hoe het loopt,” dan stap je over de blokkade heen. Je gaat daadwerkelijk sporten. Je gaat sterker worden, mentaal sterker, je traint jezelf om steeds je hersenen te trainen.
Het maakt sommige situaties makkelijker, dus zoek die weerstand op en blijf deze trainen.
Ook dit brengt je uiteindelijk verder en je zal merken dat je anders tegen dingen aan gaat kijken waar je in het verleden heel anders mee omging.

Je wordt sterker, zowel mentaal als fysiek. Je gaat makkelijker de verantwoordelijkheid pakken over jouw leven. Laat je niet beïnvloeden door je beperkende overtuigingen!

Heb jij ook een duveltje? Of heb jij een andere vorm van een schreeuwlelijk in je oor?
Raak ermee bevriend. Hoor het aan en doe ermee wat jij er écht mee wil doen!

Over de schrijver
Tamara is Mindset- en Inspiratiecoach en heeft al meer dan 2000 mensen op verschillende gebieden gecoacht en begeleidt. Met haar Motivatieservice en Progressieplanner inspireert en motiveert ze mensen zodat ze hun droomleven gaan realiseren. Wil jij dat ook? Check haar podcast, blog, e-book of website.
Reactie plaatsen