Durf jij je eigen beslissingen te maken?
24 juni 2021 
in Mindset
12 min. leestijd

Durf jij je eigen beslissingen te nemen?

Beluister hier deze blog via mijn Podcast

Leuk dat je erbij bent! Vandaag wil ik het hebben over je eigen keuzes te maken. Wat doe jij als je iets echt HEEL graag wil? Maak je ZELF die keuze of vraag je je partner om toestemming? Zeg je tegen je partner: “Ik ga dit doen, omdat…” of zeg je: “Ik zou dit heel erg graag willen, wat vind jij daarvan? Vind je dat oké?” Dit zijn twee hele verschillende dingen! 

Ik zie het namelijk heel veel om me heen gebeuren: mensen willen iets supergraag! Maar dan zetten ze het niet door, omdat hun partner of vrienden er niet mee eens zijn. Dan denken ze gauw: “Nee, laat ik het toch maar niet doen. Het is toch niet zo’n strak plan…” Die laten zich ompraten, terwijl het verlangen eigenlijk ENORM groot is. Is dit ook herkenbaar voor jou? Lees dan gauw verder! 

Als je geen toestemming meer vraagt aan je omgeving om je verlangen te volgen, dan kan dit zoveel gaan veranderen! Je gaat meer richting je verlangen leven, keuzes maken die bijdragen aan wat JIJ wil en daar komen, waar JIJ wil zijn!

Spreek je verlangens uit!

Als jij je verlangen uitspreekt naar je partner toe, dan is er ZOVEEL meer begrip. Dan zie jij veel meer mogelijkheden om die richting op te gaan.

Het hoeft niet altijd van één kant te komen. Zo werkt het in een relatie niet. Ik vind dat je elkaars eigen pad moet respecteren. Je leeft wel samen, maar je doet ook je eigen ding. Iedereen heeft een eigen perspectief in het leven. Dat je van elkaar houdt en samen jullie leven hebben, betekent niet dat jij je eigen ding niet mag doen. Of dat je allebei in loondienst moet blijven als de een heel graag een onderneming wil opstarten. Volg je eigen pad, want dat versterkt alleen maar jullie relatie.  💪💪💪

Ook al zet je niet meteen de juiste stap, je gaat dan juist inzien wat er WEL allemaal mogelijk is...

Als ik iets graag wil, zeg ik tegen Tom dat ik het graag wil en vraag ik zijn mening hoe hij er instaat. Maar ik blijf wel bij mezelf en bij mijn verlangen.  Wanneer ik constant moet luisteren naar andermans mening -of dat nu je partner, ouders, vrienden of familie zijn- dan leef ik niet mijn eigen leven. Als ik mijn partner vertel wat ik graag wil, wat ik daarvoor moet doen en waarom ik dat heel graag wil, dan weet Tom ook wel dat ik daardoor groei en dat het mij goed doet. Dat het ons gezin uiteindelijk ook goed doet. Dan vindt hij dat oké. 

Maar… ik moet er ook eerlijk bij zeggen dat wij dat in het begin al zo hebben gedaan. Vanaf het begin van onze relatie waren we al open en eerlijk tegen elkaar. We hebben elkaar altijd alles gegund en de ruimte gegeven om ons eigen pad te volgen.  👣 Ook hadden we al heel snel onze rekeningen op één hoop gegooid.

Als jij het niet bespreekbaar maakt is het ook moeilijk om niet zijn mening alvast in te vullen over iets wat er nog niet is. Dan denk je al gauw: “Het is geen goed idee. Het is moeilijk. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!”  

Maar als jij telkens weer opnieuw zegt wat je wil, telkens je verlangen deelt met je partner en als je elkaar hierin vertrouwt, dan zie je wat het met die ander doet. Je ziet wat het oplevert bij die ander, dan gun je het die ander van harte om die stappen te zetten. Is het altijd het juiste pad? Nee, het is niet altijd het juiste pad 😉.  Maar het gaat wel steeds verder de goede richting in. Dat is zo mooi aan elkaar die eerste stap gunnen. Zet je die eerste stappen 👣, dan gaan de stappen daarna altijd dichter naar je doelen toe.  🏆

En het hoeft niet meteen zo te zijn van: “Yesss, dit is meteen de juiste stap!” Het kan zijn dat je een paar keer van richting verandert, maar als je het niet probeert, dan weet je het niet. Grote kans dat je door die misstap juist in gaat zien wat er WEL allemaal mogelijk is. Je weet het niet van tevoren, dus volg daarom je intuïtie en je verlangen! Als je in alles voelt dat je iets ECHT wil doen, dat je er 100% voor wil gaan, GA er dan voor!

Het is heel belangrijk om eerlijk en open te blijven. Dan realiseer je je: “Goed, het heeft ons een paar honderd of duizend euro gekost 💸💸💸 om een training te volgen of om iets aan te schaffen, maar hij of zij heeft het echt nodig gehad om persoonlijk te groeien.” Het is niet zo dat één van ons ineens duizenden euro uitgeeft zonder dit besproken te hebben, hoor! Wij zullen dit altijd eerst bespreken. Ik zal er nooit een issue van maken. Zal altijd wel vragen wat hij ermee wil, wat het met hem zal doen en wat hij verwacht te bereiken en andersom. We houden elkaar hier wel scherp in, maar maken onze EIGEN keuzes. Dit is gewoon een hele sterke basis die we vanaf het begin hebben gecreëerd door alles open te gooien en eerlijk naar elkaar te zijn. 👨‍👩‍👧‍👧

Schreeuwt er nu een stemmetje in je hoofd dat je partner meer geld verdient dan jij en vind jij dat je hem daarom wel toestemming MOET vragen? Dan raad ik je aan verder te lezen. Dit onderwerp komt zometeen uitgebreider aan bod.

De onzekerheid van die ander

Even nog over die onderneming… Ik hoor heel vaak: “Ja, ik zou wel een onderneming willen starten, maar mijn partner ziet het niet zitten.” Dat is zo zonde! Wat is de reden hierachter? Heb je het er al eens over gehad? Als hij je het geluk van de wereld gunt dan kun jij toch die onderneming starten?

Vaak vindt hij of zij het ZELF eng 🤯 of weet hij of zij niet hoe het werkt, maar dit mag jou niet in de weg staan.  
Kijk, je partner en je omgeving zullen ongetwijfeld het beste met je voorhebben, maar zij spreken vanuit HUN ervaringen. Zij hebben hun eigen pad bewandeld, zijn erachter gekomen wat voor HEN wel werkt en wat niet. Als je je verlangen opzij schuift door naar hen te luisteren, leef je het leven van die ander.  

In plaats van hun leven te leven, leef je eigen leven! Hiermee begin je door je verlangen kenbaar te maken. Wat wil jij ENORM graag? Wat voor resultaten wil en verwacht je te behalen? Denk hier eerst goed over na en als je dat duidelijk hebt, meld het dan aan je partner. Zeg: “Als ik “dit” doe, dan verwacht ik dat er “dit” gebeurt. Dan verwacht ik dat ik me “zo” voel. En dat ik “dit” voor elkaar krijg.” Als je dat zo brengt, dan weet ik zeker dat je partner je dit gunt. Want hij/zij ziet hoe graag je dit wil en dan is het geld geen issue.

En als een ander daar geen begrip voor heeft, dan komt het echt vaak voort uit zijn of haar eigen onzekerheid. Dat iemand niet precies weet wat jij ermee gaat doen. Of dat het onduidelijk is wat jij verwacht wat het met JOU gaat doen. Probeer dit zo duidelijk mogelijk te maken. Daarmee bedoel ik niet dat je de ander moet overtuigen, maar probeer begrip te creëren.

Doe het vooral stiekem… 🤫

Nee, doe het ABSOLUUT niet stiekem!  

Als jij geen beslissingen maakt, maar alles altijd af laat hangen van andermans meningen, dan ligt jouw leven zeker in andermans handen! Dan leef je het leven van die ander. Je bent dan niet jezelf, je doet maar wat anderen willen en je hebt geen prettig gevoel bij de keuzes die je maakt.

Dit wil je toch ook niet? Dus… Als jij dit bij jezelf herkent, probeer dan die switch te maken. Zeg tegen jezelf: Ik ga vanaf nu echt ZELF beslissen.  Dit hoeft absoluut niet stiekem, hè? Dat wil ik absoluut niet zeggen!

Kijk, ik heb laatst een coachingsprogramma aangeschaft en ik lees daar superveel reacties waar ik eigenlijk best een beetje van schrik. “Wauw, ik ben zo blij met dit programma, maar mijn man mag het absoluut niet te weten komen. Ik heb het stiekem gedaan.” Dan denk ik: “Wat?! 🤯” Volgens mij is er dan sowieso iets niet goed in je relatie als je dit stiekem moet doen. Gooi het alsjeblieft open. Wees eerlijk tegen elkaar! Communiceer eerlijk en open als jullie dit nog niet doen.

Maak NU de start naar JOUW leven

Dus als jij altijd maar de mening van iedereen vraagt, dan mag je hier, als je wil, aan gaan werken. Probeer hiernaar te kijken en op deze manier bespreekbaar te maken.  

Je leert hiermee ook dat de mening van een ander er niet toedoet. Dat het echt SUPERbelangrijk is om je eigen mening te hebben, zelf je beslissingen te maken en je eigen leven te leven. Probeer die switch te maken! Wees er bewust van hoe vaak jij andermans leven leeft en je eigen verlangen aan de kant schuift. Maak NU de start naar het leven van JOUW eigen leven. Dit betekent niet dat je de ander niet belangrijk vindt, dat je niet van hem/haar houdt, of vertrouwt, of respecteert… Maak het bespreekbaar, maar zorg dat jij happy bent met je eigen leven. En dit kan ook veel opleveren in je relatie. Juist in je relatie: jij wordt er gelukkiger van, je partner wordt er gelukkiger van. Heel het gezin ziet wat dit met je doet en wordt er gelukkiger van. Het is zo breed!  

Dus leef je eigen leven, maak je eigen beslissingen zonder dat je zegt: “Laat maar. Mijn partner is het er niet mee eens.”  
🧠Zorg dat jij je eigen verlangen weet. Waar je naartoe wil en waarom je het wil doen, hoe je je verwacht te voelen en wat je verwacht te bereiken.  
🗣️Maak dit bespreekbaar
🤲Doe dit ZONDER de ander over te halen, want JIJ hebt al besloten dat je dit gaat doen!  
💡En… alles zal op zijn plek vallen!

Het is geen makkelijke stap, maar probeer hem wel te zetten, want dit gaat je zoveel opleveren!  
Het verrijkt je eigen leven, maar dat ook van je partner en van je kinderen.

Gaat dit je lukken? Zeker weten van yes!  💪💪💪


Ps. Verdient jouw man meer dan jij en heb je daardoor het gevoel dat je voor alles toestemming moet vragen? Lees verder waarom ik dit onzin vind.


Maar mijn man verdient veel meer dan ik…

Misschien spreekt nu een klein stemmetje in je hoofd: “Maar mijn man verdient veel meer dan ik. Hij is de kostwinner. Ik MOET wel toestemming aan hem vragen.” 

Ik kan me dat goed voorstellen dat je dat denkt, maar het is jullie gezamenlijke besluit geweest om het zo te doen. Het is niet zo dat één van jullie heeft gezegd: “Ik ga geld verdienen en jij gaat thuiszitten.” Het is een gezamenlijk besluit geweest. Dat besluit mag niet de belemmering zijn om jou terug te houden van jouw verlangen. Het is niet zo dat degene die het meest verdient het meeste recht heeft op het geld. SAMEN hebben jullie deze stappen gezet om het zo te doen. Dus het is van jullie samen! Dit is mijn mening. Je hoeft niet alles te overleggen.  

En daarbij, waarom zou een 'huismoeder' minder recht hebben op het geld van de partner. Ook huismoeder zijn is in mijn ogen een volledige 'job' maar ook een mooie keuze om zelf de kids op te voeden en er veel voor ze te zijn. Dit, vind ik, mag niet de consequentie zijn van 'ik heb omdat ik dit doe' geen recht op het geld van mijn partner.

Jullie gezamenlijke keuze mag jou niet belemmeren in het naleven van jouw verlangen!

En ik heb daar ook gestaan! Het is voor mij enorm herkenbaar. Tom en ik werkten zo’n 15 jaar geleden beiden in loondienst en we verdienden allebei evenveel. Totdat ik voelde dat ik een andere richting op wilde, namelijk een sportopleiding volgen. Ik was over de 20 heen, was geen 16 meer, maar ik had zo’n ENORM verlangen om dat te doen, dus ik sprak dit naar hem uit: “Ik wil héél graag een sportopleiding volgen. Dit is de richting die ik op wil.”  
Hij had meteen zoiets van: “Ik denk dat dit heel goed bij jou past. We gaan ervoor zorgen dat we dit voor elkaar gaan krijgen! Ga lekker die opleiding volgen, want ik zie aan jou dat je dit HEEL graag wil doen.”  

Mijn werk kwam hierdoor te vervallen, dus mijn inkomen viel volledig weg en we leefden alleen op Toms salaris. Vetpot? Nee. Het inkomen was oké en we konden ervan rondkomen. Moesten we ons leven aanpassen? Absoluut! Want we leefden nogal uitbundig: regelmatig een etentje, terrasje hier, evenementje daar, stappen, veel mooie dingen aanschaffen… Dus ja, dat werd heel wat minder. Dat waren op dat moment de consequenties waar we samen voor hadden gekozen.

Tom moest zich ook aanpassen voor die gezamenlijk keuze, maar hij vond het helemaal niet erg: “Ik zie wat het met je doet. Wat dit op kan leveren. Als je klaar bent heb je ook al plannen en zal je inkomen waarschijnlijk hoger liggen dan dat nu ligt.”  
We gingen er dus voor! Het is mooi dat hij mijn verlangen zag en erkende. Ik wil het niet “een stukje geven en een stukje nemen” noemen, maar wel het respecteren van het verlangen van die ander en ervoor zorgen dat die ander het leven kan leven dat hij of zij graag wil.

Later heb ik ook de keuze gemaakt om weer volledig in loondienst te werken, zodat híj een onderneming op kon starten. Waarom? Omdat zíjn wil enorm groot was en dit ook bij zou dragen aan het geluk in zijn leven. En ja, je weet niet wat hieruit gaat komen, dat maakt ook niet uit want het was de richting die hij in wilde gaan, waar hij gelukkig van werd. Ook hij heeft het recht om zíjn levenspad uit te stippelen.  


In het begin overlegde ik alles...

Ik haal nog even onze huidige financiële situatie erbij. Alleen grote investeringen meld ik bij Tom en licht ik goed toe waarom ik in iets wil investeren. Maak ik altijd de juiste beslissingen? Nee, zeker niet en ik zorg er ook voor dat niet alles in één keer op is.

Ja, natuurlijk was het in het begin even wennen toen we alles op één hoop hadden. Nu is het heel normaal, maar in het begin is het raar. Je hebt het gevoel dat je aan de centen van je partner komt, maar nee! Dit is een gezamenlijk besluit geweest. In het begin overlegde ik alles: zelfs als ik een keer schoenen nodig had. Maar nu hebben we enorm grote stappen hierin gemaakt. 16 jaar zijn we samen! Bij ons ging alles vrij snel: na 3 weken woonden we al samen en we hebben eigenlijk meteen al een gezamenlijke pot gemaakt. Dat was echt een goede beslissing, een goede basis om mee te beginnen.  

Nu jij!

Dus houd in je achterhoofd als jullie samen de keuze hebben gemaakt om één financiële pot te maken, dat jullie dit samen hebben besloten en dat dit je niet tegen mag houden op jouw pad je verlangen te volgen. Communiceer eerlijk en open met elkaar.

En ik zeg niet dat dit dé beste manier is, helemaal niet. Het kan ook heel goed werken als je aparte rekeningen hebt maar de mensen die ik spreek worstelen vaak met 'dingen aanschaffen' dat ze dit lastig vinden, of dat ze dingen niet doen omdat dit teveel geld kost en dat ze zelf niet letterlijk voor dat inkomen zorgen, en dáár doel ik op. Als jij jezelf hierin herkent.

Wat wil jij ENORM graag? Wat voor resultaten wil en verwacht je te behalen? Denk hier eerst goed over na en als je dat duidelijk hebt, meld het dan aan je partner. Zeg: “Als ik “dit” doe, dan verwacht ik dat er “dit” gebeurt. Dan verwacht ik dat ik me “zo” voel. En dat ik “dit” voor elkaar krijg.” Als je dat zo brengt, dan weet ik zeker dat je partner je dit gunt. Want hij/zij ziet hoe graag je dit wil en dan is het geld geen issue.

Dus gooi het open, alles draait om vertrouwen.

Heb jij nog wat werk te doen hier? Of hoe sta jij hierin?

Over de schrijver
Tamara is Mindset- en Inspiratiecoach en heeft al meer dan 2000 mensen op verschillende gebieden gecoacht en begeleidt. Met haar Motivatieservice en Progressieplanner inspireert en motiveert ze mensen zodat ze hun droomleven gaan realiseren. Wil jij dat ook? Check haar podcast, blog, e-book of website.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down