De laatste loodjes
26 augustus 2021 
in Actie
8 min. leestijd

De laatste loodjes

Beluister hier deze blog als podcast

Wist je dat jouw mindset je een boost kan geven in de laatste fase van een project? Je hoort mensen vaak zeggen: De laatste loodjes zijn het zwaarst. In deze blog wil ik je vertellen hoe ik daarover denk en hoe ik de laatste loodjes minder zwaar laat wegen met behulp van mijn mindset. Ik geef je tips hoe ze voor jou ook minder zwaar kunnen wegen en dat jij je doelen kan opstellen en kan behalen!

Ik kwam op dit onderwerp, omdat ik merk dat mensen doelen opstellen maar dat het afronden hiervan soms lastig blijkt te zijn. Is dat bij jou ook? Lees dan gauw verder! Weet je het nog niet? Zorg eerst dat jij je doelen helder hebt en je doelen kunt opstellen! Master your mindset! Lees hiervoor mijn blog "Stel jezelf 7x de waaromvraag".

Doelen opstellen en behalen als gemotiveerde moeder-ondernemer-die-haar-doel-al-bijna-behaald-heeft

Je hebt mensen met doelen die starten en na een paar weken afhaken… maar over deze mensen heb ik het dus nu even niet. Ik spreek JOU even aan, die persoon die al een aardig eind op weg is om je doel te behalen. Je zult vast gemerkt hebben dat, hoe langer je onderweg bent, hoe meer struggles je tegenkomt. Je mindset gaat met je aan de haal. Je merkt dat je moeilijke periodes hebt en dat je twijfelt of je goed bezig bent. Al die belemmerende overtuigingen komen weer naar boven. Je mindset werkt je tegen.

Toen ik met de sportevenementen op het einde liep, liep ik hier ook tegenaan. Die laatste periode lijkt veel zwaarder te wegen dan in het begin, omdat je er bijna bent. Je wil er ZO graag zijn, maar je bent er nog NET niet. Dit kan zoveel impact hebben op je mindset! Helaas haken hier ook heel veel mensen door af of presteren minder dan ze zouden willen. Misschien herken je dit ook. Je progressie staakt ineens.Kijk terug naar de progressie die je hebt gemaakt!

Het kan te maken hebben met zakelijke, lichamelijke of persoonlijke doelen. Waarom ben ik gestart? Het is een simpele vraag waar jij het antwoord op weet. Er zit een verlangen achter je doel. Je bent begonnen en je hebt steeds kleine stapjes gezet om dichter bij je doel te komen. Maar omdat jij NU in het moment leeft, merk je niet dat je een SUPERGROTE stap hebt gezet vanaf het startpunt tot waar je nu staat. Dat is ook de valkuil! Als jij je doel stelt, dan lijkt het nog ENORM ver weg. Als je gaandeweg bezig bent dan sta jij -en ik hoop dat ik het goed uit kan leggen- op het begin “nu” waarbij je naar dat doel kijkt. Je kijkt niet terug naar de stappen die je al hebt gezet, of je staat hier minder vaak bij stil. Dan vergeet je een beetje het verlangen daarachter, omdat je al vanuit dat verlangen werkt en daar elke dag kleine stapjes in zet. Het verlangen, de intrinsieke motivatie, wordt naar de achtergrond gedrukt. Bij die ervaring komen vaak de belemmerende overtuigingen weer naar voren. Dit omdat je het proces dat je al doorlopen hebt niet meer helder hebt. Je staat er niet bij stil wat je allemaal al WEL bereikt en gepresteerd hebt. Kijk eens terug waar je begon, kijk eens waar je nu staat. Kijk eens wat je allemaal hebt bereikt! Jij moet helder hebben wat je verlangen is. Dit is een belangrijke stap vooruit voor je mindset.

Verander je mindset: kijk wat je al hebt bereikt

Bijvoorbeeld hardlopen. Stel dat jij 5 kilometer wil hardlopen. Begon je met 0 kilometer en kun je er nu al moeiteloos 4? Kijk eens wat je hebt bereikt! Je bent al bijna bij je verlangen, al voelt dat misschien niet zo. Je bent bijna bij je eindpunt! Je hebt hartstikke veel bereikt. Als je toen geen stappen had gezet, had jij nu niet 4 kilometer kunnen hardlopen! En dat vergeten we vaak… Je moet je steeds bewust blijven van het proces dat je aan het doorlopen bent. Waarom ben je gestart? Pak dat verlangen terug! Ga dan eens kijken waar je nu bent. Wat je allemaal al hebt bereikt!

Bij mij komt het weleens naar boven. Ik ben 15 jaar ondernemer. Af en toe kan ik me voor mijn kop slaan: “Tamara, je bent helemaal niet zover als waar je naartoe wil!” Dat komt omdat ik leef in het NU. Ik focus me op waar ik NU ben en dan kijk ik naar het doel… En dat is prima, maar ik vergeet heel vaak te kijken wat ik in die 15 jaar allemaal heb bereikt, wat ik geleerd heb en hoe ik gegroeid ben als persoon en als lifestyle coach. De groei van mijn mindset. Al die dingen vergeet ik, omdat ik niet stilsta bij wat ik heb bereikt. Daar gaat het mis!
“Goh, Tamara,” zeg ik tegen mezelf, terwijl ik me een klap in mijn gezicht geef. “Kijk eens wat je allemaal al hebt bereikt als mindset coach. Ja, er zullen altijd verlangens blijven ontstaan. Dat is altijd zo, met WAT voor doelen je ook stelt.” En ik heb heel veel doelen gesteld… EN behaald! Je blijft nieuwe doelen hebben, nieuwe verlangens krijgen en dat is helemaal prima! Maar… die laatste loodjes… Echt. Sta eventjes stil, kijk eens terug en zie wat je allemaal al hebt bereikt! Focus je daar eens op en realiseer je je: “Wauw, zoveel heb ik behaald! Ik moet nog een klein stukje om dit OOK te behalen en hier ga ik helemaal voor!” Deze bewustwording zorgt ervoor dat je die belemmerende overtuigingen ook de kop in kunt drukken: “Oké, ik weet dat die stemmetjes komen. Gezellig, hoor. Maar ik ga richting mijn doel, want ik heb al superveel gepresteerd en door nog meer te presteren ga ik mijn doel gewoon bereiken!”
Dit heeft een enorm positieve impact op je mindset.

Creëer een goede mindset

Wed van aantrekkingskrachtHoe zit het met je mindset? Als je meer van mijn blogs hebt gelezen, mijn podcast hebt beluisterd en/of mijn filmpjes op YouTube hebt bekeken, dan weet je het: Mindset is ontzettend belangrijk in ALLES wat je doet! Is dit de eerste keer dat je mijn podcast beluistert, dan kun je alvast beginnen met een succesmindset aan te nemen. Elke keer als je voelt dat je negatieve gedachtes krijgt, probeer je het positieve eruit te halen. Kijk hoe je je beter kunt voelen: zet een lekker muziekje op, pak het gevoel van je verlangen terug, denk terug aan een superfijne vakantie… Maakt niet uit wat. Niet lekker in je vel zitten is niet iets wat je hoeft te accepteren. Denk aan iets wat je fijner laat voelen. Hoeft niet meteen superblij te zijn, maar probeer een klein beetje progressie te maken. Heb je een negatieve gedachte? Wees hier bewust van en zet die negatieve gedachte in iets positiefs om. Focus je op de leuke, positieve dingen. Focus je op wat je WEL wil en niet op wat je NIET wil. Als je dat doet, dan wordt het makkelijk om negatieve gedachtes achterwegen te laten. Zo kun je ook dat laatste proces van je doelen bekijken. Ben bezig met je mindset. Als je jouw mindset traint, dan gaan er zoveel dingen voor je veranderen! Dat is het mooie: op deze manier heb je gewoon ZELF de touwtjes in handen!


Doelen opstellen en plannen

Als je het overzicht kwijt bent, kun je kijken hoe je plant. Heb je alles wat je moet doen om je doelen te behalen in de planner staan? Heb je hier vaste dagen- en tijden voor? Doe je elke dag iets wat bijdraagt aan je doel? Misschien heb je er helemaal geen zin in, maar doe het! Maak concrete afspraken met jezelf, zet deze vast en wijk hier niet vanaf. Ook al ben je moe of heb je een keer geen zin… Wees die betrouwbare persoon op wie je kunt rekenen. Niet alleen bij afspraken met anderen, maar ook de afspraken die je met jezelf maakt! Maak hierbij tijd voor jezelf (me time) als het nodig is.

Pak je planner, schrijf het op en zorg ervoor dat je helder hebt wat je wil doen! Door je doel helder te hebben, heb je meer rust, omdat je weet dat wat je doet bijdraagt aan dat grotere doel. Die stemmetjes blijven stil, want jij weet wat jouw acties doen! Dat heeft een enorm positief effect op je mindset!

Dus…

  1. Kijk terug wat je allemaal hebt bereikt. Heb helder wat je doel is en vier je successen.
  2. Creëer een goede, sterke mindset. Focus je op de leuke, positieve dingen. Het negatieve mag er even zijn, maar besteed daar niet te veel aandacht aan.
  3. Zet alle stappen in je planner, zodat jij weet hoe en wanneer je die laatste stappen moet zetten om je einddoel te behalen!

Goed, dit is mijn laatste blog vóór mijn vakantie. In mijn vakantie ga ik alles los proberen te laten. Dit heb ik afgesproken met mezelf. Met losser laten bedoel ik dat het alle kanten op kan! Ik ga kijken hoe het loopt met de podcast. Misschien komt er wel ergens inspiratie vandaan, maar dan ga ik even kijken of ik er wel zin in heb om ermee bezig te zijn. Als ik inspiratie heb, en er geen problemen zijn met de WiFi, dan kan het goed zijn dat er wel een podcast aankomt! Maar voor nu heb ik mezelf 4 weken helemaal niks opgelegd: geen opdrachten, geen podcast. Ik laat het helemaal los en ik ga vanuit die flow aan de slag… of niet. Tijd voor jezelf is ook belangrijk!

Als je het fijn vindt, beluister (nog eens) mijn oudere podcasts. Ook als je het al beluisterd hebt, is het interessant om terug te luisteren. Want als je vaker naar mijn podcasts luistert en mijn tips toepast, dan maak je een mooie progressie door als persoon. Als je teruggaat naar oude podcasts, zul je er weer ANDERE dingen uithalen dan wat je er bij de eerste keer luisteren uit haalde. Dit omdat jij als persoon bent gegroeid en je NU anders tegen dingen aankijkt. Dus als je in paniek raakte, omdat je niet meer drie keer per week naar mijn podcasts kan luisteren 😉, pik er wat oudere tussenuit.

Heel veel succes met die laatste loodjes!

Liefs, Tamara

 

Over de schrijver
Tamara is Mindset- en Inspiratiecoach en heeft al meer dan 2000 mensen op verschillende gebieden gecoacht en begeleidt. Met haar Motivatieservice en Progressieplanner inspireert en motiveert ze mensen zodat ze hun droomleven gaan realiseren. Wil jij dat ook? Check haar podcast, blog, e-book of website.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down