Bewustwording, had ik dat maar eerder geweten
29 juni 2019 
5 min. leestijd

Bewustwording, had ik dat maar eerder geweten

En wat is normaal?

Tot ongeveer een maand of 8 geleden ben ik nooit zo bewust omgegaan met sport- en voeding als dat ik nu doe.

Ik wil niemand ‘afvallen’ (passende woordkeuze ;)) met dit stukje, het zijn míjn bevindingen en kijk op dingen en hoe ík het ervaar. Ik heb zelf een bepaalde levensstijl gehad met snoepen als ik zin had, regelmatig alcohol en vaak een vette hap tussendoor. Ook op feestjes was ik niet vies van al het lekkers wat er stond en een stuk taart sloeg ik nooit af. Nu merk ik dat ik hierin veranderd ben.

Ik ben geen voedingsexpert en daarnaast zijn er zoveel onderzoeken naar wat wel en niet goed is dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie. Daarom laat ik dit gedeelte over aan mensen die hier wel verstand van hebben en laat ik een voedingsschema maken. Speciaal voor mij persoonlijk. En onze kinderen eten gewoon wat wij ook eten. Natuurlijk weet ik over het algemeen ook wel wat gezond en minder/niet gezond is en wat het met mijn lichaam doet.

Daarnaast gaat mij het erom dat ik me goed voel en lekker in mijn vel zit en met gezond (weer passende woordkeuze ;)) verstand weet ik echt wel wat ik in mijn mond stop en of dit onder mijn categorie ‘lekker en genieten’ of ‘lekker en lichtelijk spijt’ valt. Ja, dat heb ik ook wel eens.

twijfel snack

Is het een ‘9’? Dan is het goed.

Een goede vriendin @Marloesschilders zegt wel eens; “Als je je twijfel-snack een cijfer zou moeten geven moet het minimaal een 9 zijn. Anders moet je het niet opeten.”
Ik vind dit wel een goede methode dus gebruik deze ook regelmatig.

Wat me nu vooral opvalt is dat er vaak mensen reageren op mij (het neemt wel af) met ‘Ooh, doe niet zo ongezellig, neem toch een stukje taart’, ‘Drink jij geen wijntje mee?’ en daarna nog 3 keer vragen of ik écht geen wijntje lust….
‘Ga jij zo vaak sporten?’ (4x per week). ‘Dat vind ik niet normaal, dat is écht vaak’.

En wat ík me afvraag is; Wát is normaal??

Ben ik abnormaal? Doe ik vreemd? Oké, ik ben wel een beetje vreemd en gek maar is mijn eetgedrag, nu ik gezonder eet en bewust dingen wel of niet pak, abnormaal? En is 4x sporten abnormaal?

Is je lam zuipen op een feestje wel normaal en dat ik alleen worteltjes en komkommer eet en water of een colaatje Zero pak (cola zero; hier kan ook weer een discussie over gestart worden maar ik doe er niet aan mee ;)) terwijl ik me daar erg goed bij voel, niet normaal?

En is 1 dag in de week een refeed dag of cheatday of hoe ik deze dag ook invul wel normaal en 2x in de week friet eten en elke avond een biertje of wijntje drinken niet normaal?

Ik merk nu ik veranderd ben hierin, dat mijn leefstijl over het algemeen toch nog wel als vreemd/raar gezien wordt. En dat het eten van vette happen en veel alcohol drinken en niet sporten, vaker als wel normaal gezien wordt.

Maar….. Ik merk ook dat het veranderd. In mijn omgeving worden ze langzaamaan ook nieuwsgierig en vooral in mijn zeer naaste omgeving begint onze levenswijze voor hun ook interessant te worden omdat mensen zien hoe fijn we ons voelen. En zien dat het werkt en dat onze lichamen veranderen.

Had ik dit alles maar eerder geweten. Dan kon ik tijdens mijn tienerjaren al een atletisch lichaam bouwen. Dan bleef ik niet steeds met de wensen lopen om het vetlaagje op mijn heupen kwijt te raken. Want dat had ik dan niet.

Des te belangrijker vind ik het om dit nu ook al aan onze kinderen mee te geven. Wij proberen ons steentje al bij te dragen vanaf het begin van hun leven. Niet specifiek er aandacht aan besteden maar gewoon door zelf zo te leven wordt voor hen deze leefstijl ook als ‘gewoon’ gezien.

wat geef je je kinderen mee

Wat is gewoon?

En dan komen we weer aan bij ‘wat is gewoon’. Dit is heel persoonlijk en het belangrijkste; hoe ik en wij als gezin ons erbij voelen. We merken dat we ons er fijn bij voelen, er energie door krijgen en ook de vergelijking hebben met hoe het toen met de andere leefstijl was.

De schommelingen in snaai behoeftes, de ‘ik voel me dik fase’, de ik heb er geen zin in fase en de kop in het zand steek fase. In deze fases bevond ik me toen regelmatig en komen nu bijna niet meer voor. Echt nog wel eens maar dit is dan voor kortere perioden. Ik vind het makkelijker om het daarna weer op te pakken en door te gaan.

Maar heel de maatschappij veranderd ook. De kijk op gezond, onwetendheid en gewoontes veranderen. En door onderzoek wordt er steeds meer duidelijk. Daarnaast schieten de gezonde festivals, foodtrucks en online sportchallenges uit de grond.

Krachttraining is weer helemaal hot, ook bij de dames en de gezonde gerechten en weetjes vliegen op social media om de oren. Een hype? Geen idee. Zie ik dit omdat ik er nu zelf bewust mee bezig ben en dit ook volg op social media of is het gewoon zo? En hoe lang gaat het duren?

Het maakt me allemaal niet uit. Ik bevind me er nu midden in en ik geniet ervan! Al moet ik eerlijk bekennen dat ik vandaag in een fase zat (het is nu einde van de dag) van de lekker en lichtelijk spijt fase, alhoewel het wel minimaal een 9 had… Dat dan weer wel. ?

Maar morgen het sporten en de gezonde voeding gewoon weer oppakken en weer door met deze journey!

Overhead press

Groetjes Tamara

 

Over de schrijver
Tamara is Multipotentials-coach en ze leeft zelf deze term helemaal. Als Multipotential heb je een brede, veelzijdige interesse en vindt je heel veel leuk. Dit kan soms in het ondernemerschap ook een valkuil zijn maar het heeft volgens Tamara, heel veel voordelen. Tamara werkt met High Achievers. Dit zijn mensen die er alles uit willen halen, die nét dat beetje extra geven waar vele anderen afhaken, waardoor ze succes behalen. Het combineren van de Multipotentials en High Achievers levert fantastische resultaten op bij ondernemers: meer uitdaging, veel verbanden kunnen leggen, weten wat ze écht (allemaal) willen, goede prioriteiten stellen zonder dat het saai wordt, creativiteit, hoog in energie zitten en zo ka ik nog wel even doorgaan. Herken jij jezelf als Multipotential en wil jij dit ook combineren met een 'high achiever' zijn? Daarvoor heb je een succesmindset nodig. Ook daar help ik je bij zodat jij gelukkig en succesvol bent op de gebieden waar jij dat in wil zijn.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down