Stel jezelf 7 x de waaromvraag
17 juni 2021 
in Mindset
5 min. leestijd

7 x de waarom-vraag

Beluister hier deze blog via mijn Podcast

De waarom-vraag kan een krachtig onderdeel worden van je mindset. Hoe dat precies zit, vertel ik je hieronder.

Waarom doe jij wat je doet? Doe jij wel echt wat je wil doen? Weet je dat zeker? Ik vraag me weleens af waarom. Waarom doe ik wat ik doe? Sterker nog: ik stel voor mezelf 7 keer die vraag. Het is een vast onderdeel van mijn mindset geworden. Het kan lonen om het ook onderdeel van jouw mindset te maken.

Stel dat je iets hebt en je weet niet zeker waarom je iets wil of wat je wil doen. Je kan jezelf dan 7 x de waarom-vraag stellen om te kijken waar je kern ligt. Is het nog wel passend wat je doet? Of wil je misschien een andere kant opgaan? Of moet je iets bijschaven waardoor het wel gaat lukken? Deze waarom-vragen kunnen een flinke impact hebben op je mindset en intrinsieke motivatie.

Zo maak je 7 keer de waarom-vraag een vast onderdeel van je mindset

Of jij nu wat af wilt vallen, een keuze voor je kinderen moet maken of als je even klem zit binnen je ondernemerschap, door jezelf 7 keer de waarom-vraag te stellen kom jij bij de kern van jouw verlangen. Vanuit daar kan jij je intrinsieke motivatie om je doelen te behalen beter vasthouden en maak jij gemakkelijker vanuit je gevoel de juiste keuzes. Zo wordt het een vast onderdeel van je mindset. Maar hoe doe je dit? 


Mijn eigen voorbeeld: Ik wil een fitte en energieke moeder zijn.


 1. Waarom wil ik een fitte en energieke moeder zijn?
  Omdat ik dan lekker in mijn vel zit. 
 2. Waarom wil ik lekker in mijn vel zitten?
  Omdat ik me prettig voel. 
 3. Waarom wil ik me prettig voelen?
  Omdat ik me dan blijer voel. 
 4. Waarom wil ik me blijer voelen?
  Omdat ik dan een leukere moeder ben. 
 5. Waarom wil ik een leukere moeder zijn?
  Omdat ik er dan beter ben voor mijn kinderen.
 6. Waarom wil ik er beter zijn voor mijn kinderen?
  Omdat ik een goed voorbeeld voor ze wil zijn.
 7. Waarom wil ik een goed voorbeeld voor ze zijn?
  Omdat ik ze gezond, energiek en fit leven gun en het beste voor hen wil in de wereld. Hier draag ik aan bij als ik een fitte, energieke moeder ben.

Daar raak ik dus de kern! Omdat ik zelf weet hoe het voelt en ik gelukkig ben, dat ik lekker in mijn vel zit en veel gedaan krijg en dit ik voor mijn kinderen wil. Dat is de dieperliggende kern die erachter schuilt. Daarom maken deze waarom-vragen onderdeel uit van mijn mindset. Weet jij al wie je wil zijn en waarom je dat wil zijn? Waarom wil je iets zijn? Wie wil je zijn? Als lifestyle coach kan ik je begeleiden om de antwoorden op deze vragen te vinden.


Nog een voorbeeld: Ik wil succesvol zijn. 


 1. Waarom wil ik succesvol zijn? 
  Omdat ik me gewaardeerd wil voelen.
 2. Waarom voel ik me gewaardeerd?
  Omdat ik dan bijdraag aan de maatschappij.
 3. Waarom wil ik een bijdrage leveren aan maatschappij?
  Omdat ik een betekenis in mijn leven wil hebben. 
 4. Waarom wil ik een betekenis in mijn leven?
  Omdat ik anders niks heb om voor te leven.
 5. Waarom heb ik dan niks om voor te leven?
  Omdat ik wat ik NU doe het allerliefste doe.
 6. Waarom wil ik doen wat ik het allerliefste doe?
  Omdat ik hiervan gelukkig word en zo betekenis geef aan MIJN leven, maar ook aan andermans levens.

Dit zijn er maar 6, maar de kern is al bereikt. Het klinkt allemaal groot en zwaar, maar uiteindelijk is het wel belangrijk om te weten waar je kern ligt! Bij mij is het dus dat ik succesvol wil zijn, omdat ik gelukkig word van wat ik doe en betekenis kan geven aan mijn leven en andermans leven. Daarom wil ik doen wat ik doe en hier succesvol in zijn. Succesvol heeft voor iedereen een andere betekenis. Wat is jouw intrinsieke motivatie?

Wat is je motivatie? Wat vind je belangrijk?

Begin met wat je doet of wie je wil zijn. Vervolgens vraag je jezelf af waarom je iets wil zijn en stel hierop volgend een nieuwe waarom-vraag op je antwoord. Het gaat zo waardevol voor je zijn om te kijken of je wel op de goede weg zit en of je de juiste keuzes maakt. Of wat je doet draagt niet bij aan wat je leuk vindt. Want als dat wat je doet niet bijdraagt aan wat je leuk vindt, dan is het belangrijk om erachter te komen wat je wél wil. Draagt het bij? Wil je zijn wie je wil zijn? Misschien voelt het anders. Als je die dieperliggende kern te pakken hebt, kun je er gemakkelijker actie op ondernemen. Zo kun je progressie maken. Dit is heel waardevol! Als je die drive hebt, dan ga jij je doelen veel gemakkelijker te behalen. Je moet het echt voelen! Dat is je intrinsieke motivatie. Daarom zijn deze waarom-vragen belangrijk voor je mindset.

Doelen opstellen: wat als mijn kern toch anders blijkt te zijn?

Nu ben jij aan de beurt. Stel jezelf 7 x de waarom-vraag, zodat jij je kern hebt. Ga kijken of die kern past bij hetgeen wat je doet. Als het helemaal niet meer past, dan kun je jezelf twee vragen stellen: 

 1. Wil jij wel diegene zijn waarvan je denkt dat je die persoon wil zijn? 
 2. Doe je iets wat niet bijdraagt aan de persoon die je wil zijn? 

Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, dan kun je daar switches in maken. Als je een ander persoon wil zijn dan jij dacht, probeer dan uit te zoeken wie je wil zijn. Mijn andere blog "Wie wil jij zijn?" kan je hierbij helpen. Weet je wel wie je wil zijn, maar gedraag je er niet naar? Kijk dan wat WEL bij die persoon past. Je doet dan wat je leuk vindt en je wil graag die persoon maken. Als je die combinatie hebt, kun je het veel gemakkelijker volhouden. Dan doe je het vanuit de juiste flow. Dan dragen de dingen die je doet bij aan wie jij wil zijn. Jij hebt de touwtjes in handen.

Mij heeft het erg geholpen en ik kijk er regelmatig op terug. Ook als ik iets opnieuw wil doen, dan stel ik mezelf weer die vragen. Als ik weet dat ik die persoon heel erg graag wil zijn, maar de dingen die ik nu doe dragen daar niet aan bij, dan weet ik dat het op dat moment niet de juiste keuze is. Want het past niet bij de persoon die ik wil zijn. Als er iets op je pad komt en je twijfelt, ga na of het past bij de persoon die je wil zijn. Is dit niet het geval, dan kun je gemakkelijk nee zeggen. Of andersom: als het wel heel goed past, dan kun je ja zeggen. Het is dan veel gemakkelijker om ja of nee te zeggen tegen een project, baan of iets anders dat op je pad komt. Dat is supersterk! Daarom moeten deze vragen een vast onderdeel worden van je mindset.  

Succes! 

Over de schrijver
Tamara is Multipotentials-coach en ze leeft zelf deze term helemaal. Als Multipotential heb je een brede, veelzijdige interesse en vindt je heel veel leuk. Dit kan soms in het ondernemerschap ook een valkuil zijn maar het heeft volgens Tamara, heel veel voordelen. Tamara werkt met High Achievers. Dit zijn mensen die er alles uit willen halen, die nét dat beetje extra geven waar vele anderen afhaken, waardoor ze succes behalen. Het combineren van de Multipotentials en High Achievers levert fantastische resultaten op bij ondernemers: meer uitdaging, veel verbanden kunnen leggen, weten wat ze écht (allemaal) willen, goede prioriteiten stellen zonder dat het saai wordt, creativiteit, hoog in energie zitten en zo ka ik nog wel even doorgaan. Herken jij jezelf als Multipotential en wil jij dit ook combineren met een 'high achiever' zijn? Daarvoor heb je een succesmindset nodig. Ook daar help ik je bij zodat jij gelukkig en succesvol bent op de gebieden waar jij dat in wil zijn.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down