Deze 5 dingen doe je niet als ondernemer
27 mei 2021 
in Mindset
7 min. leestijd

5 dingen die je als ondernemer zeker NIET moet doen

Ik heb net een fijne wandeling met Tom gemaakt. Dit doen we regelmatig, omdat het fijn is om in beweging te zijn, maar ook om te sparren met de dingen die we nu doen. Waarin gaan we investeren? Lopen we nog volgens schema? Wat willen we verder in ons leven? Er komt heel veel ter sprake! We hebben spannende knopen doorgehakt: we gaan een andere richting in dan de koers die we tot nu toe uit hebben gezet. Daar gaan we onze planning op aanpassen. Superleuk om te doen, maar wel spannend! Daar vertel ik vast een volgende keer meer over.

Maar nu wil ik het hebben over 5 dingen die je vooral NIET moet doen als ondernemer zijnde. Daar komt ie dan!

1. Je baan opzeggen

Als je ondernemer bent, zeg dan vooral NIET je baan op!
Jij gaat toch niet je zekerheid opzeggen om ondernemer te worden? Het is verstandig om er altijd bij te blijven werken, ook al vind je je werk niet zo leuk en heb je minder tijd voor je onderneming. Houd je baan, die zekerheid vast. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en heb je altijd een basis op terug te vallen.

2.    Volg je gevoel

In het ondernemerschap moet je zeker NIET je gevoel volgen! Dat pakt natuurlijk nooit goed uit. Zorg voor een goed strategisch plan, ook al vind je het niet zo fijn om te doen. Houd je je vooral stevig vast aan dat plan. Als je te veel op je gevoel afgaat, maak je niet de goede keuzes.

3. Investeren in jezelf

Dit is de grootste fout die je kunt maken! Je schiet er niks mee op. Het is weggegooid geld! Bewaar het geld liever voor een lekker etentje of leuke auto. Zo zorg je voor mooie herinneringen en dat is veel waard. Je hebt je onderneming al en waarschijnlijk is hij succesvol, dus waarom nog meer investeren?

4. Moeder worden

Het is funest om moeder te worden als je ondernemer bent! Het is funest om ondernemer te worden als je al moeder bent!  Je kinderen staan doorlopend in de weg, je moet tijd voor ze vrijmaken. Kostbare tijd die je ook aan je ondernemerschap kunt spenderen. Als je al moeder bent of als je onderweg bent om moeder te worden, laat het ondernemerschap varen en ga terug naar je veilige baan. Je loopt anders gegarandeerd tegen een burn-out aan!

5.  Doe de dingen die je leuk vindt

Als ondernemer leuke dingen willen doen, is wel de grootste valkuil! Succes bereik je niet door plezier te hebben, maar door hard door te werken, ten koste van alles! En doe vooral wat anderen zeggen, want zij hebben de meeste ervaring en weten het altijd beter. Je kunt het beste hun pad volgen. De kans op succes is namelijk groter als je hun succesvolle pad volgt. Hun levenslessen zijn zo waardevol! Het leuk vinden is niet zo belangrijk. Succes is belangrijker en de kans op succes is zo gewoon veel groter.

Doe deze 5 punten dus ABSOLUUT NIET als je ondernemer bent of wil worden!
Goed, dat was het weer voor vandaag! Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad…

HO! STOP! DIT WAS NATUURLIJK EEN GRAPJE! LEES ALSJEBLIEFT VERDER!

En nu ga ik je natuurlijk een dikke, vette knipoog geven😉 😉 😉 Want als je me al langer volgt weet je dat ik me hier totaal niet in kan vinden!
Ik zal deze vijf punten opnieuw toelichten en je vertellen hoe ik er ECHT zelf tegenaan kijk!

1.    Je baan opzeggen

Er is helemaal niks mis met een baan, laat ik dat vooropstellen! Als je met plezier naar je werk gaat en dit kunt combineren met je ondernemerschap, is het natuurlijk helemaal goed!
Maar wat als je twijfelt om je baan op te zeggen? Als je toch meer tijd voor je onderneming wil?  Wanneer moet je dan daadwerkelijk de stap zetten om je baan op te zeggen? Dat ligt helemaal aan jezelf! Kijk waar je staat. Heb je een (financiële) buffer? Voelt het goed om te stoppen? Heb je genoeg opdrachten en klanten? Kun je je werkweek goed vullen met je onderneming? Wat zou er gebeuren als je een dag minder zou werken of zou stoppen? Vind je je baan nog leuk, of zit je er elke werkdag tegenaan te hikken dat je moet gaan?

Dit zijn de juiste vragen die je jezelf moet stellen om je keuze te maken om je baan op te zeggen. Vaak weet je het heel goed, maar is de keuze om de knoop door te hakken gewoon retespannend!
Het is niet zwart-wit, ik zeg niet dat je je baan juist op moet zeggen of juist moet houden (en al zou ik dat wel doen, lees punt 5 😉). 

2.    Je gevoel volgen

Zeker moet je je gevoel volgen! Hier sta ik voor! Luister niet naar je ego, naar al die stemmetjes in je hoofd, maar volg je intuïtie. Volg je gevoel en je zal de juiste keuzes maken! Het antwoord zit al in je: jij weet wat je wil en wat je moet doen. Als je je vasthoudt aan het volgen van je gevoel, kom je zoveel verder. Dus ALSJEBLIEFT! Volg jouw gevoel WEL! Het levert je mooie dingen op en je maakt voor 99% de juiste keuzes. Er gaan zoveel deuren voor je open. Deuren waarvan je niet wist dat ze bestonden! Spreek je gevoel ook naar jezelf uit, zodat je de juiste dingen aantrekt. 

3.    Investeren in jezelf

Investeer juist wel in jezelf! Dit MOET je gewoon doen. Het kan zorgen voor zo’n grote impact op persoonlijk vlak of op zakelijk vlak! Ik ben van mening dat iedereen een coach nodig heeft. Op welk niveau je ook bent. Of je nu net begint of als je miljoenen euro’s omzet draait. Een coach kan je helpen naar je volgende level. Hij/zij kijkt van een afstandje mee, kan je belemmerende overtuigingen weghalen, kan je sturen... Het is zo waardevol! Je kunt enorme stappen zetten!

Investeer alsjeblieft in jezelf! Ga op zoek naar een coach, een cursus, een programma waar jij een goed gevoel bij hebt, die aansluit op bij jouw normen en waarden. Zoek iemand waar jij geïnspireerd door raakt en volg daar trainingen van. Echt, het gaat zo waardevol zijn! Blijf altijd in jezelf investeren, je hele leven lang! Er is nog zoveel te leren. Wees dankbaar voor wat je hebt, maar verlang vanuit die dankbaarheid naar meer.

4.    Moeder worden

Goed. Moeder worden eh… hier kom ik even op terug. Om ondernemer te worden als je al moeder bent, zien mensen vooral beren op de weg. Dit had ik in het begin ook: allemaal belemmerende overtuigingen waarom ik geen ondernemer zou worden als ik kinderen heb. Maar die belemmerende overtuigingen waren allemaal… bullshit 😉 Ik heb ze op een gegeven moment allemaal van tafel geveegd, want het was allemaal complete bullshit! Echt waar! Denk juist in mogelijkheden! Wat voor bedrijf je ook hebt, het is altijd mogelijk om moederschap en ondernemerschap te combineren. Ja, misschien moet je wat aanpassingen doen, want je kinderen hebben natuurlijk aandacht nodig. Het is niet zo dat je álle dingen kunt blijven doen, zoals je altijd al deed. Maar goed, je leven verandert sowieso met kinderen. 

Denk in mogelijkheden! Spreek je wensen uit, overleg, laat zien en horen wat je graag wil doen. Blijf je me-time blijft pakken, zodat je je eigen ding kunt blijven doen. Bespreek dit met je partner en met de mensen die op je kinderen passen. Spreek het uit! Er zijn altijd mogelijkheden! Je hoeft je onderneming echt niet op te geven als je moeder bent! Vaak gebeurt dit wel, omdat mensen niet weten hoe het zal zijn. Er doemen dan allerlei vervelende scenario’s op waardoor je denkt dat de combinatie niet mogelijk zal zijn. Maar het verloopt vaak anders dan die scenario’s! Probeer ze niet te veel naar boven te halen.

Het is niet verkeerd om af en toe een scenario te bedenken, want daar kun je ook weer op anticiperen. Als je denkt in oplossingen zijn de scenario’s niet erg. Zie je echter alleen maar beren op de weg, laat dan de scenario’s achterwegen! 

Als je je gevoel hierin volgt, dan gaat het je lukken. Dan run je je bedrijf supergoed, zoals je dat al deed toen je nog geen kinderen had. Het is ECHT mogelijk om moeder te zijn en een succesvolle onderneming te runnen. Ikzelf ben daar het levende voorbeeld van! En ik zie het ook heel veel om me heen: moeders met een succesvolle onderneming, die ook nog de tijd en energie hebben om een leuke moeder en partner te zijn. Het is net hoe je alles indeelt en hoe je ernaar kijkt. Dus probeer het op een luchtige, positieve manier te bekijken. Vertrouw erop dat dit ook weer een proces is dat gaat verlopen zoals jij dat graag wenst! 

5.    Doe wat je leuk vindt

Doe VOORAL wat je leuk vindt! Als je dit niet doet, is het gedoemd om te mislukken, omdat je motivatie dan snel verdwijnt. Maak het leuk voor jezelf en luister alsjeblieft niet te veel naar anderen. Iedereen heeft andere ervaringen, overtuigingen en levenspaden gevolgd. Anderen projecteren dat op jou. Als jij die projecties gaat uitdragen, dan ben je andermans leven aan het leven. Je wil dicht bij jezelf blijven. Dus doe alsjeblieft wat je leuk vindt en volg je gevoel! Als je doet wat je leuk vindt, gaat er vanzelf een goedlopende business uitkomen!

Probeer dicht bij jezelf te zijn. Zet oogkleppen op en volg je eigen pad. Blijf authentiek en zorg dat je je niet laat beïnvloeden door de mensen om je heen. Dit kan echt heel moeilijk zijn, maar probeer hier bewust mee bezig te zijn. 

Kies de richting die JIJ in wil. Als jij het VOELT, ga dan die richting in. Als andere mensen zeggen: “Nee, ga niet die richting in!” Doe dat dan juist wel. Blijf op JOUW pad! Want als je dat niet doet, dan weet ik zeker dat je straks denkt: “Shit, had ik maar mijn eigen pad gekozen.” Of dat je steeds denkt: “Wat als ik dat andere pad had gekozen?” Dus blijf bij jezelf! Doe wat je leuk vindt! Als je dat doet, straal je dat uit, laat je dat zien aan anderen. Anderen zien en voelen je energie en haken daarop in. Zij willen met je werken. Doe je niet wat je leuk vindt, dan zien andere mensen dat ook. Zij voelen dat er iets niet klopt. Je draagt je boodschap niet goed uit. Dus zorg ervoor dat je doet wat je leuk vindt, volg je eigen pad en volg je gevoel!


Goed, deze 5 punten zijn dus de dingen die je dus vooral WEL mag doen als je ondernemer bent. En niet alleen als ondernemer, maar ook als persoon en als moeder.

Bedankt voor het lezen en heel graag tot de volgende keer!


Over de schrijver
Tamara is Mindset- en Inspiratiecoach en heeft al meer dan 2000 mensen op verschillende gebieden gecoacht en begeleidt. Met haar Motivatieservice en Progressieplanner inspireert en motiveert ze mensen zodat ze hun droomleven gaan realiseren. Wil jij dat ook? Check haar podcast, blog, e-book of website.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down